StoryEditor

Izrael a Sýria sú v pohotovosti

28.10.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Po nedávnych vzájomných vyhrážkach uviedli Izrael a Sýria svoje jednotky v oblasti Golanských výšin do stavu zvýšenej bojovej pohotovosti. Vedenie izraelskej armády v pondelok informovalo, že napriek zvýšenej bdelosti zatiaľ nepočíta s posilnením stavu armády v tejto časti regiónu. Pohotovosť armády však zvýšili aj v súvislosti s pokračujúcim ostreľovaním vojenských pozícií príslušníkmi libanonskej šíitskej milície Hizballáh. V pondelok aj libanonská armáda informovala o tom, že sa dohodla s vedením sýrskych ozbrojených síl o spôsobe spoločnej konfrontácie s izraelským "nepriateľom".
Americký minister zahraničných vecí Colin Powell adresoval v pondelok svojmu sýrskemu rezortnému kolegovi Farúkovi aš-Šará kritické slová za jeho nedávne vyhrážky Izraelu. "Povzbudzujeme obe strany, aby znižovali napätie aj verbálne hrozby," vyhlásil šéf americkej diplomacie, podľa ktorého slová sýrskeho ministra ničomu nepomáhajú, nepomáhajú ani jednej strane, ani regiónu kráčať vopred. Šará v rozhovore pre britské noviny The Sunday Telegraph uviedol, že v prípade nového izraelského útoku na sýrske územie by Sýria mohla udrieť na Izrael a podniknúť aj represálie proti osadám na Golanských výšinách, ktoré v roku 1967 obsadil Izrael a odvtedy ich okupuje.
Izraelské letectvo podniklo 5. októbra útok na palestínsku teroristickú základňu na území Sýrie neďaleko Damasku. Sýria je s Izraelom stále vo vojnovom stave. Po poslednej vojne v roku 1973 bolo medzi oboma stranami uzavreté len prímerie. Na hraniciach medzi oboma štátmi vládne "napätý" pokoj.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:21