StoryEditor

KS začal prijímať prvé prihlášky veriteľov SaS Slovensko

27.05.2002, 00:00

Na Krajskom súde (KS) v Košiciach už začali prijímať prvé prihlášky veriteľov v súvislosti s vyhlásením konkurzu na nebankovú finančnú inštitúciu SaS Slovensko. O majetok nebankovej finančnej inštitúcie SaS Slovensko v celkovej výške približne 1,240 mld. Sk sa môže uchádzať vyše 9 000 veriteľov. Informoval o tom správca konkurznej podstaty Bohdan Benedik. Presný počet veriteľov však bude známy až v polovici júla, keď uplynie dvojmesačná zákonná lehota, počas ktorej si môžu uplatniť svoje pohľadávky.
Prvé kroky, ktoré robí po vyhlásení konkurzu, sú dvojakého charakteru. V prvom rade je to vymáhanie pohľadávok od dlžníkov, čo je podľa B. Benedika najdôležitejšie. Druhým krokom je ukončenie pracovného pomeru so zamestnancami SaS Slovensko. Z terajších 74 sa ich počet v krátkom čase zredukuje na 10 až 11, ktorí sa budú takmer výlučne zaoberať pohľadávkami a ich vymáhaním.
V súvislosti so vzájomným vyrovnávaním pohľadávok medzi dlžníkmi a veriteľmi SaS Slovensko, ku ktorým dochádza na základe inzerátov typu "hľadám dlžníka SaS za účelom zápočtu -- dohoda istá", B. Benedik uviedol, že o všetkých týchto aktivitách vie. Pokiaľ takéto vyrovnania boli uskutočnené po vyhlásení konkurzu, teda po 17. máji, už ich nemôže brať do úvahy. Ak však podľa jeho slov k takýmto dohodám došlo skôr a doklady o vzájomnom zápočte pohľadávok vrátane kópií zmlúv sú evidované vo firme SaS Slovensko, budú tieto dohody preverovať. Neznamená to však, že budú automaticky uznané. Na otázku, či je pravda, že majiteľ SaS Slovensko Miroslav Soboľ ešte pred 8. aprílom sám podal na súd návrh na konkurz, predal všetky svoje záložne, B. Benedik uviedol: "Záložne boli ešte pred týmto termínom skutočne prevedené na iný subjekt. Ale aj zmluvy o tomto prevode budeme prehodnocovať."
Momentálne je podľa neho najdôležitejšie, aby si veritelia čo najskôr uplatnili svoje pohľadávky na Krajskom súde v Košiciach. "Keďže dvojmesačná zákonná lehota už beží, je potrebné, aby čím skôr prišli na súd a predložili prihlášku konkurzného veriteľa a fotokópie zmlúv, ktoré s firmou SaS Slovensko uzavreli." Skutočnosť, že v prípade SaS Slovensko bol konkurz vyhlásený prekvapujúco rýchlo, B. Benedik povedal, že v krátkom čase stihli zosumarizovať majetok, všetky plusy a mínusy, pričom sa im darilo najmä preto, že vo firme SaS Slovensko majú vzorne spravované všetky účtovné a ďalšie doklady.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:33