StoryEditor

Krátke správy

24.11.2003, 23:00

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S & P) zvýšila ratingové hodnotenie britského mobilného operátora mmO2 pre dlhodobé korporatívne úvery a nadradené nezabezpečené úvery na úroveň BBB z predchádzajúcej úrovne BBB-. Stalo sa tak po zverejnení výsledkov firmy za prvý polrok, ktorý sa skončil 30. septembra 2003. Ratingový výhľad je stabilný. Informovala o tom agentúra S & P.
"Zvýšenie ratingu odzrkadľuje zlepšenie hospodárenia spoločnosti mmO2, predovšetkým v Nemecku. Ďalším pozitívnym faktorom je zníženie finančného rizika vďaka skutočnosti, že profil firmy v oblasti tvorby hotovosti je lepší ako sa očakávalo, čoho výsledkom je pokles absolútneho dlhu," uviedol analytik agentúry S & P pre úvery Simon Redmond. (SITA)

Americký dolár sa včera opäť vzdialil rekordnému minimu oproti euru a trojročnému minimu oproti japonskému jenu.
Objem obchodovania je nízky kvôli národnému sviatku v Japonsku. Investori tento týždeň očakávajú zverejnenie druhého odhadu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) USA za 3. štvrťrok, ako i novembrový stav spotrebiteľského a podnikateľského sentimentu.
Trhy predpokladajú, že do štvrtkového štátneho sviatku v USA (Deň vďakyvzdania) sa dolár stabilizuje. Pre americkú ekonomiku a dolár však vyznieva negatívne menová politika a konflikty vo svetovom obchode, upozorňujú analytici.
Americký dolár dnes ráno dosiahol oproti euru úroveň 1,1877 USD/EUR. Oproti jenu obchodoval pri kurze 108,98 JPY/USD.

Nemecký kartelový úrad zablokoval 250-miliónovú transakciu (v USD) spoločnosti E.ON, ktorou chcela kúpiť 49,9-percentný podiel v energetickej spoločnosti Stadtwerke Lübeck. Podľa úradu by dohoda neprimerane posilnila trhovú pozíciu spoločnosti E.ON.
Dominantné nemecké spoločnosti E.ON a RWE sa v súčasnosti snažia nakupovať podiely v lokálnych elektrárňach, čím by chceli zvýšiť svoj prístup na lukratívny trh konečných zákazníkov pri dodávkach elektriny a zemného plynu.
Vo vyhlásení kartelového úradu sa uvádza, že plánovanou investíciou by došlo k výraznému posilneniu súčasných lídrov energetického trhu v Nemecku, ktorí by dodávali energiu aj na federálnom aj na lokálnych trhoch. To by znamenalo prehĺbenie zaostávania lokálnych spoločností za najväčšími lídrami a svoju situáciu by tak riešili zvyšovaním cien a výdavkov na úrok zákazníka. (TASR)

Drahšie citrusové ovocie, hovädzie mäso a surová ropa viedli v októbri k medzimesačnému rastu importných cien v Nemecku o 0,1 %. Informoval o tom v pondelok nemecký Federálny štatistický úrad. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka klesli importné ceny o 2,5 %. Tento výsledok podčiarkuje, že cenové tlaky v najväčšej európskej ekonomike ostávajú na nízkej úrovni. Ekonómovia v priemere odhadovali medzimesačný rast cien o 0,2 % a medziročný pokles o 2,4 %.
S vylúčením cien minerálnych olejov klesli v októbri medzimesačne importné ceny o 0,3 % a medziročne o 1,9 %. Ceny citrusového ovocia stúpli medzimesačne o 8,4 % a medziročne o 8,5 %. Ceny hovädzieho vzrástli medzimesačne o 5,7 %. (SITA)

V eurozóne sa obnovuje dôvera najmä vďaka vládnym reformám. Uviedol to včera prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet.
Sentiment dôvery sa zlepšuje prakticky vo všetkých oblastiach ekonomiky v Európe, čo "možno prinajmenšom sčasti spájať so snahami exekutív a parlamentov v celom rade európskych ekonomík", uviedol Trichet.
Prezident ECB dôrazne vyzval lídrov eurozóny, aby dodržiavali prísľuby rozpočtovej disciplíny. Trichet sa ešte dnes stretne s ministrami financií Európskej únie, ktorí budú rokovať o porušovaní rozpočtových pravidiel zakotvených v Pakte stability a rastu EÚ. Od ministrov sa očakáva, že podporia návrh Európskej komisie, aby Nemecko a Francúzsko sprísnili opatrenia na znižovanie rozpočtových deficitov. (TASR)

USA by mohli daňové úľavy pre exportérov, za ktoré Európska únia (EÚ) hrozí sankciami, zrušiť pred marcom 2004. Uviedol to zástupca ministra obchodu USA Grant Aldonas.
Daňové úľavy, ktoré Svetová obchodná organizácia (WTO) označila za ilegálne, musí zrušiť americký Kongres. Pokiaľ ide o americké dovozné clá na oceľ, ktoré WTO tiež označila za nelegálne, návrh na ich zrušenie bol doručený na úrad prezidenta Georgea W. Busha. Prezident rozhodne po zvážení stavu reštrukturalizácie domáceho oceliarskeho priemyslu a preskúmaní záväzkov krajiny voči WTO.
Prípadné sankcie EÚ v odvete za americké protekcionistické opatrenia by mohli dosiahnuť zhruba 6 miliárd USD. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:27