Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj a jeho manželka Julia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Manželia Navaľní získali Cenu za slobodu médií

08.04.2024, 09:48
Autor:
TASRTASR

Ocenenie sa udeľuje osobnostiam verejného života, ktoré sa mimoriadne angažovali v boji za slobodu názoru, politický dialóg a demokraciu.

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj a jeho manželka Julia boli nominovaní na nemeckú Cenu za slobodu médií. Cena im bude odovzdaná na samite mienkotvorných predstaviteľov Nemecka, ktorý sa uskutoční 17. – 19. apríla pri jazere Tegernsee.

Ako informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), cenu prevezme Julia Navaľná. Slávnostný prejav počas odovzdávania cien prednesie predseda Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) Friedrich Merz.

Navaľnyj (posmrtne) a jeho vdova dostanú ocenenie za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku.

image

V Rusku zatkli novinárku Antoninu Favorskú za údajnú spojitosť s Navaľného protikorupčnou organizáciou

V odôvodnení nominácie sa uvádza: "Sú to tváre lepšieho, nového, slobodného a demokratického Ruska. Sú to hrdinovia odporu našej doby, ktorí sú pripravení obetovať svoje životy za zlepšenie nášho sveta."

Organizátorom každoročného politického a ekonomického samitu pomenovanom po nemeckom politikovi Ludwigovi Erhardovi je Weimer Media Group (WMG).

Cenu Media Freedom Prize založili vydavatelia skupiny Christiane Goetz-Weimerová a Wolfram Weimer. Ocenenie sa udeľuje osobnostiam verejného života, ktoré sa mimoriadne angažovali v boji za slobodu názoru, politický dialóg a demokraciu.

V roku 2023 sa nositeľom tejto ceny stal ruský opozičný politik Garry Kasparov. Predtým ju získal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i sovietsky exprezident Michail Gorbačov.

Popri odovzdávaní ceny je každoročne jednou z dôležitých udalostí samitu diskusná "aréna" lídrov politických strán v Nemecku.

image

Európska únia uvalila sankcie na 33 ľudí a dve spoločnosti kvôli úmrtiu Navaľného

Tento rok na podujatie zámerne nepozývajú zástupcov pravicovo-populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), strany Ľavica a novovzniknutej Aliancie Sahry Wagenknechtovej (BSW). Organizátori samitu v súvislosti s tým objasnili, že neposkytujú priestor pre extrémistov, nepriateľov demokracie a odporcov Európskej únie.

Alexej Navaľnyj podľa ruských úradov zomrel 16. februára vo väzenskom tábore Polárny vlk v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu. Podľa úmrtného listu zomrel prirodzenou smrťou. Navaľného priaznivci sú však presvedčení o tom, že bol zavraždený. Počas svojho väznenia strávil viac ako 300 dní v trestnej samotke.

01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 04:15