StoryEditor

Do Schengenu asi o tri roky

13.03.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Rozhodnutie o prijatí nových členov Európskej únie do schengenského systému, a teda zrušení kontrol na ich hraniciach s terajšími krajinami únie, nemožno očakávať skôr ako na konci roku 2005. Potvrdil to európsky komisár pre spravodlivosť a vnútro Antonio Vitorino. Podmienkou na to bude podľa neho fungovanie nového schengenského informačného systému (SIS), ktorý bude schopný zvládnuť vstup nových krajín. "Odhaduje sa, že druhá generácia systému (SIS II) bude funkčná najskôr na konci roku 2005, takže pred týmto termínom nie je možné prijať rozhodnutie o zrušení kontrol na vnútorných hraniciach," povedal Vitorino na pôde Kráľovského inštitútu medzinárodných vzťahov v Bruseli.
Hoci nové krajiny, vrátane Slovenska, vstúpia do únie k 1. máju 2004, na ich hraniciach s terajšími členmi ostanú zachované kontroly. Po rozšírení bude musieť každý nový člen EÚ podstúpiť osobitný schengenský hodnotiaci proces, ktorý overí, či nováčik spĺňa prísne požiadavky týkajúce sa kontroly vonkajších hraníc, vízovej a azylovej politiky, policajnej a justičnej spolupráce, vydávania osôb či pravidiel voľného pohybu vo vnútri schengenského priestoru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 23:33