StoryEditor

Líši sa postoj Únie a Británie k priebehu rokovaní?

02.10.2017, 16:28
Predseda Európskej rady Donald Tusk po minulotýždňovom stretnutí s Mayovou v otázke brexitu nehýril entuziazmom.

Tuskovi chýba pokrok potrebný na posunutie rokovaní do ďalšej fázy. Tie majú teraz za cieľ ujasniť zachovanie základných práv občanov žijúcich v Británii, vyjasnenie hraníc medzi Írskom a Severným Írskom a vyrovnanie britských finančných záväzkov. Pôvodné plány rátali s takýmto pokrokom už na poslednom rokovaní lídrov krajín. Až po nich môže prísť vyriešenie otázok spoločného obchodu. Premiérku však Tusk pochválil za realistický a konštruktívny tón v prístupe jej kabinetu. Čo však pod tým myslel, ukáže až najbližšie obdobie. Podobný názor zdieľa aj predseda Európskej komisie Jean-Claudeau Juncker. Pokrok vo fáze rozhovorov do októbrového samitu EÚ nazval zázrakom. Ohňom na streche tak zostáva práve vyrovnanie finančných záväzkov. K nim sa pridáva aj jurisdikcia. Únia požaduje, aby aj po brexite mali občania EÚ, aj tí žijúci v Británii, právo podať sťažnosť na európsky súd. Británia však až jurisdikcii európskych súdov podliehať nechce, a aj európski občania by sa tak museli obracať na britské súdy.

A prečo je vlastne postúpenie do ďalšej fázy rokovaní také dôležité a lídri sa netešia z doterajšieho úspechu, keď sú obe strany schopné za jedným stolom rokovať o svojich požiadavkách? Až po dostatočnom pokroku v rokovaniach môžu dať lídri štátov a vládou povolenie vyjednávačovi Európskej únie Michelovi Barnierovi na začatie diskusií o budúcej podobe vzájomných vzťahov medzi Európskou úniou a Britániou. Ak do októbrového samitu EÚ takýto progres nenastane, ďalším miestom na dosiahnutie rozhodnutia by mal byť samit premiérov a prezidentov krajín EÚ v decembri.

01 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov 02 - Modified: 2024-04-21 10:49:10 - Feat.: - Title: Žiga sa na Malorke zúčastní na Konferencii predsedov parlamentov krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 04 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 05 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 09:13