StoryEditor

Richard Rybníček: Úspech sa na Slovensku neodpúšťa

11.02.2004, 23:00
Pri pohľade na stránky slovenskej tlače môže čitateľ nadobudnúť dojem, že sa v STV takmer nič nezmenilo. Nemáte dojem, že sú k vám kritici nespravodliví a že sa od vás žiada vzhľadom na situáciu, v ktorej STV bola, priveľa a prirýchlo?
- Dokázali sme v STV veľmi veľa za veľmi krátky čas. Máme nielen pozitívne hospodárske výsledky, spustili sme úplne novú programovú štruktúru na oboch programových okruhoch, odstránili sme vysokú prezamestnanosť, ale najmä - vrátili sme význam a vážnosť STV vo verejnosti. Naši kritici sú hlavne teoretici, ktorí nikdy neriadili žiadnu televíziu.

Nedávno ste iniciovali návrh, aby zo štátneho rozpočtu určeného pre verejnoprávne médiá prešla časť peňazí na podporu pôvodnej tvorby, čo narazilo na kritiku zo strany riaditeľa SRo Jaroslava Rezníka. Tomu totiž ministerstvo financií odsúhlasilo celú sumu na transformáciu rozhlasu. Podľa niektorých ste zmenili taktiku. Prečo?
- Taktiku som nezmenil. Žiadal som pre STV účelovú dotáciu na pôvodnú slovenskú tvorbu. To som avizoval už pri svojom nástupe do funkcie riaditeľa. Je však podstatný rozdiel medzi účelovými dotáciami na konkrétne programy vo verejnom záujme a transferovou kapitolou v štátnom rozpočte na prevádzku televízie. Tú už vďaka našej reforme nepotrebujeme, čím odbremeňujeme daňových poplatníkov.

Nesúhlasil ste ani s 20 percentami, ktoré by sa na pôvodnú tvorbu použili z koncesionárskych poplatkov. Ako si teda predstavujete podporu domácej tvorby v budúcnosti?
- Určite nie nariadením zo zákona tak, ako si to predstavovalo Ministerstvo kultúry SR. Televízia bude podporovať len také projekty, na ktoré bude mať financie a ktoré budú mať svoj význam aj z umeleckej stránky. Už v týchto dňoch pripravujeme nový projekt podpory pôvodnej slovenskej tvorby.

Viacero slovenských denníkov v súvislosti s novým začiatkom spomenulo predraženie. Myslíte si, že ste finančné zdroje od poplatníkov, ktoré máte k dispozícii, využili adekvátne?
- Samozrejme, som presvedčený, že sme nakladali s financiami hospodárne a efektívne. Pripomínam, že STV po dlhých rokoch stratového hospodárenia v minulom roku vykázala viac ako 80-miliónový pozitívny hospodársky výsledok.

Minulý rok prešlo nové vedenie STV ťažkým obdobím. Je nový začiatok príjemnejšou fázou?
- Absolútne nie. Úspech sa na Slovensku neodpúšťa.
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/slovensko-a-svet, menuAlias = slovensko-a-svet, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 13:29