Ľudia držia transparent s podobizňou Alexeja Navaľného. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Posledný prejav vzdoru. Navaľnyj spísal pred smrťou pamäti, podľa jeho ženy a nakladateľa vyjdú v októbri

11.04.2024, 17:00
Autor:
ČTKČTK

Alexej Navaľnyj na svojich pamätiach začal pracovať v roku 2020, keď prežil pokus o otrávenie nervovoparalytickou látkou.

Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj napísal pred svojou smrťou memoáre, ktoré vyjdú 22. októbra. Informoval o tom dnes americký denník The New York Times (NYT) a na sociálnej sieti X tiež vdova po kritikovi Kremľa Julia Navalná.

Pamäte, ktoré vydá americké vydavateľstvo Alfred A. Knopf, podľa nich vyjdú v niekoľkých jazykoch vrátane ruštiny. Kniha zaznamenáva Navalného mladosť, manželstvo, rodinu, vzostup ako opozičného predáka i pokusy pripraviť ho o život, uviedol nakladateľ.

image

Manželia Navaľní získali Cenu za slobodu médií

Navaľnyj začal podľa nakladateľa na svojich pamätiach pracovať v roku 2020 po tom, čo prežil otravu, ktorú podľa západných laboratórií spôsobila látka novičok. Odporcov režimu obvinil z otravy Kremľa, ktorý nariekanie odmietol. Ruský opozičný predák sa z otravy liečil v Nemecku a keď sa v roku 2021 vrátil do vlasti, uväznili ho.

Postupne si vypočul tresty 2,5 roka, deväť rokov a 19 rokov väzenia. Vinu odmietal a svoje uväznenie pričítal snahe režimu umlčať odporcov a kritiku. Tento rok vo februári za doposiaľ nevyjasnených okolností zomrel v trestaneckej kolónii na Sibíri vo veku 47 rokov.

Veľkú časť memoárov Navaľnyj napísal v čase, keď sa v Nemecku zotavoval z otravy, píše The New York Times, podľa ktorého opozičný predák písal pamäti sám, niektoré pasáže diktoval. Na knihe podľa nakladateľa pracoval tiež po návrate do Ruska.

Navaľná sa podieľa na ich dokončení, uviedlo vydavateľstvo. Kniha s názvom Patriot sa na pulty kníhkupectiev dostane 22. októbra v Spojených štátoch, prvý výtlačok bude mať pol milióna kusov. A vyjde vo viacerých ďalších krajinách. Kde presne, NYT neuvádza. Podľa Navaľnej už je preložená do 11 jazykov.

image

Európska únia uvalila sankcie na 33 ľudí a dve spoločnosti kvôli úmrtiu Navaľného

"Vôbec som si nepredstavovala, že Alexej takto napíše svoju biografiu. Myslela som, že bude mať tak 80 (rokov), on bude sedieť pri otvorenom okne pri počítači a písať. Ja budem chodiť okolo a korčuľovať, že čoskoro prídu vnúčatá a on rieši nezmysly," napísala Navaľná, podľa ktorej jej muža vyzývali, aby spísal pamäti po otrave novičokom, nad čím najskôr mávol rukou.

"Aké memoáre v 44 rokoch? Veď uplynula len o niečo viac ako polovica života... Ale všetko dopadlo, ako dopadlo... Ukázalo sa, že žiadnu druhú polovicu nemá," napísala vdova po kritikovi Kremľa.

Navaľnyj podľa nej nakoniec pamäti začal zopisovať a ona ich teraz označila za posledný prejav vzdoru.

"Táto kniha je svedectvom nielen o Alexejovom živote, ale aj o jeho neochvejnom odhodlaní bojovať proti diktatúre - o boji, ktorému obetoval všetko, vrátane svojho života," uviedla Navalná vo vyhlásení podľa NYT. Vydavateľstvo podľa agentúry AP Navaľného pamäti označilo za "pripomienku toho, prečo na princípoch individuálnej slobody tak hlboko záleží".

01 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 02 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 05 - Modified: 2024-04-08 07:48:39 - Feat.: - Title: Manželia Navaľní získali Cenu za slobodu médií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 22:50