StoryEditor

Autonómia: Téma, ktorá vyvoláva rozpory

18.08.2004, 00:00
Ak sa predstaviteľ SMK vyjadrí na tému samospráva, prípadne autonómia, vždy to vyvolá veľký ohlas u zástupcov iných strán.

"V regióne strednej Európy má slovo autonómia historickú spojitosť s nezávislosťou," poznamenala politologička Darina Malová. Problémom je, že vyjadrenia politikov SMK bývajú interpretované rôzne. "Aj územná samospráva je jedno možné riešenie," povedal o riešení postavenia maďarskej menšiny prvý podpredseda SMK Arpád Duka-Zólyomy s tým, že autonómia má rôzne druhy. Predseda SMK Béla Bugár hovorí o kultúrnej a školskej samospráve maďarskej menšiny na Slovensku a podľa neho v ich vyjadreniach nie je rozpor. Výkonný podpredseda SMK Miklós Duray tvrdí: "Mám teoretickú predstavu o rôznych formách autonómie, nemám však názor na konkrétne riešenie". Podľa podpredsedu SMK Pála Csákyho sú všetky prezentované stanoviská len názory súkromných osôb. "Pre nás je záväzný volebný program a program vlády," zdôraznil.

Evergreen
Najnovšie otvorenie tejto témy je podľa politologičky Malovej súčasťou mocenského boja v SMK. Podľa Duraya to tak len vyzerá navonok a "možno niektorí vnútri to tak chápu". Časť predstaviteľov pritom podľa Malovej koordinuje svoju politiku s politikou maďarského FIDESZ-u, pričom podobne to funguje aj v iných krajinách okolo Maďarska. Kvôli otázke autonómie má dnes vnútorné problémy napríklad Demokratický zväz Maďarov v Rumunsku. "Nebol by som rád, keby sme to dopadli podobne," zdôraznil Duray.

Čo hovoria programy
SMK vo volebných programoch z rokov 1998 a 2002 otázku autonómie nerieši. Podľa Duraya je problémom, že strana nemá definované jednoznačné stanovisko k tejto otázke. Práve po niektorých Durayových výrokoch pred parlamentnými voľbami 2002 predstavitelia strany tvrdili, že SMK chce vypracovať stanovisko ku všetkým citlivým otázkam (napr. Benešove dekréty, územná autonómia), aby bolo jasné, čo je stanovisko strany a čo je názor jednotlivca. Podľa Duraya sa doteraz tak nestalo. "To často vytvára zlý dojem navonok a hádky vnútri," zdôraznil. Csáky vyjadrenie svojho kolegu nechcel komentovať s tým, že každý má právo na svoj názor.

Zhovárame sa s predsedom SMK Bélom Bugárom


Ako je to so vzťahom SMK k otázke územnej autonómie?
- Ide o vysokú úroveň samosprávy, ale nikde vo volebnom programe túto otázku riešenú nemáme. Ak by však prišlo obdobie vlády, ako bolo v rokoch 1994 - 1998 a brali by nám práva, boli by sme donútení rozmýšľať, ako si svoje práva ochrániť. Tu by prichádzali do úvahy rôzne formy autonómie.

Ako si vysvetľujete priebežné vystúpenia Arpáda Duku-Zólyomyho, prípadne Miklosa Duraya?
- Duka-Zólzomy nehovorí nič iné, ako ja. V prípade Duraya sú to vystúpenia pre médiá, nie dovnútra. Takto sa prezentuje smerom k voličom, ktorí sú vnímavejší na takéto názory. Udržuje tak svoju popularitu.

Nie je to súčasť vnútrostraníckeho boja?
- Nemyslím, že by mal záujem stať sa predsedom. On nebojuje proti niekomu v strane.
Z volebného programu SMK 2002
- administratívna organizácia SR ignoruje historické, kultúrne regionálne väzby pri vytvorení VÚC
- systém krajských samospráv treba pretvoriť na základe tradícií a s uplatnením princípu subsidiarity na župný systém

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 23:08