Policajti sa zúčastňujú konfrontácie s gangmi neďaleko Národného paláca v Port-au-Prince na Haiti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na Haiti sa kvôli nepokojom zhoršuje humanitárna situácia. Hrozí cholera, varuje OSN

22.03.2024, 13:00
Autor:
TASRTASR

Nepokoje na Haiti, ktoré násilie gangov sužuje už roky, vypukli koncom februára, keď sa niekoľko gangov zjednotilo v snahe zvrhnúť vládu.

Svetová zdravotnícka organizácia varovala pred epidémiou cholery, ktorá by mohla vypuknúť na Haiti, ak budú tam pokračovať nepokoje gangov. OSN pripomenula, že polovica z 11 miliónov obyvateľov Haiti, vrátane troch miliónov detí, je závislá od humanitárnej pomoci.

Agentúra Reuters dnes tiež napísala, že politickým skupinám na Haiti sa zrejme podarilo zriadiť prechodnú radu, ktorá má vymenovať nástupcu premiéra Ariela Henryho. Ten pred tromi týždňami odišiel z krajiny v snahe urýchliť medzinárodnú misiu na pomoc haitskej polícii a teraz je na Portoriku.

Zvrhnutie vlády

Nepokoje na Haiti, ktoré násilie gangov sužuje už roky, vypukli koncom februára, keď sa niekoľko gangov zjednotilo v snahe zvrhnúť vládu.

Premiér Henry, ktorý zastáva aj funkciu hlavy štátu od vraždy prezidenta Jovenela Moïseho v júli 2021, nie je príliš obľúbený ani u miestnych obyvateľov, keďže za skoro tri roky nedokázal zlepšiť bezpečnosť ani humanitárnu situáciu v krajine ani usporiadať voľby. Henry už v októbri 2022 požiadal o pomoc Bezpečnostnú radu OSN, medzinárodné spoločenstvo ale zatiaľ tejto najchudobnejšej americkej krajine nepomohlo.

Tento týždeň podľa agentúry Reuters zomreli v prestrelkách dvaja lídri miestnych gangov. Jedného z nich zabila skupina samozvaných strážcov bojujúcich proti gangom Bwa Kale a druhého, ktorý si hovoril Ti Greg, zabila vo štvrtok polícia.

Ti Greg, čiže Ërnst Julme, ktorý utiekol z väzenia počas nepokojov tento mesiac, bol blízkym spojencom mocného šéfa aliancie gangov Jimmyho Cheriziera, zvaného Barbecue, ktorý bojuje dlhodobo proti vláde.

Prechodná rada

Niekdajší policajt Cherizier tento týždeň tiež pohrozil haitským politikom, aby sa nezúčastnili na prechodnej rade, ktorá má krajinu dočasne viesť. Táto rada má podľa televízie Sky News prevziať prezidentské právomoci do volieb a vymenovať nového premiéra.

Plán prechodnej vlády dohodlo minulý týždeň na Jamajke regionálne združenie CARICOM, ktoré zostavilo zoznam politických skupín, ktoré mali do prechodnej rady delegovať zástupcov.

Podľa agentúry Reuters v Port-au-Prince stále panuje chaos a aj vo štvrtok sa tam na rôznych miestach strieľalo. Viaceré krajiny a niektoré medzinárodné organizácie z haitskej metropoly evakuovali diplomatov a personál svojich misií, až 300 ľudí sa premiestnilo do susednej Dominikánskej republiky.

Spojené štáty už niekoľko dní evakuujú svojich občanov vrtuľníkmi, pretože hlavné haitské medzinárodné letisko nie je bezpečné.

Prezident Dominikánskej republiky Luis Abinader však tento týždeň podľa BBC Mundo zopakoval, že jeho krajina bude ďalej deportovať do susednej krajiny Haiťanov bez dokladov a nebude na svojom území zriaďovať žiadne tábory pre utečencov z Haiti.

Dominikánska vláda tak podľa neho nevyhovie vysokému komisárovi OSN pre ľudské práva Volkerovi Türkovi, ktorý ju požiadal, aby deportácie Haiťanov v tejto situácii pozastavila.

01 - Modified: 2024-03-21 05:46:12 - Feat.: 1 - Title: Gangy na Haiti spustili na predmestí hlavného mesta nové kolo útokov 02 - Modified: 2024-03-20 21:08:45 - Feat.: 1 - Title: USA začali s evakuáciou svojich občanov z Haiti, stále rokujú o novej vláde 03 - Modified: 2024-03-20 13:35:49 - Feat.: 1 - Title: Ako zo Šialeného Maxa. Proti gangom na Haiti stoja milície s mačetami
01 - Modified: 2024-04-09 14:58:54 - Feat.: - Title: Sen o lacnom nákupe sa vzďaľuje. Ficova vláda chystá páku na reťazce, zatlačí to na ceny 02 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 03 - Modified: 2024-04-04 17:04:21 - Feat.: - Title: Slovensko si pozorne vypočuje návrhy oboch kandidátov na šéfa NATO. Blanár však čakal viac empatie 04 - Modified: 2024-04-04 08:37:01 - Feat.: - Title: Gangy v Haiti vyplienili národnú knižnicu, ohrozili historické dokumenty 05 - Modified: 2024-04-03 21:35:32 - Feat.: - Title: Poľská vláda predstavila nariadenie o voľnopredajnej núdzovej antikoncepcii. Mala by byť bez predpisu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. apríl 2024 23:47