Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nastal kritický moment. Štáty budú riešiť väčšiu úlohu NATO v koordinácii pomoci Kyjevu, povedal Stoltenberg

03.04.2024, 17:31
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinci podľa šéfa NATO neustále preukazujú svoju statočnosť. "Ukrajincom nedochádza odvaha, ale munícia," povedal JensStoltenberg na tlačovej konferencii.

Členské krajiny NATO sa zhodli na ďalšej podpore Ukrajiny, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej ozbrojenej agresii. Teraz budú riešiť, ako zabezpečiť, aby aliancia zohrávala väčšiu úlohu v koordinácii pomoci Kyjevu. Po skončení dnešného rokovania ministrov zahraničia to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Ukrajinci podľa šéfa NATO neustále preukazujú svoju statočnosť. "Ukrajincom nedochádza odvaha, ale munícia," povedal Stoltenberg na tlačovej konferencii.

Kritický moment

Všetci prítomní na dnešnom rokovaní sa podľa neho v tento kritický moment zhodli na podpore Ukrajiny. Zhodli sa aj na tom, že je potrebné napredovať v plánovaní toho, aby pomoc Kyjevu bola ešte robustnejšia a viac predvídateľná.

Až doteraz sa koordináciou pomoci pre Kyjev zaoberala takzvaná kontaktná skupina pre Ukrajinu, ktorú vedú Spojené štáty a ktorá združuje asi päť desiatok krajín podporujúcich Kyjev zbraňami a muníciou.

image

Cameron žiada členské štáty NATO, aby zvýšili výdavky na obranu

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných diplomatov uviedla, že Stoltenberg prichystal návrh, ktorý hovorí o vzniku takzvaného ukrajinského fondu vo výške 100 miliárd eur na päť rokov.

Jeho vznik by mal zabrániť tomu, aby sa Kyjev neocitol bez pomoci, ak by sa na jeseň stal americkým prezidentom Donald Trump. Panujú totiž obavy, že Trump nebude Ukrajinu podporovať.

Záväzky NATO

Šéf NATO nechcel ohľadom svojho plánu prezrádzať žiadne detaily s tým, že všetko sa teraz ešte len diskutuje. Dôležité podľa neho je, aby pomoc Ukrajine bola "menej závislá od dobrovoľných príspevkov a viac od záväzkov NATO".

Proti Stoltenbergovmu plánu už má výhrady Maďarsko, generálny tajomník aliancie však dnes dával najavo, že sa obavy Budapešti podarí prekonať.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred pár dňami varoval, že ak jeho krajina čoskoro nedostane sľúbenú americkú pomoc, ktorú blokujú spory v Kongrese, budú musieť ukrajinské sily začať ustupovať.

Americká vláda od začiatku ruskej invázie posiela na Ukrajinu vojenské vybavenie zo svojich zásob, ktoré potom dopĺňa za peniaze uvoľnené Kongresom. Na konci minulého roka však vyčerpala posledné prostriedky, ktoré zákonodarcovia na tento účel uvoľnili, a americká vojenská pomoc je odvtedy ochromená.

Návrh, ktorý by vláde poskytol dodatočných 60 miliárd dolárov na vojenskú aj ekonomickú podporu Ukrajiny, už prešiel Senátom, republikánske vedenie Snemovne reprezentantov ho však zatiaľ blokuje.

01 - Modified: 2024-04-03 11:15:08 - Feat.: 1 - Title: Stoltenberg chce, aby NATO viac koordinovalo pomoc pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-03 08:58:47 - Feat.: 1 - Title: Cameron žiada členské štáty NATO, aby zvýšili výdavky na obranu 03 - Modified: 2024-03-28 14:18:56 - Feat.: 1 - Title: Absolútny nezmysel. Putin odmieta tvrdenia, že by Rusko mohlo napadnúť Poľsko, pobaltské štáty či Česko
01 - Modified: 2024-04-30 08:10:13 - Feat.: - Title: Takmer storočná starenka pešo utiekla pred Rusmi 02 - Modified: 2024-04-30 07:46:15 - Feat.: - Title: Smutný koniec amerických tankov na Ukrajine. Prečo abramsy nepomohli a čo by mohlo rozhýbať zákopovú vojnu? 03 - Modified: 2024-04-30 05:51:45 - Feat.: - Title: Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie ako prvá členka britskej kráľovskej rodiny navštívila Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-29 21:12:41 - Feat.: - Title: Útok ruskej armády na Odesu si vyžiadal štyri obete, poškodená je aj budova právnickej akadémie 05 - Modified: 2024-04-29 14:53:58 - Feat.: - Title: Turecko podporilo Rutteho kandidatúru na post generálneho tajomníka NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 10:50