StoryEditor

Cabernet Sauvignon -- ovocno kvetinová vôňa

V intenzívnej vôni môžete objaviť čierne ríbezle, slivky, čerešne, fialky, ale aj jemné anízové tóny. Zrením získa víno navyše harmonický nádych dreva, dymu a jemnej čokolády.

V dnešnom čísle pokračujeme v seriáli článkov, v ktorých predstavujeme jednotlivé druhy akostných vín vyrábaných na Slovensku. Odrody postupne nielen predstavujeme, ale vybrané značky prezentujeme aj v rámci hodnotenia kvality.
Na prvom stretnutí vinárov na Poľnohospodárskom družstve v Mojmírovciach sa okrem bieleho vína Tramín červený, ktorý sme čitateľom predstavili v čísle 43 degustovalo a hodnotilo aj červené víno Cabernet Sauvignon.
Pôvod odrody. Najstaršie správy pochádzajú z okolia francúzskeho mesta Bordeaux, približne z polovice 16. storočia, pričom dnes patrí Cabernet Sauvignon vo Francúzsku k najpestovanejším modrým odrodám. Podľa všetkého vznikol opelením modrej odrody Cabernet Franc s bielou odrodou Sauvignonu. O obľúbenosti tejto odrody svedčí skutočnosť, že nielen vo Francúzsku, ale na celom svete patrí Cabernet Sauvignon medzi najrozšírenejšie odrody a dobre sa mu darí aj na Slovensku. Podľa niektorých odborníkov patria k najlepším lokalitám na našom území Strekovský a Štúrovský rajón v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti a Vrábeľský rajón v Nitrianskej vinohradníckej oblasti.
Charakteristika odrody. Strapce sú stredne veľké, valcovité s malými guľatými bobuľami. Listy sú stredne ve...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/jedla-napoje, menuAlias = jedla-napoje, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 22:48