Zdravotná sestra v Nigérii FOTO: FlickrFOTO: Flickr
StoryEditor

Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov

15.03.2024, 23:30

Zdravotné sestry v Nigérii tvrdia, že vláda zavádza pravidlá, ktoré im bránia v úsilí o lepší život v zahraničí

Nigérijská zdravotná sestra Temitope Ogundareová vypracovala dôkladný ročný plán, ako sa dostať k dobre platenej práci zdravotnej sestry v Británii.

Ušetrila si polovicu svojho mesačného platu 45 000 nair (29 dolárov), ktorý si ťažko zarobila na súkromnej klinike, a úspešne si financovala kľúčovú skúšku z anglického jazyka, ktorá bola potrebná na posilnenie jeho kvalifikácie. 

Potom získala potrebný počet bodov, aby sa dostala do ďalšej fázy hľadania práce.

Teraz však 25-ročná ošetrovateľka hovorí, že jej plány uviazli na mŕtvom bode kvôli prísnym novým pravidlám, ktoré zaviedla Nigérijská rada pre ošetrovateľstvo a pôrodnú asistenciu, aby zabezpečila, že domáce talenty zostanú doma. 

Podobne ako mnohé africké, karibské a ázijské krajiny so silnými vzdelávacími systémami a dobrou znalosťou anglického jazyka, aj Nigéria sa borí s odlivom mozgov, keďže armáda zdravotných sestier, lekárov a opatrovateľov čoraz viac odchádza za prácou do zahraničia.

Podľa tamojšej rady pre ošetrovateľstvo minulý rok opustilo Nigériu približne 15 000 zdravotných sestier, ktoré sa zamestnali v zahraničí. 

Od roku 2016 sa podiel afrických klinických pracovníkov pracujúcich v britskej Národnej zdravotnej službe zvýšil z 1,9 % na 3,8 % v roku 2023, pričom väčšina z nich pochádza z Nigérie. 

Kameň úrazu

Nové predpisy, ktoré vstúpili do platnosti tento mesiac, vyžadujú, aby uchádzači o členstvo v zahraničných komisiách pre ošetrovateľstvo získali dvojročnú prax v Nigérii a potvrdenie o dobrom postavení od súčasného zamestnávateľa a od predchádzajúcej vzdelávacej školy.

Uchádzači musia na získanie týchto dokumentov čakať najmenej šesť mesiacov – predtým tento proces trval týždeň.

Tieto zmeny vyvolali protesty zdravotných sestier, ktoré tvrdia, že pravidlá ich brzdia a otvárajú im cestu k možnému zneužitiu zo strany zamestnávateľov.

„Je to prekážka v mojej kariére. Zasekla som sa,“ povedala Ogundareová, čerstvo vyštudovaná zdravotná sestra.

Súčasná práca jej vynáša menej ako 30 dolárov mesačne – príjem, ktorý sotva pokryje jej stravu a cestu do práce; nedosahuje ani na nájomné.

Nigéria sa zmieta v ťažkej kríze životných nákladov, spotrebiteľská inflácia dosahuje takmer 30 %, pričom miestna mena dosiahla rekordne nízku úroveň a ceny potravín prudko vzrástli. 

Hromadný exodus

Bežný nástupný plat nigérijských zdravotných sestier sa pohybuje od 18 dolárov – na úrovni národného priemeru – do 50 dolárov mesačne.

Všeobecná nespokojnosť zdravotníckych pracovníkov pramení nielen z nízkej mzdy, ale aj z obmedzených možností kariérneho rastu a náročných podmienok v tomto sektore, čo mnohých vedie k odchodu do zahraničia, kde môžu zarobiť až desaťkrát viac.

Najčastejšími destináciami sú Veľká Británia, Kanada a Spojené štáty, krajiny, kde môžu zdravotné sestry na vstupnej úrovni zarobiť od 36 000 do 55 000 dolárov.

V minulom roku bolo v britskej Rade pre ošetrovateľstvo a pôrodnú asistenciu (NMC) zaregistrovaných 12 099 sestier vyškolených v Nigérii. Nigériu ako krajiny s väčším počtom zdravotných sestier pracujúcich v Británii predbehli len Filipíny a India.

Nigéria však tvrdí, že odchod z krajiny poškodzuje jej zdravotný systém, keďže sestry vyškolené doma odchádzajú do bohatších krajín. 

Faruk Abubakar, tajomník Rady pre ošetrovateľstvo – orgánu, ktorý reguluje ošetrovateľskú prax – hovorí, že nové pravidlá preverovania sú nevyhnutné, ak chce Nigéria zastaviť odliv mozgov. 

