StoryEditor

Ruské úrady vydali Navaľného telo jeho matke. Putin nectí kresťanské zásady, tvrdí jeho manželka

24.02.2024, 17:39
Autor:
ČTKČTK

Predák ruskej opozície podľa tvrdenia väzenskej správy zomrel vo väzenskom zariadení už v piatok 16. februára. Rodina sa odvtedy domáhala jeho tela, aby ho mohla pochovať.

Ruské úrady odovzdali telo ruského opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného jeho matke Ljudmile Navaľnej. Podľa portálu Meduza to oznámila Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová.

Predák ruskej opozície podľa tvrdenia väzenskej správy zomrel vo väzenskom zariadení už v piatok 16. februára. Rodina sa odvtedy domáhala jeho tela, aby ho mohla pochovať. Dnes na vydanie znovu dôrazne vyzvala Navaľného manželka Julija.

Tlak na tajný pohreb

"Alexejovo telo vydali matke. Veľká vďaka všetkým, ktorí po tom spolu s nami volali," uviedla Jarmyšová. Dodala však, že zatiaľ nie je jasné, či bude mať rodina možnosť usporiadať pohreb podľa svojich predstáv, alebo či tomu budú úrady brániť.

Predtým sa objavili správy, že na matku je vyvíjaný tlak, aby súhlasila s tajným pohrebom. Ljudmila Navalná sa teraz podľa Jarmyšovej nachádza v Salcharde na severe Ruska, kam bolo telo jej syna prevezené z neďalekého väzenského tábora.

image

Navaľná žiada, aby úrady vydali mužovo telo, obvinila Putina z mučenia mŕtveho opozičného politika

Navaľnyj zomrel za nevyjasnených okolností. Jeho spolupracovníci aj jeho rodina pripisujú smrť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorého Navaľnyj hlasno kritizoval. Putina z vraždy dnes znovu obvinila Navaľného manželka Julija ešte pred správou o tom, že úrady telo vydali.

"Je to deväť dní, čo Putin zabil Alexeja Navalného. Ale vražda Putinovi nestačila. Teraz drží telo ako rukojemníka, vysmieva sa jeho matke, núti ju, aby súhlasila s tajným pohrebom. Vyhrážajú sa, že inak s Alexejovým telom niečo vykonajú," povedala vdova vo videozázname zverejnenom na platforme YouTube.

Hnev na Putina

Putina zároveň obvinila z toho, že v skutočnosti nectí kresťanské zásady, aj keď v médiách si na horlivého kresťana hrá, a že znevažuje Navaľného pozostatky, keď bráni pohrebu. "To, čo teraz Putin robí, to je nenávisť. Nie, to dokonca ani nie je nenávisť, ale akýsi satanizmus, pohanstvo, "vyhlásila Julija Navalná.

Navaľného matka vo štvrtok uviedla, že jej konečne ukázali synovo telo, ale že úrady jej vyhrážajú, že ak nebude súhlasiť s tajným pohrebom bez obradu, tak by sa mohlo s telom niečo prihodiť.

image

Vdova po Navaľnom tvrdí, že Putin blokuje vydanie tela rodine. Vyhrážajú sa, že ho pochovajú vo väznici

Komentátori predpokladajú, že pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia v polovici marca, sa Kremeľ obáva, že by sa pohreb s prípadnou účasťou desiatok tisíc ľudí mohol premeniť na demonštráciu proti Putinovmu režimu.

Navaľnyj, ktorý odhaľoval korupciu na vrchole ruského režimu, bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície. V roku 2020 bol hospitalizovaný s príznakmi otravy, ktorá podľa neho bola vykonaná na Putinov príkaz. Západné laboratóriá v jeho tele vyjavili bojovú látku novičok. Hneď po vyliečení z otravy v Nemecku a po návrate do vlasti bol Navaľnyj v januári 2021 uväznený.

V piatok 16. februára väzenská služba uviedla, že 47-ročnému politikovi sa po vychádzke vo väzenskej kolónii za polárnym kruhom urobilo zle, stratil vedomie a nepodarilo sa ho oživiť. Ruská opozícia aj viacerí západní predstavitelia pripisujú vinu za Navalného úmrtie prezidentovi Putinovi.

01 - Modified: 2024-02-24 11:55:02 - Feat.: 1 - Title: Navaľná žiada, aby úrady vydali mužovo telo, obvinila Putina z mučenia mŕtveho opozičného politika 02 - Modified: 2024-02-24 08:42:09 - Feat.: 1 - Title: Vdova po Navaľnom tvrdí, že Putin blokuje vydanie tela rodine. Vyhrážajú sa, že ho pochovajú vo väznici 03 - Modified: 2024-02-23 14:45:32 - Feat.: 1 - Title: „Putin sa bojí Navaľného aj po smrti." Vydať rodine telo opozičníka žiadajú aj nositelia Nobelovej ceny 04 - Modified: 2024-02-23 11:21:28 - Feat.: 1 - Title: Putin vyzdvihol "pravých hrdinov" bojujúcich na Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 01:08