Zľava matka opozičného politika Alexeja Navaľného Ľudmila a matka politikovej manželky Julije pri hrobe na Borisovskom cintoríne v Moskve. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ľudia v Moskve stáli v rade, aby mohli položiť kvety na hrob Navaľného

02.03.2024, 17:44
Autor:
ČTKČTK

Piatkovej rozlúčky s Alexejom Navaľným sa zúčastnili tisíce ľudí. Niektorí skandovali jeho meno a hovorili, že ruským úradom jeho smrť neodpustia.

Mnoho ľudí sa dnes v Moskve zišlo pri hrobe zosnulého opozičného politika Alexeja Navaľného. Ľudia, ktorí ho podľa svojich slov považujú za symbol nádeje a vytrvalosti, stáli v rade, aby mohli pri hrobe položiť kvety.

Bola medzi nimi aj Navaľného matka Ljudmila, ktorá prišla v sprievode matky manželky Navaľného Júlia, obe boli v čiernom. Na akciu dozerali policajti, proti nikomu však nezasiahli, uviedla agentúra Reuters.

Navaľnyj patril medzi najostrejších kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina. Zomrel 16. februára v trestaneckej kolónii, mal 47 rokov. Pochovali ho v piatok. Jeho priaznivci tvrdia, že bol zavraždený. Kremeľ popiera, že by sa na jeho smrti podieľal štát.

Piatkovej rozlúčky s Navaľným sa zúčastnili tisíce ľudí. Niektorí skandovali jeho meno a hovorili, že ruským úradom jeho smrť neodpustia. Dnes bol jeho hrob na moskovskom cintoríne, neďaleko miesta, kde kedysi žil, zasypaný kvetmi. Zanechali ich tam tisíce trucujúcich.

"Bol to on, kto mi otvoril oči, aby som si uvedomila existujúcu politickú situáciu v Rusku," povedala žena pri hrobe Navaľného, ktorá však neuviedla svoje meno.

Navaľnyj sa preslávil blogmi odhaľujúcimi podľa neho rozsiahlu korupciu medzi ruskou elitou. Obvinenia z korupcie a z toho, že Putin má obrovský osobný majetok, ale Kremeľ odmietol. Navaľného hnutie je postavené mimo zákona a väčšina jeho vysokopostavených spojencov utiekla z Ruska a teraz žije v rôznych európskych krajinách.

Ďalší z návštevníkov agentúre Reuters povedal, že si prišiel uctiť pamiatku človeka, ktorý sa pre neho stal symbolom vytrvalosti. Dodal, že cíti hlboký smútok, ale že je príjemné vidieť, koľko ľudí prišlo. "Bol to symbol. Bol to obrovský symbol. Môžete si o ňom myslieť, čo chcete, ale on sa naozaj stal symbolom niečoho slobodného a svetlého, nejakej nádeje."

Navaľnyj bol uväznený na základe viacerých obvinení, vrátane podvodu, pohŕdania súdom a extrémizmu. Všetky tieto obvinenia odmietol a uviedol, že si ich úrady vymysleli, aby ho umlčali za to, že kritizuje Putina.

01 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 12:13:51 - Feat.: - Title: Desiatky tisíc letov hlásia rušenie signálu GPS. Pobaltské krajiny vinia Rusko, varujú pred katastrofou 05 - Modified: 2024-04-29 13:06:24 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 21:19