Abubakar pre miestne médiá uviedol, že jeho rada dostáva čoraz viac sťažností od správcov nemocníc na sestry, ktoré odchádzajú bez riadneho oznámenia, čím spôsobujú chaos v plánovaní a na oddeleniach zostáva nedostatok personálu.

Podľa jeho slov sa minulý rok viac ako 15 000 nigérijských zdravotných sestier vysťahovalo za prácou do zahraničia.

„Ak dovolíme, aby každý Nigérijčan odišiel hneď po ukončení štúdia, kto bude zabezpečovať naše zdravotnícke služby?“ opýtal sa Abubakar.

Povedal, že niektoré z nových pravidiel sú výslovne zamerané na ochranu zdravotných sestier, z ktorých mnohé museli po presťahovaní do zahraničia prijať horšie platenú prácu v nemocniciach a domovoch dôchodcov.

Portál Kontext sa obrátil na Abubakara so žiadosťou o komentár k novým pravidlám, ale nedostal žiadnu odpoveď.

Kam vedie Zimbabwe, nasleduje Nigéria

To, čo čaká zdravotné sestry v Nigérii, sa už stalo mnohým ich kolegom v Zimbabwe, ktoré každoročne stráca tisíce vyškolených zdravotných sestier do Británie a iných bohatých krajín.

Ministerstvo vnútra v Londýne uviedlo, že v roku 2023 vydalo pracovné víza v oblasti zdravotníctva a starostlivosti 21 130 Zimbabwčanom.

V snahe spomaliť odchod prevzalo zimbabwianske ministerstvo zdravotníctva v roku 2022 kontrolu nad overovacím procesom, ktorý predtým riadila rada pre ošetrovateľstvo krajiny, a odvtedy bolo obvinené zo zadržiavania dokumentov, ktoré sú kľúčové pre získanie zahraničnej práce.

Niektoré zdravotné sestry uviedli, že čakali mnoho mesiacov na dokumenty, ktoré sa kedysi vybavovali niekoľko dní.

„Je to jednoznačne sabotážny plán. Chcú ma frustrovať. Čakám už takmer dva roky,“ povedala 31-ročná Preciousová.

Po piatich rokoch práce v štátnej nemocnici Sally Mugabe Central Hospital v Harare Preciousová povedala, že si začala hľadať náhradné zamestnanie v Británii, aby si zvýšila plat.

Väčšina zdravotných sestier v Zimbabwe zarába menej ako 100 dolárov mesačne a v zahraničí by mohla dostať najmenej desaťnásobok tejto sumy.

38-ročná Kundaiová, ktorá pracuje v nemocnici v Chitungwize pri hlavnom meste, čaká na svoje výjazdové doklady už niekoľko mesiacov – a koniec je zatiaľ v nedohľadne.

„Nedávno som sa pokúsila s nimi spojiť, ale povedali mi, že dokumenty nie sú pripravené. Je to také nespravodlivé...,“ povedala Kundai, ktorá uviedla len svoje krstné meno.

Lepší plat

Pokiaľ ide o ďalšie spôsoby, ako zastaviť odliv mozgov, obhajcovia ošetrovateľstva chcú, aby vlády poskytli zdravotníckym pracovníkom dobrý dôvod na to, aby zostali, a nie aby im jednoducho bránili v odchode.

Úrady by mali poskytovať lepšie platy, ponúkať viac príležitostí a zlepšovať pracovné podmienky, uviedla Cynthia Adeyeriová z Iniciatívy za reformu zdravotných sestier, nigérijskej skupiny bojujúcej za zmenu v odvetví.

Uviedla, že prieskum medzi viac ako tisíckou zdravotných sestier odhalil, že niektoré pôrodné asistentky na nigérijských klinikách zarábajú len 25 000 nair mesačne, čo zodpovedá zárobku pomocníčok v domácnosti a nedosahuje minimálnu mzdu 30 000 nair. 

„Ak zdravotná sestra ochorie, zo svojho platu si nemôže zaplatiť antibiotiká, pretože po tom, čo si vyplatí dopravu do práce, jej nezostane nič na viac,“ povedala.  

 

Bukola Adebayo,Farai Shawn Matiashe

Článok bol preložený z portálu Context. Editovaný preklad vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizujú nezisková organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid. 
image

HN Globálne FOTO: Hn Globálne

FOTO: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-20 15:22:25 - Feat.: - Title: Šachový šampión z Nigérie prekonal svetový rekord, hral nepretržite 58 hodín 02 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 03 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 04 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. apríl 2024 20:10