Richard Sulík, Anna Verešová, Erika Jurinová a Natália BlahováHNtelevízia
StoryEditor

Sulíkovci majú nové zistenia v kauze Čistý deň. Deti v centre bil samotný riaditeľ, tvrdí poslankyňa SaS

23.03.2017, 09:47
Autor:
TASRTASRlmlm
Strana SaS hovorí o nových zisteniach v kauze Čistý deň.

Strana SaS na čele s Richardom Sulíkom dnes prišla na brífingu s novými zisteniami v kauze Čistý deň.

Poľa šéfa SaS sa nesmie stať, aby vychádzali nové nechutnosti a dôkazy o tom, čo sa v tomto resocializačnom centre dialo.

​„Minister Richter kryje obludnú kazu a je nominant premiéra Roberta Fica. Požadujeme rýchle a poctivé vyšetrenie kauzy," hovorí Sulík.

Podozrenie zo subvenčného podvodu

Poslankyňa Natália Blahová prišla s obvineniami na samotného riaditeľa Petra Tománka.

"V zariadení fyzické tresty bežné. Deti boli bité terapeutmi a aj samotný riaditeľom tohto centra. Ten ich mal nabádať aj na to, aby sa deti bili medzi sebou," vyhlásila Blahová, ktorá odkazovala na vyjadrenia bývalých zamestnancov a klientov.

Blahová podala trestné oznámenie pre podozrenie zo subvenčného podvodu.

Podľa opozície už Čistý deň nemal mať akreditáciu, ale minister Richter im ju neodobral napriek odporúčaniam akreditačnej komisie.

"Čistý deň mal byť dávno zatvorený a deti mali byť dávno v bezpečí," vyhlásil predseda SaS Richard Sulík s tým, že Richter už dávno nemal byť ministrom. Blahová doplnila, že takéto zariadenie nemá čo v slušnej spoločnosti hľadať. Súhlasí aj Erika Jurinová z OĽaNO-NOVA, ktorá odmieta bagatelizovanie kauzy, ku ktorému sa podľa nej uchyľuje minister Richter.

"Pristupuje k svojej funkcii diletantsky a kryje kauzu Čistý deň," poznamenala Jurinová. Opozícia žiada okrem Richterovej hlavy aj poctivé vyšetrenie kauzy.

Blahová informovala aj o podnete voči ministrovi Richterovi za nezrušenie akreditácie.

Jeho rozhodnutie považuje za protizákonné, podnet skúma podľa Blahovej netrestný odbor Generálnej prokuratúry.

"Rovnako môj podnet skúma výbor OSN pre práva dieťaťa. Ďalej akreditačná komisia, kde som navrhovala, aby opätovne začalo konanie na odobratie akreditácie Čistému dňu," doplnila.

Všetko sú to nezmysly a nemá význam reagovať na každý blud tejto skupinky. Nemáme na to životný priestor," uviedla v reakcii pre HNonline.sk Tománková Miková.

Reakcia ústredia práce

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR odmieta tvrdenia opozičnej poslankyne Národnej rady SR Natálie Blahovej (SaS) o "akejsi motivácii" sociálnych kurátorov zo strany galantského resocializačného strediska Čistý deň, aby umiestňovali klientov do konkrétneho zariadenia.

"Ide o vážne obvinenie kolegov – sociálnych kurátorov, ktorí pracujú s tou najťažšou cieľovou skupinou mladých ľudí. Považujeme za absolútne neseriózne, aby z úst poslankyne NR SR odznievali nepodložené obvinenia či spochybňovania pracovníkov, ktorí si plnia svoje každodenné povinnosti a politický boj im v tom nepomáha, naopak, demotivuje ich a diskredituje v očiach verejnosti. A to si určite nezaslúžia," píše sa v reakcii ÚPSVaR.

01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 05 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/politika, menuAlias = politika, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
27. apríl 2024 07:47