Ľudia sa zúčastňujú na protivládnej demonštrácii počas osláv štátneho sviatku Maďarska. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Budapešti proti Orbánovi protestovalo 10-tisíc ľudí, opozícia chystá novú stranu

15.03.2024, 20:59
Autor:
ČTKČTK

Nový opozičný líder Péter Magyar, podnikateľ s niekdajšími väzbami na vládnu stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána, počas protestov oznámil, že sa chystá založiť novú stranu s cieľom zbaviť Fidesz po 14 rokoch moci.

Maďarská opozícia dnes pri príležitosti štátneho sviatku usporiadala v Budapešti protivládnu demonštráciu, ktorej sa podľa odhadov agentúry AP zúčastnilo asi 10-tisíc ľudí.

Nový opozičný líder Péter Magyar, podnikateľ s niekdajšími väzbami na vládnu stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána, počas protestov oznámil, že sa chystá založiť novú stranu s cieľom zbaviť Fidesz po 14 rokoch moci. Orbán dnes predtým počas osláv vyzýval voličov na vzburu proti Bruselu a varoval pred zatiahnutím Maďarska do vojny s Ruskom.

"Bez demokracie to za to nestojí"

"Nech už má Európska únia akékoľvek chyby, je to klub, ktorého sme členom," vyhlásil Magyar vo svojom prejave na demonštrácii a zdôraznil význam spolupráce s Bruselom.

"Bez demokracie sa dá žiť, ale naozaj to za to nestojí," povedal v narážke na autokratické spôsoby Orbánovho vládnutia. Dodal, že Orbánov režim možno poraziť v demokratických voľbách "možno skôr, ako si mnohí myslia".

image

Maďarsko je druhou najchudobnejšou krajinou Európskej únie, tvrdí Orbánov kritik

Magyar je bývalým manželom niekdajšej ministerky spravodlivosti a Orbánovej spojenkyne Judity Vargovej. Tá odstúpila z verejného života pred mesiacom kvôli afére s kontroverzným udelením prezidentskej milosti, ktorá stála kreslo aj samotnú hlavu štátu Katalin Novákovú, pripomína AP. Magyar tak má dobrý prehľad o fungovaní Orbánovej strany a v posledných týždňoch vyzýval k zásadnej zmene a zverejňoval citlivé informácie o vnútornom chode maďarskej vlády.

Magyarove príspevky na internete a rozhovory v médiách si získali vysokú sledovanosť. Podľa prieskumu agentúry Median z tohto týždňa počulo o jeho vstupe do politiky 68 percent voličov, z ktorých 13 percent uviedlo, že jeho stranu pravdepodobne podporí. Sám Magyar tvrdí, že jeho nová strana sa má stať alternatívou k roztrieštenej maďarskej opozícii.

Nová strana

"Ak maďarskí voliči konečne uvidia skutočnú politickú silu, ktorá sa nedá podplatiť ani vydierať, ktorá je čestná, úprimná, otvorená a bez extrémov, potom čoraz viac ľudí uverí, že existuje nádej na zmenu... po desaťročiach v politickej bažine," povedal Magyar ďalej v prejave, v ktorom tiež obvinil Orbánovu vládu z korupcie a mizerného hospodárenia.

Orbán pri príležitosti dnešných osláv štátneho sviatku, ktorým si Maďarsko pripomína začiatok protihabsburskej revolúcie z roku 1848, vyzval na vzburu proti Bruselu, ktorý sa podľa neho snaží zatiahnuť Maďarsko do vojny a vnútiť mu svoje predstavy, ktoré odporujú maďarskému cíteniu.

Maďari podľa neho už nie sú vo svojom odpore osamotení, po Slovákoch sa vraj prebúdzajú aj Česi a ďalšie národy. Orbán sa tak podľa AP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu predovšetkým snaží mobilizovať svojich priaznivcov pod práporom pravicového populizmu a burcuje ich, aby mu pomohli "okupovať Brusel".

01 - Modified: 2024-03-15 16:47:52 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko je druhou najchudobnejšou krajinou Európskej únie, tvrdí Orbánov kritik 02 - Modified: 2024-03-14 18:22:40 - Feat.: 1 - Title: Maďarský Fidesz prišiel o štvrť milióna priaznivcov, k opozícii však neprešli 03 - Modified: 2024-03-13 16:20:07 - Feat.: 1 - Title: Amnestia v pedofilnej kauze ovplyvnila voličov. Zmenu vlády si želá 55 percent Maďarov
01 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 03 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 04 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 05 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 02:39