StoryEditor

Kto vedie severokórejský jadrový program?

08.10.2017, 15:38
Samotný Kim Čong-un a jeho vláda by vývoj takej zložitej technológie ako jadrová bomba nezvládol bez vzdelaných expertov so skúsenosťami zo zahraničia.

Podľa juhokórejských tajných služieb stoja za rýchlym pokrokom programu najmä dvaja ľudia, ktorí celý program vedú.
Tým prvým je Ri Hong-sop, ktorý stojí na čele Severokórejského inštitútu jadrových zbraní. Hong Sung-mu je zase zástupcom všemocnej Kórejskej strany práce pre vývoj a výrobu zbraňových systémov.
Obaja muži patria do hlavného vedeckého tímu, ktorý má Kimovi dodať vytúženú zbraň - medzikontinentálnu raketu schopnú niesť jadrovú hlavicu. „Hong stojí na čele rozvoja jadrového programu ako predstaviteľ strany a Ri dozerá na atómové testy na operačnej úrovni,“ pripomenul pre agentúru Reuters Jang Mu-džin, profesor na Univerzite severokórejských štúdií v Soule a znalec hierarchie totalitného režimu.
Ri Hong-sop aj Hong Sung-mu sa momentálne tešia mimoriadnej priazni samotného Kim Čong-una. Keď Severná Kórea začiatkom septembra uskutočnila svoj v poradí už šiesty jadrový test, ktorým postavila do pozoru nielen svojich najbližších susedov, ale prakticky celý svet, medzi oslavujúcimi bolo vidno aj týchto dvoch mužov.
Svetové médiá vtedy zaplavili zábery, ako si Kim po vzore svojho otca a deda prezerá najnovšie úspechy režimu. V tomto prípade išlo o kovový prístroj pripomínajúci bombu. Agentúra Reuters upozornila, že po jeho boku stáli dvaja muži, ktorí sú pre jadrové ambície 33-ročného diktátora absolútne nevyhnutní.
Ich presná úloha nie je úplne jasná. Vplyv vedcov však od Kimovho nástupu k moci jednoznačne narástol. Mladý vodca sa na rozdiel od svojho otca a deda, ktorí zbrojný program riadili prostredníctvom najbližších spolupracovníkov, s jadrovými technikmi a vedcami často osobne stretáva. Necháva sa s nimi fotiť na odpaliskách rakiet alebo pri oficiálnych oslavách.
Keď Kim Čong-un minulý rok rozdával medaily za štvrtý test jadrovej bomby, bol Hong prvý na zozname ocenených. Ri dostal vyznamenanie hneď po ňom. O dva mesiace neskôr ich severokórejská propaganda zachytila, ako ukazujú Kimovi guľatý kovový predmet. Podľa oficiálnych zdrojov v Pchjongjangu išlo o miniaturizovanú jadrovú nálož, ktorá sa zmestí do nosa rakety dlhého doletu. A práve to je cieľ, ktorý sa režim dlhodobo snaží dosiahnuť.
Po boku rozžiareného Kima sa obaja objavili aj pred mesiacom na záberoch z banketu usporiadaného na oslavu posledného jadrového testu. „Nedávny test vodíkovej bomby je veľkým víťazstvom kórejského ľudu, ktorý bol vybojovaný za cenu krvi a uťahovania opaskov počas náročného obdobia,“ vyhlásil Kim. Zároveň sa poďakoval vedcom, ktorí sa podľa neho postavili na čelo úsilia dosiahnuť konečný cieľ, teda dokončenie štátnej jadrovej sily.
Za túto úlohu sa Ri Hong-sopovi a Hong Sung-muovi dostalo patričnej odpovedi Západu. Obaja sa ocitli na čiernych zoznamoch OSN, Spojených štátov a Južnej Kórey. Na nich sa nachádzajú ľudia, ktorí sú pre Západ nebezpeční a boli na nich uvalené sankcie.
Ri sa podľa expertov OSN angažuje v produkcii plutónia pre zbrojné účely. Predtým viedol jadrový komplex v Jongbjone, kde sa nachádza prvý severokórejský jadrový reaktor. Práve tu vzniká materiál pre atómové zbrane. Hong Sung-mu zase pôsobil v jadrovej prevádzke nachádzajúcej sa asi sto kilometrov severne od Pchjongjangu ako hlavný inžinier.

01 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 05 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 03:23