Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva si podáva ruku s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Brazília a Francúzsko ohlásili plán za jednu miliardu eur pre amazonský prales

27.03.2024, 09:53
Autor:
ČTKČTK

Brazílsky prezident chce výrazne znížiť ničenie amazonského pralesa, a preto hľadá finančnú podporu v zahraničí.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílska hlava štátu Luiz Inácio Lula da Silva oznámili v noci na dnes SEČ nový plán investícií za jednu miliardu eur pre udržateľnosť amazonského pralesa.

Cieľom je skĺbiť hospodársky rozvoj v oblasti pralesa a ochranu životného prostredia, píše agentúra AFP. Lula chce výrazne znížiť ničenie amazonského pralesa, a preto hľadá finančnú podporu v zahraničí.

Macron je na trojdňovej návšteve v Brazílii. V utorok sa stretol s Lulou v meste Belém, kde sa v budúcom roku uskutoční klimatická konferencia OSN COP 30. Utorkové rokovanie medzi oboma prezidentmi sa zameralo na ochranu životného prostredia. Macron udelil Rad čestnej légie domorodému vodcovi Raonimu Metuktiremu.

image

Bod zlomu sa blíži, varujú vedci. Atlantik môže prísť o Golfský prúd, následky budú katastrofálne

"Považujem Lulu za svojho brata, Macrona za syna," uviedol Metuktire, ktorý vyzval oboch štátnikov, aby podporili jeho kandidatúru na Nobelovu cenu za mier a návrat územia domorodým národom.

Lula a Macron oznámili vznik nového plánu za "jednu miliardu eur verejných a súkromných investícií v nasledujúcich štyroch rokoch". Plán sa má týkať amazonského pralesa v Brazílii a Francúzskej Guyane a má okrem iného posilniť rozhodovacie právomoci domorodých národov, ktoré v amazonskej oblasti žijú.

Hlavným cieľom je potom skĺbiť hospodársky rozvoj a ochranu životného prostredia v oblasti amazonského pralesa. "Chceme presvedčiť tie (krajiny), ktoré vždy odlesňovali, aby významne prispeli na ochranu lesov krajinám, ktoré ich stále majú," povedal Lula.

image

Konečne dobrá správa. Odlesňovanie Amazonského pralesa sa v roku 2023 znížilo o polovicu, treba však urobiť viac

Lula si vytýčil za cieľ svojho prezidentského mandátu výrazne znížiť odlesňovanie v Amazonii, ktoré spôsobuje šírenie chovu hospodárskych zvierat a ďalších poľnohospodárskych aktivít. Za Lulovho predchodcu Jaira Bolsonara, ktorý presadzoval väčšie ekonomické využitie amazonského pralesa, sa tempo odlesňovania výrazne zvýšilo.

V prvom roku Lulovej vlády potom tempo ničenia pralesa kleslo, čo vláda pripisuje okrem iného tvrdšiemu postihovaniu nelegálnych aktivít. Brazília sa zaviazala, že do roku 2030 úplne odstráni ničenie pralesa.

Macronova návšteva bude dnes pokračovať v Riu de Janeiro a viac sa zameria na priemyselné a vojenské vzťahy medzi Francúzskom a Brazíliou. V lodeniciach Itaguaí sa Macron a Lula zúčastnia na spustení na vodu ponorky Tonelero francúzskej triedy Scorpène.

Tri zo štyroch objednaných ponoriek Brazílie stavajú vo svojich lodeniciach na základe francúzskych plánov a technológií. Brazília by chcela spolupracovať s Francúzskom tiež na výstavbe prvej brazílskej ponorky s jadrovým pohonom, Paríž sa však k transferu jadrových technológií zatiaľ stavia veľmi opatrne, píše agentúra AFP.

01 - Modified: 2024-04-27 19:38:59 - Feat.: - Title: Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane. Ráta aj s jadrovými zbraňami 02 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 03 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 04 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 05 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 10:01