Poškodená obytná budova po ostreľovaní v ruskom Belgorode. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ruský Belgorod celý deň čelil ostreľovaniu, pokračujú aj strety na hraniciach. Zomreli dvaja ľudia

14.03.2024, 22:23
Autor:
ČTKČTK

Na Belgorodskú oblasť dnes ráno najprv zaútočili drony, neskôr sa začalo ostreľovanie z raketometov, oznámilo ruské ministerstvo obrany.

Z ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou po celý deň prichádzali správy o vzdušných útokoch, ktoré Rusko pripísalo ukrajinským silám, informoval ruskojazyčný portál BBC.

Podľa gubernátora oblasti Vjačeslava Gladkova zomreli najmenej dvaja ľudia a ďalších 15 utrpelo zranenia. Ruské ministerstvo obrany okrem toho tvrdí, že zamedzilo pokusu ukrajinských vojakov prekonať v Belgorodskej oblasti hranicu. Informácie o nových stretoch na ukrajinsko-ruských hraniciach prichádzajú od utorka.

Muža zasiahla streľa

Na Belgorodskú oblasť dnes ráno najprv zaútočili drony, neskôr sa začalo ostreľovanie z raketometov, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Podľa Gladkova sa podarilo zostreliť osem vzdušných cieľov smerujúcich na Belgorod, počas útoku ale zomrel muž idúci osobným autom, ktoré zasiahla strela, a ďalších šesť ľudí utrpelo zranenia.

image

Ukrajina nemôže čakať na výsledky novembrových volieb, apeloval v USA Borrell. Podpora stojí

Počas dopoludnia Gladkov informoval o ďalšom ostreľovaní, pri ktorom zomrela žena, ktorá kvôli výbuchu najazdila s automobilom do priekopy, a najmenej traja ďalší ľudia utrpeli zranenia. O niekoľko hodín neskôr gubernátor upozornil na tretie ostreľovanie s dvoma zranenými.

Terčom dvoch ostreľovaní sa podľa gubernátora okrem toho stalo tiež mesto Grajvoron v Belgorodskej oblasti, kde utrpeli zranenia najmenej štyria ľudia.

V Belgorode bolo podľa miestnych úradov poškodených najmenej osem bytových domov. Kvôli ostreľovaniu zatvorili v meste obchodné centrá.

Preniknutie cez hranicu

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že zamedzilo pokusu ukrajinských vojakov preniknúť cez ruskú hranicu pri dedine Spodarjušino v Belgorodskej oblasti.

Pri stretoch podľa ministerstva prišlo o život 195 ukrajinských vojakov a bolo zničených päť ukrajinských tankov. O stratách na ruskej strane sa ministerstvo nezmienilo. O bojoch s ukrajinskými "diverzantmi" písali aj ruskí provojnoví blogeri. Kyjev správy nekomentoval.

Informácie o stretoch na hraniciach začali prichádzať v utorok, keď ruskí dobrovoľníci bojujúci na strane Ukrajiny vyhlásili, že sa im podarilo prekonať hranicu a ovládnuť dedinu Ťotkino v ruskej Kurskej oblasti.

U Ťotkina naďalej zrejme panuje chaotická situácia, vyplýva z dnešných vyhlásení gubernátora Kurskej oblasti Romana Starovojta. Ten informoval, že ukrajinskí diverzanti nezanechávajú pokusov preniknúť do regiónu. Starovojt zároveň vyhlásil, že ruská pohraničná stráž a armáda im v tom úspešne bránia.

Dronovým útokom dnes čelila tiež Ukrajina, ktorá sa už vyše dva roky bráni ruskej vojenskej agresii. Ukrajinské letectvo dnes vo vyhlásení uviedlo, že protiletecká obrana zostrelila 22 z 36 ruských dronov.

Rusko okrem toho podľa ukrajinských úradov zasiahlo telekomunikačnú infraštruktúru a prerušilo televízny a rádiový signál v piatich mestách v Sumskej a Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ukrajinské úrady to podľa Reuters označili za súčasť ruskej informačnej vojny a pokus Ruska obmedziť prístup ľudí k pravdivým informáciám.

01 - Modified: 2024-03-14 11:28:12 - Feat.: 1 - Title: Ruské jednotky v pohraničí s Ukrajinou odrážajú ďalší útok diverzantov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-03-14 10:02:20 - Feat.: 1 - Title: Ich cieľom je zničiť Putinov režim. Voľte zbraňami, nie lístkami, odkazujú partizáni Rusom po vpáde do krajiny 03 - Modified: 2024-03-13 12:28:07 - Feat.: 1 - Title: Proukrajinské milície vyzývajú na evakuáciu ruských miest Belgorod a Kursk
01 - Modified: 2024-05-11 11:28:54 - Feat.: - Title: Obsadili sme päť dedín pri hraniciach v Charkovskej oblasti, hlásia Rusi 02 - Modified: 2024-05-10 14:46:09 - Feat.: - Title: Štátna duma schválila Michaila Mišustina za premiéra Ruska. Teraz si musí vybrať kabinet 03 - Modified: 2024-05-10 12:34:45 - Feat.: - Title: Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia 04 - Modified: 2024-05-10 16:00:00 - Feat.: - Title: Rusi sa chvália korisťou z ukrajinského bojiska. Putin opakuje Stalinovu taktiku 05 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Akú veľkú prevahu má skutočne Rusko nad Ukrajinou? Spočítali sme, koľko vojakov môže bojovať na oboch stranách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 07:38