Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Orbán sa v piatok stretne s Trumpom na Floride, Szijjártó zas pôjde koncom mesiaca do Ruska

03.03.2024, 14:42
Autor:
ČTKČTK

Orbán a ním vedená strana Fidesz dlhodobo udržujú dobré vzťahy s Trumpom, ktorý sa usiluje v novembrových voľbách o návrat do Bieleho domu.

Maďarský premiér Viktor Orbán sa v piatok na Floride zíde s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, informoval dnes podľa agentúry APA hovorca šéfa maďarskej vlády Bertalan Havasi. Portál index.hu napísal, že maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó koncom tohto mesiaca pôjde do Ruska.

Podľa Havasiho bude Orbán vo štvrtok vo Washingtone rokovať so šéfom konzervatívnej nadácie The Heritage Foundation Kevinom Robertsom o budúcnosti vzťahov medzi Maďarskom a Spojenými štátmi. Orbán a ním vedená strana Fidesz dlhodobo udržujú dobré vzťahy s Trumpom, ktorý sa usiluje v novembrových voľbách o návrat do Bieleho domu. V máji 2019 republikán Trump prijal maďarského premiéra v Bielom dome.

image

Trump bezproblémovo zvíťazil na republikánskom zhromaždení v Michigane

Súčasná administratíva demokratického prezidenta Joea Bidena maďarskú vládu kritizuje kvôli potlačovaniu demokratických hodnôt a princípov právneho štátu. APA píše, že Biden sa s Orbánom nikdy bilaterálne nezišli, na jednom zo summitov NATO si len potriasli rukou.

Maďarský minister zahraničia Szijjártó v Rusku zamieri do Soči, kde sa 25. a 26. marca koná medzinárodné fórum Atomexpo. Szijjártó povedal, že vzhľadom na úspešnú spoluprácu v Ruskom v jadrovej energetike pozvanie rád prijal. Ruský atómový koncern Rosatom rozširuje maďarskú jadrovú elektráreň Paks o dva bloky.

Maďarsko bolo donedávna jedinou krajinou Európskej únie, ktorá s Ruskom napriek jeho invázii na Ukrajinu udržiavala blízke vzťahy. Politiku voči Moskve mení ale aj Slovensko, kde sa v októbri dostala k moci vláda vedená Robertom Ficom zo strany Smer-sociálnej demokracie. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov sa v sobotu na okraj diplomatického fóra v tureckom meste Antalya stretol so svojím slovenským náprotivkom Jurajom Blanárom. Podľa Fica Slovensko vedie suverénnu a vyváženú zahraničnú politiku.

01 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 02 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 05 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 17:18