Demonštranti pred Hamilton Hall Kolumbijskej univerzity. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kolumbijská univerzita zavrela kampus, podmienečne vylučuje protestujúcich

30.04.2024, 07:17
30.04.2024, 15:03
Autor:
ČTKČTK

Škola ponúkla možnosť dokončiť akademický rok tým protestujúcim študentom, ktorí sa podpisom zaviažu dodržiavať pravidlá školy do júna budúceho roka alebo do dokončenia štúdia, ak to bude skôr.

Newyorská Kolumbijská univerzita dnes oznámila obmedzenie prístupu na svoj kampus na severe Manhattanu po tom, ako tam eskalovali študentské protesty proti izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy. Desiatky ľudí v noci obsadili jednu zo školských budov v snahe vynútiť si prerušenie všetkých finančných väzieb na Izrael.

Akcia prišla krátko po tom, ako škola začala s podmienečným vylučovaním študentov, ktorí do pondelkového ultimáta neopustili protestné stanové mestečko uprostred areálu.

Do kampusu nanovo budú môcť len študenti, ktorí tam bývajú na fakultách, a zamestnanci vykonávajúci nevyhnutné činnosti, uvádza denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na univerzitné oddelenie verejnej bezpečnosti. Obmedzenie má zostať v platnosti, "kým okolnosti neumožnia zmenu". Už skôr škola zaviedla dištančnú výučbu.

image

Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí

Škola začala podmienečne vylučovať

Kríza na prestížnej univerzite, ktorej propalestínski študenti inšpirovali protestmi na vysokých školách po celých Spojených štátoch, trvá už takmer dva týždne. Pôvodný "tábor solidarity s Gazou" 18. apríla vypratala polícia, prvá vlna zatýkania a prerušovania štúdia ale napätie len vystupňovala a v univerzitnom areáli na severe Manhattanu čoskoro vyrástlo nové stanové mestečko.

V ňom podľa agentúry AP v pondelok po popoludňajšom ultimáte zostávali stovky študentov, ktorí dávali najavo svoj nesúhlas s údajne proizraelským prístupom vedenia školy. Hovorca ústavu Ben Chang uviedol, že škola začala podmienečne vylučovať študentov, ktorí neuposlúchli výzvy na vypratanie kampusu.

image

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí

Univerzita podľa neho uznáva slobodu prejavu, ich protesty však sú "hlučným rušením" pokoja potrebného na prípravu na prebiehajúce záverečné skúšky.

Škola ponúkla možnosť dokončiť akademický rok tým protestujúcim študentom, ktorí sa podpisom zaviažu dodržiavať pravidlá školy do júna budúceho roka alebo do dokončenia štúdia, ak to bude skôr. Hlavný vyjednávač demonštrujúcich študentov Mahmoud Khalil ultimátum stanovené na pondelkových 14:00 (20:00 SELČ) označil za "ďalšie zastrašovanie" zo strany univerzity.

V noci na dnes začal nový protest, keď desiatky ľudí vnikli do historickej budovy Hamilton Hall a zabarikádovali sa v nej, zatiaľ čo ďalší sa postavili pred ňu. Protestujúci vyvesili z okna palestínsku vlajku a na mieste zneli pokriky "Palestína bude žiť naveky" alebo "od rieky až k moru, Palestína bude slobodná", napísal študentský denník Columbia Daily Spectator.

Manifestácie sú aj na ďalších školách 

Školské budovy medzitým blokujú aj študenti na západe USA. Už pred vyše týždňom obsadili časť kampusu California State Polytechnic University, Humboldt na severe Kalifornie, na Portlandskej štátnej univerzite v Oregóne študenti v noci na dnes zabrali knižnicu, informoval NYT.

Účastníci protestov požadujú, aby školy prerušili akékoľvek väzby na Izrael aj na firmy, ktoré podľa nich profitujú z izraelského ťaženia v Gaze. S podobnými hnutiami sa stretávajú univerzity naprieč USA, pričom nielen na Kolumbijskej univerzite proti protestujúcim zasahovala polícia. Vo väzbe za posledné dva týždne skončili stovky ľudí, na Emory University v štáte Georgia polícia minulý týždeň zatkla aj vyučujúcich.

image

Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje

Na Texaskej univerzite v pondelok obklopila skupina protestujúcich policajtov a dodávku odvážajúcu niekoľkých predtým zadržaných. Policajti proti nim použili paprikový sprej a oslepujúce granáty. Celkovo podľa úradov zadržali na 40 ľudí.

V rovnakom kampuse polícia zatýkala už minulý týždeň, keď skončilo vo väzbe vyše 50 ľudí. Nezisková organizácia Foundation for Individual Rights and Expression (FIRE), ktorá monitoruje slobodu prejavu na amerických univerzitách, zásah označila za "pošliapanie práv daných prvým dodatkom" americkej ústavy.

"Takéto neprimerané použitie sily vykonanej na základe obsahu chráneného prejavu je zjavne protiústavné," uviedla skupina.

Vedenie považuje protesty za rušivé

Manifestácie v kampusoch sú prevažne pokojné, vedenie mnohých škôl ich ale považuje za príliš rušivé. Niektorí židovskí študenti zas uvádzajú, že ich sprevádzajú prejavmi antisemitizmu a oni sa kvôli tomu necítia bezpečne. Protesty tiež priťahujú aktivistov zvonku, ktorí vášne ďalej rozdúchavajú.

Vlnu zatýkania zažila v pondelok tiež Utažská univerzita v Salt Lake City, kde študenti chceli vytvoriť vlastný protestný tábor. Vedenie školy ich varovalo, že by tým porušili predpisy, načo zavolalo políciu, ktorá zadržala 17 ľudí. Stanové mestečko vzniklo tiež v areáli Chicagskej univerzity, tam však rektor uviedol, že nezasiahne, ak iniciatíva nebude ohrozovať výučbu a bezpečnosť ostatných študentov.

Aktuálne demonštrácie odrážajú nesúhlas mnohých mladých Američanov so spôsobom, akým Izrael vedie v Pásme Gazy ofenzívu proti palestínskemu hnutiu Hamas, ktorú začal po teroristickom útoku Hamasu a jeho spojencov na Izrael z vlaňajšieho 7. októbra. Podľa palestínskych činiteľov ťaženie zabilo skoro 35.000 ľudí, z toho väčšinu civilistov. Izrael z vysokého počtu civilných obetí viní Hamas, ktorého bojovníci operujú medzi civilnou populáciou.

01 - Modified: 2024-05-14 21:52:44 - Feat.: - Title: Putinovi treba vyslať signál. Rusko musí zaplatiť za obnovu zničenej Ukrajiny, vyhlásil Blinken na Ukrajine 02 - Modified: 2024-05-14 19:59:45 - Feat.: - Title: Autobus vezúci farmárov sa na Floride zrazil s osobným autom. Zomrelo osem ľudí 03 - Modified: 2024-05-14 17:05:38 - Feat.: - Title: Zvýšenie základnej úrokovej sadzby Fedu je nepravdepodobné, vyhlásil jeho šéf Powell 04 - Modified: 2024-05-14 14:57:23 - Feat.: - Title: Skupina G7 sa bude zaoberať americkými clami na dovozy z Číny i ruskými aktívami 05 - Modified: 2024-05-14 14:03:40 - Feat.: - Title: WHO plne dôveruje palestínskym údajom o obetiach v Gaze. Viac ako polovica sú ženy a deti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 05:55