Líder krajne pravicovej strany Liga Matteo Salvini. FOTO: Reuters
StoryEditor

"Nebezpečný pre krajinu." Taliansky vicepremiér Salvini označil Macrona za vojnového štváča

23.03.2024, 23:44
Autor:
ČTKČTK

Emmanuel Macron minulý mesiac vyvolal rozruch vyhlásením, že západní spojenci by nemali vylučovať vyslanie vojakov na Ukrajinu, ktorá sa vyše dva roky bráni ruskej agresii.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron je vojnový štváč, vyhlásil dnes podľa agentúry ANSA podpredseda talianskej vlády a líder krajne pravicovej strany Liga Matteo Salvini, ktorý organizuje schôdzku strán z frakcie Európskeho parlamentu nazvanej Identita a demokracia.

Macron pred pár dňami povedal, že jeho krajina bude možno nútená v určitom momente viesť pozemné operácie na Ukrajine.

Nebezpečenstvo pre krajinu

"Svojimi slovami je Macron nebezpečenstvom pre našu krajinu a pre tento kontinent," tvrdil Salvini na zjazde, ktorého sa zúčastňuje okrem iného aj šéf portugalskej krajne pravicové stany Chega André Ventura či líder francúzskeho Národného združenia Jordan Bardella. "Nechcem svojim deťom zanechať kontinent pripravený vstúpiť do tretej svetovej vojny," dodal Salvini.

Macron minulý mesiac vyvolal rozruch vyhlásením, že západní spojenci by nemali vylučovať vyslanie vojakov na Ukrajinu, ktorá sa vyše dva roky bráni ruskej agresii.

image

Putin to myslí vážne. Americká analýza predpovedá ruský útok na NATO

Viacero krajín vrátane Česka v reakcii uviedla, že sa nechystá vyslať vojakov na Ukrajinu. Iné štáty, predovšetkým z východného krídla NATO, francúzskeho prezidenta naopak podporili.

Neskôr šéf Elyzejského paláca vysvetlil, že téza o možnom vyslaní západných vojakov na Ukrajinu bola predovšetkým signálom pre Rusko, ktoré sa inak pred ničím nezastaví.

Následne v rozhovore s denníkom Le Parisien Macron vyhlásil, že Francúzsko možno bude nútené viesť pozemné operácie na Ukrajine, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruským útokom.

Proruský politik

Salvini je tlačou aj odborníkmi vnímaný ako proruský politik. Prejavy náklonnosti k ruskému prezidentovi však obmedzil po začiatku vojny na Ukrajine vo februári roku 2022. K februárovému úmrtiu ruského opozičníka Alexeja Navaľného povedal, že počká na závery vyšetrovania ruskej justície.

K ruským prezidentským voľbám, v ktorých podľa volebnej komisie obhájil svoj mandát Putin, Salvini povedal, že Rusi prejavili svoju vôľu. Väčšina západných krajín vrátane Česka však uviedla, že prezidentské voľby v Rusku neboli ani slobodné, ani spravodlivé.

Salvini na schôdzi hovoril aj o tohtoročných prezidentských voľbách v Spojených štátoch. "Roky, keď boli republikáni pri vláde, sa vždy zhodovali s rokmi mieru," povedal Salvini. "Dúfam, že sa Američania vrátia k voľbe mieru," dodal vicepremiér.

Predstavitelia európskych krajne pravicových strán dnes okrem iného sľúbili, že obmedzia imigráciu na kontinent a postavia sa proti možnému druhému funkčnému obdobiu súčasnej predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej.

Predstavitelia krajnej pravice sa zišli v Ríme, povzbudené prieskumy verejnej mienky, ktoré naznačujú, že ich strany pravdepodobne dosiahnu výrazné zisky v júnových voľbách do Európskeho parlamentu.

Okrem zhody na sprísnení imigračných pravidiel sa však v európskom krajne pravicovom tábore prejavili aj rozpory, poznamenali agentúry.

Nedostavili sa napríklad niektorí vysokí predstavitelia Ligy, guvernéri bohatých severných regiónov, čo podčiarkuje nespokojnosť vo vnútri strany, ktorá sa po rekordných 34 percentách v eurovoľbách v roku 2019 dostala v prieskumoch pod deväť percent.

01 - Modified: 2024-03-23 06:15:09 - Feat.: 1 - Title: Zbabelý a odporný teroristický čin, členovia OSN odsúdili útok na predmestí Moskvy 02 - Modified: 2024-03-22 22:32:35 - Feat.: 1 - Title: Britskej princeznej Kate želajú skoré uzdravenie aj Harry a Meghan 03 - Modified: 2024-03-22 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Putin to myslí vážne. Americká analýza predpovedá ruský útok na NATO 04 - Modified: 2024-03-22 06:49:10 - Feat.: 1 - Title: Tieň vojny rastie. Francúzsky pluk sa už mesiace pripravuje na zásah na Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-27 19:38:59 - Feat.: - Title: Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane. Ráta aj s jadrovými zbraňami 02 - Modified: 2024-04-27 08:22:20 - Feat.: - Title: Oblasť okolo talianskej sopky Vezuv zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa 03 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády 04 - Modified: 2024-04-25 21:48:43 - Feat.: - Title: V Škótsku bude vládnuť menšinový kabinet, premiér vypovedal koalíciu Zeleným 05 - Modified: 2024-04-25 20:06:55 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporučila zrušenie vyšetrovania premiérovej manželky. Mala sa dopustiť korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:15