Ruský prezident Vladimir Putin a kirgizský prezident Sadyr Žaparov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Inšpirovali sa Ruskom. Kirgizský parlament prijal zákon o zahraničných agentoch

14.03.2024, 14:15
Autor:
TASRTASR

Spojené štáty už vo februári Kirgizsko vyzvali, aby legislatívu neprijímalo. Prezident Sadyr Žaparov však túto výzvu odmietol ako zasahovanie do vnútorných záležitostí svojej krajiny.

Kirgizský parlament vo štvrtok prijal návrh zákona o takzvaných zahraničných agentoch, ktorý má zvýšiť štátnu kontrolu nad mimovládnymi organizáciami.

Zákon inšpirovaný legislatívou platnou v Rusku bol prijatý napriek výzvam zo zahraničia na jeho odmietnutie, informovala agentúra AFP. Miestne médiá uviedli, že pred hlasovaním v parlamente sa o návrhu neuskutočnila žiadna diskusia.

Veľvyslanci krajín Európskej únie, Británie a Kanady vyzvali prezidenta Sadyra Žaparova, aby zákon nepodpísal.

Podľa AFP sa tak však zrejme nestane, keďže Žaparov nedávno pohrozil, že "prijme opatrenia proti podkopávaniu štátnej a politickej bezpečnosti", a odmietol "zasahovanie" do vnútorných záležitostí svojej krajiny.

image

Rusko aj Čínu trápi Suezský prieplav. Kremeľ kritizuje zásahy západnej koalície, Peking vyvíja tlak na Irán

Západ reaguje so znepokojením 

Zákona je navrhnutý tak, aby obmedzil prácu subjektov, ktoré dostávajú financovanie zo zahraničia, a preberá prvky z ruského zákona, ktoré Kremeľ používa na potlačenie disentu: vyžaduje, aby sa organizácie, ktoré dostávajú financie zo zahraničia, registrovali ako "zahraniční zástupcovia".

Podporovatelia zákona uviedli, že jeho prijatím sa zlepší "transparentnosť aktivít mimovládnych organizácií vrátane tých, ktoré financujú cudzie štáty".

image

Vojna na Ukrajine uvoľňuje ruské zovretie v iných krajinách, postsovietsky svet sa obracia na Čínu a Západ

Skupiny na ochranu ľudských práv však argumentujú, že tento zákon vážne ovplyvní ich prácu i prácu médií.

Západní veľvyslanci v spoločnom vyhlásení deklarovali, že návrh zákona by mohol zasiahnuť tých najzraniteľnejších ľudí v Kirgizsku, pretože by ovplyvnil aj mimovládne organizácie, ktoré poskytujú "základné služby, ako sú humanitárne dodávky potravín, zdravotná starostlivosť a vzdelávanie".

"Neziskové a mimovládne organizácie nie sú nepriateľmi štátu - sú neoceniteľnými partnermi pri budovaní demokratickej, spravodlivej a prosperujúcej Kirgizskej republiky," uviedli vyslanci západných štátov.

Na návrh zákona so znepokojením reagovala aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Spojené štáty už vo februári Kirgizsko vyzvali, aby túto legislatívu neprijímalo. Prezident Žaparov však túto výzvu odmietol ako zasahovanie do vnútorných záležitostí svojej krajiny.

Úpadok demokracie 

Kirgizsko bolo tradične jednou z najotvorenejších krajín v Strednej Ázii. V posledných mesiacoch však došlo k úpadku demokracie, ktorý je podľa medzinárodných organizácií "znepokojivý". Napríklad v januári v Kirgizsku zadržali najmenej desať novinárov napojených na médiá financované Západom.

Žaparov sa stal prezidentom v januári roku 2021. V októbri roka 2020 ho počas politickej krízy týkajúcej sa parlamentného hlasovania na nátlak demonštrantov prepustili na slobodu z väzenia, kde si odpykával trest za branie rukojemníkov.

Počas pobytu za mrežami sa Žaparov stal hviezdou kirgizských sociálnych sietí: neustále komentoval situáciu v krajine, ostro kritizoval vládu, ponúkal však aj východiská. Vďaka väzeniu tak získal aureolu disidenta a neskôr bol aj pod tlakom protivládnych protestov vymenovaný za predsedu vlády a získal aj ďalšie právomoci.

01 - Modified: 2024-03-14 15:28:26 - Feat.: 1 - Title: Ďalší vrcholný manažér ropného gigantu Lukoil je mŕtvy. Našli ho obeseného v jeho kancelárii 02 - Modified: 2024-03-14 11:28:12 - Feat.: 1 - Title: Ruské jednotky v pohraničí s Ukrajinou odrážajú ďalší útok diverzantov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-03-14 10:02:20 - Feat.: 1 - Title: Ich cieľom je zničiť Putinov režim. Voľte zbraňami, nie lístkami, odkazujú partizáni Rusom po vpáde do krajiny 04 - Modified: 2024-03-14 08:32:11 - Feat.: 1 - Title: Štyria Rusi chceli na front poslať otrávené jedlo. Zadržala ich tajná služba, hrozí im 20 rokov za mrežami 05 - Modified: 2024-03-14 08:22:11 - Feat.: 1 - Title: Prejavte vlastenecké cítenie, vyzval Putin voličov. Vyzdvihol vojakov na fronte
01 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 02 - Modified: 2024-05-03 16:27:24 - Feat.: - Title: Vo vzduchu visí útok na Kerčský most. Rusko varuje pred ničivou odvetou 03 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu 04 - Modified: 2024-05-03 12:21:02 - Feat.: - Title: Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné 05 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 07:12