Petr Pavel a Emmanuel Macron si na námestí Jana Palacha spoločne uctili pamiatku obetí tragickej decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hľadajme spôsoby, apeluje Pavel. Európske štáty by podľa neho nemali odmietať asistenciu priamo na Ukrajine

05.03.2024, 16:38
Autor:
TASRTASR

Český prezident sa podľa svojich slov so svojím francúzskym náprotivkom zhodol, že Európa musí hrať väčšiu rolu v pomoci Ukrajine a odstrašovaní Ruska.

Podľa českého prezidenta Petra Pavla je čas, aby európske krajiny zvážili všetky dostupné možnosti ďalších foriem pomoci Ukrajine a neodmietali a priori akúkoľvek prítomnosť na mieste. Zdôraznil, že by však išlo o formy asistencie, a nie bojové jednotky.

Ako príklad uviedol možnosť európskej výcvikovej misie na území Ukrajiny. Vyhlásil to v utorok po rokovaní s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom na Pražskom hrade, informuje spravodajkyňa TASR.

Pavel sa podľa svojich slov s Macronom zhodol, že Európa musí hrať väčšiu rolu v pomoci Ukrajine a odstrašovaní Ruska. "Som za to, aby sme hľadali nové spôsoby vrátane pokračujúcej diskusie o možnej prítomnosti na Ukrajine rôznymi spôsobmi a formami... Ak je v našom záujme, aby Rusko na Ukrajine neuspelo, nemôžeme zostať pri tej pomoci, akú Ukrajine poskytujeme dnes," povedal Pavel.

Delostrelecká koalícia

Doplnil, že spôsobov ďalšej pomoci vrátane prítomnosti na mieste je mnoho. "Je čas na to, aby sme o nich vážne hovorili. Odmietavé stanoviská prisudzujem tomu, že je obava, aby sme nehovorili o vysielaní bojových jednotiek na Ukrajinu, lebo tým by naozaj mohlo dôjsť k prekročeniu pomyselnej červenej línie. Ale o tom nebola reč. Hovoríme o formách asistencie," spresnil český prezident.

image

O vojne zavádzajú Rusi aj Západ. Sú iba dve cesty, ako sa pohnúť vpred (komentár)

Reagoval tým na otázku o možnom vyslaní vojsk západných štátov na Ukrajinu. Macron minulý týždeň na novinársku otázku o možnom vyslaní vojakov na Ukrajinu povedal, že nič nie je vylúčené.

Pavel ako príklad možnej prítomnosti európskych jednotiek na Ukrajine uviedol výcvikovú misiu. "Aj keby na jej území fungovala nejaká výcviková misia, nie je to porušením žiadneho medzinárodného pravidla," dodal.

Francúzsky prezident po rokovaní zopakoval, že Rusko nesmie na Ukrajine zvíťaziť. Pripomenul, že viaceré západné krajiny sa združujú do rôznych koalícií ďalším foriem pomoci. Ako príklad uviedol koalíciu štátov v oblasti delostrelectva, čo je iniciatíva Francúzska a USA.

Ako sa zapojí Francúzsko?

"Česká iniciatíva v oblasti munície je významným doplnkom, ku ktorému sa pripájame a budeme s ním spolupracovať," reagoval Macron na otázku, ako sa do českého projektu zapojí Francúzsko.

Podrobnosti povedať nechcel. Len dodal, že s financovaním by mohol pomôcť aj Európsky mierový nástroj. Česko sa svojou iniciatívou snaží urýchlene zohnať muníciu pre Ukrajinu z mimoeurópskych štátov, pričom na Západe hľadá spojencov na jej financovanie.

image

Macron uviedol, že jeho slová o vyslaní vojakov na Ukrajinu boli uvážené. Francúzi to vidia ako chybu

Prezidenti po tlačovom brífingu zamierili na Námestie Jana Palacha, kde si spoločne uctili pamiatku obetí tragickej decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej. Macron sa potom presunul na druhú stranu Vltavy, aby na úrade vlády rokoval s českým premiérom Petrom Fialom.

01 - Modified: 2024-03-05 12:32:32 - Feat.: 1 - Title: Macron priletel do Prahy. Vyzval spojencov, aby neboli zbabelí v pomoci Ukrajine 02 - Modified: 2024-03-05 09:05:15 - Feat.: 1 - Title: Čelili kritike Fica či Danka. Bratislava príde o veľké mená, Globsec sa bude tento rok konať v Prahe 03 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Realitný trh s príchodom jari ožíva. Niektorí predajú aj 20 bytov mesačne, trh však ťahajú hotovostní klienti 04 - Modified: 2024-03-04 13:37:23 - Feat.: 0 - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Obavy z Ruska aj hnev voči srbskému „malému Putinovi“. Ako sa Kosovo zbližuje so Západom?
01 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 02 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 03 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron 04 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:40