StoryEditor

Náklady sa zdvojnásobili

04.03.2003, 23:00

Obnova bytových domov sa odkladaním značne predražuje. Zatiaľ čo náklady na obnovu stredne veľkého bytového domu, ktorá bola začatá ešte v roku 1995, boli zhruba štyri milióny, dnes už treba rátať s asi dvojnásobnou sumou. Vyplýva to zo štúdie Vzdelávacieho a informačného centra pre rozvoj bývania. Napriek tomu je ešte možné dať bytový dom do poriadku spojenými silami vlastníkov. Základom je podľa šéfky centra Jaroslavy Zapletalovej dôkladná príprava a zváženie možností spoločenstva, nakoľko je schopné využiť svoj fond opráv a nakoľko iné zdroje. "Vlastníci na Slovensku majú lepšie východiská. V Maďarsku, napríklad, spoločenstvá nemajú právnu subjektivitu, čo komplikuje možnosť vziať si úver. V Poľsku sa zasa vzťahy okolo vlastníctva bytového fondu upravujú iba v Občianskom zákonníku, kde nie je priestor na podrobnosti, aké sú v našom zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov," dodala.
Reálne možnosti Slovákov na tvorbu dostatočne veľkého fondu opráv však v tomto roku ovplyvňuje nárast poplatkov za bývanie. Položka odvodov do fondu opráv je jedinou položkou, ktorú si môžu sami určovať. V situácii, keď treba platiť viac za elektrinu, plyn a teplo, vlastníci, ktorí chcú zachovať mesačné výdavky na rovnakej úrovni ako vlani, krátia práve túto ich časť. V budúcnosti tieto financie budú chýbať.
Kde hľadať peniaze na obnovu
ministerstvo výstavby nie sú zdroje
Štátny fond rozvoja bývania úvery na zateplenie (na 10 rokov, úrok 4,9 %)
úvery z Programu obnovy (na 20 rokov, úrok 3,3 %)
Stavebné sporenie pre právnické osoby bez štátnej prémie, do úvahy prichádza aj administratívne náročná možnosť riešenia cez vinkuláciu zmlúv v prospech spoločenstva so št. prémiou
Hypotekárne úvery za vlastníkov tu ako žiadateľ vystupuje správca alebo spoločenstvo, musí však súhlasiť aspoň polovica vlastníkov. Nárok na štátny príspevok tu nie je.
Zdroj: MV RR SR, ŠFRB, PSS, VÚB

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 00:56