Okresná prokurátorka Fulton County Fani Willisová hovorí na tlačovej konferencii vedľa prokurátora Nathana Wadea. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tím obžaloby v Trumpovej kauze v Georgii opustil právnik, ktorý mal vzťah s vrchnou prokurátorkou

15.03.2024, 23:51
Autor:
ČTKČTK

K rezignácii ho donútilo rozhodnutie sudcu, podľa ktorého mohla Fani Willisová v kauze pokračovať jedine bez svojho niekdajšieho partnera Nathana Wadea.

Tím obžaloby v prípade zásahov amerického exprezidenta Donalda Trumpa do volieb v štáte Georgia dnes opustil právnik, ktorý bol počas vyšetrovania v milostnom vzťahu s vrchnou prokurátorkou Fani Willisovou.

K rezignácii ho donútilo rozhodnutie sudcu, podľa ktorého mohla Willisová v kauze pokračovať jedine bez svojho niekdajšieho partnera Nathana Wadea. Jeho odstúpenie podľa amerických médií znamená, že sa opäť môže rozbehnúť prípravná fáza procesu s Trumpom a 14 spoluobžalovanými.

Žiadosť obžalovaných

Na niekoľko týždňov ju vykoľajila žiadosť obžalovaných, aby sudca Scott McAfee kvôli vzťahu Willisovej s Wadom diskvalifikoval celý prokurátorský tím. Na vzťah upozornila v januári právnička jedného z obžalovaných, pričom argumentovala, že vec vytvára neprijateľný konflikt záujmov.

Sudca toto tvrdenie odmietol a Willisovú nediskvalifikoval. Romantický vzťah, ktorý podľa oboch zainteresovaných vlani skončil, ale podľa neho vytvoril dojem konfliktu záujmov. McAfee preto rozhodol, že buď Wade, alebo Willisová musí z prípadu odísť.

Šéfka okresnej prokuratúry Willisová právnika Wadea najala ako externú posilu, aby dohliadal na vyšetrovanie, ktoré vlani v lete vyústilo do obžaloby Trumpa a 18 ďalších ľudí zo zločineckého spolčenia s cieľom narušiť v Georgii prezidentskú voľbu roku 2020. Wade za svoju prácu inkasoval státisíce dolárov a obžalovaní vec prezentovali tak, že Willisová najala svojho partnera, aby z toho sama finančne ťažila.

K rozhodnutiu súdu sa prokuratúra niekoľko hodín nevyjadrovala, následne Willisová zverejnila list, v ktorom informuje o tom, že s okamžitou platnosťou prijala Wadeovu rezignáciu. Žiadne pochybenie pri tom neuznala, akokoľvek sudca McAfee vo svojom rozhodnutí jej vzťah s Wadom označil za "ohromné zlyhanie úsudku".

"Ponúkam svoju rezignáciu"

"Ponúkam svoju rezignáciu, v záujme demokracie... a v snahe čo najrýchlejšie posunúť tento prípad ďalej," uviedol Wade vo vlastnom vyhlásení. Ďalšie kroky v spletitom procese neboli hneď jasné, profesorka práv na vysokej škole Georgia State University Caren Myersová Morrisonová však povedala denníku The New York Times, že prípravná fáza by sa mohla znovu rozbehnúť už na budúci týždeň.

V kauze aktuálne zostáva popri Trumpa ešte 14 obžalovaných vrátane bývalého personálneho šéfa Bieleho domu Marka Meadowsa či Trumpovho niekdajšieho právnika Rudyho Giulianiho. Kedy sa prípad dostane pred porotu, nie je jasné. Willisová predtým navrhla, aby hlavné líčenie začalo v auguste, to sa však vzhľadom na prieťahy nezdá byť pravdepodobné.

Trump vinu odmietol rovnako ako v troch ďalších trestných kauzách, ktorým od minulého roka čelí. Šéf Bieleho domu z rokov 2017 až 2021 je prvým obžalovaným exprezidentom v dejinách USA, napriek tomu si zabezpečil nomináciu Republikánskej strany do tohtoročných prezidentských volieb. Teraz je možné, že pred novembrovými voľbami nedospeje k verdiktu ani jeden z dvoch procesov, v ktorých čelí obvineniam spojeným so snahou zneplatniť minulé voľby.

01 - Modified: 2024-03-15 21:43:27 - Feat.: 1 - Title: Prvý trestný proces s Trumpom sa začne najskôr v apríli, sudca oznámil odklad 02 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: 1 - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 03 - Modified: 2024-03-14 21:10:02 - Feat.: 1 - Title: Biden má pred Trumpom náskok jeden percentuálny bod. Voliči sú nerozhodní
01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:52