Francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: REUTERS/Yves Herman
StoryEditor

Francúzsko mohlo zastaviť genocídu v Rwande, ale nemalo vôľu, vyhlásil Macron

07.04.2024, 11:49
Autor:
ČTKČTK

Macron sa vyjadril k tragédii, pri ktorej hutuskí extrémisti za sto dní zmasakrovali 800-tisíc menšinových Tutsiov a umiernených Hutuov.

Francúzsko mohlo pred 30 rokmi zastaviť masakre v Rwande, ale nemalo k tomu vôľu. Podľa agentúry AFP to dnes uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron pri príležitosti výročia začiatku tragédie, pri ktorej hutuskí extrémisti za sto dní zmasakrovali 800-tisíc menšinových Tutsiov a umiernených Hutuov.

Úzke vzťahy s hutuským režimom.

V Rwande sa dnes koná spomienková akcia za obete genocídy, zúčastňuje sa jej množstvo zahraničných hostí vrátane bývalého amerického prezidenta Billa Clintona, ktorý bol v čase masakrov v Bielom dome, francúzskeho ministra zahraničných vecí Stéphana Séjournéa aj českého prezidenta Petra Pavla.

image

Nedovolím, aby medzinárodný súd zablokoval deportačné lety do Rwandy, vyhlásil britský premiér Sunak

Francúzsky prezident už v roku 2021 priznal zodpovednosť Francúzska za udalosti z roku 1994. Teraz šiel pri príležitosti výročia podľa AFP ešte o krok ďalej, keď vyhlásil, že Paríž, "ktorý mohol spolu so svojimi západnými a africkými spojencami genocídu zastaviť, k tomu nemal vôľu ".

Paríž v čase začiatku genocídy udržiaval úzke vzťahy s hutuským režimom. Kigali ju dlho obviňovalo zo spoluviny.

Oficiálne spomienkové akcie v africkej krajine začínajú dnes, na kedy pripadá výročie prvého hromadného vraždenia. Rwandská genocída sa podľa historikov stala poslednou genocídou 20. storočia.

Úsilie o národné zmierenie

Prezident Paul Kagame, ktorého Rwandský vlastenecký front (RPF) v júli 1994 zvrhol krvavý režim Hutuov a odvtedy stojí na čele krajiny, ako každý rok zapáli pamätný oheň pri pamätníku Gisozi v hlavnom meste Kigali.

Na verejných miestach ani v rozhlase nebude povolená žiadna hudba. V televízii budú zakázané športové udalosti a filmy, pokiaľ nebudú súvisieť s oslavami.

image

Macron tvrdí, že Rusko zameria svoje informačné zdroje na olympiádu

Rwanda sa už 30 rokov snaží o zmierenie. Vďaka ľudovým súdom si niektoré z obetí mohli vypočuť priznanie svojich katov.

Úsilie Rwandy o národné zmierenie dnes vyzdvihla aj Európska únia. "To, čo rwandský ľud počas troch desaťročí dosiahol na svojej národnej ceste k jednote, zmiereniu, spravodlivosti a zachovaniu pamiatky na genocídu Tutsiov, je poučením pre zvyšok sveta," napísal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell v mene EÚ vo svojom dnešnom oznámení.

"Premena Rwandy od tej doby, pokiaľ ide o správu vecí verejných, hospodársku obnovu, sociálnu súdržnosť a rozvoj, je pozoruhodným úspechom," dodal.

01 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 02 - Modified: 2024-04-23 05:35:08 - Feat.: - Title: Britský parlament schválil kontroverzný návrh zákona o deportácii migrantov 03 - Modified: 2024-04-22 12:16:50 - Feat.: - Title: Deportačné lety z Británie do Rwandy by sa mohli uskutočniť už v júli, tvrdí Sunak 04 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust 05 - Modified: 2024-03-24 19:30:23 - Feat.: - Title: Macron nalieha na okamžité prímerie. Varoval Netanjahua, že presun obyvateľstva by bol vojnovým zločinom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 12:39