Alexej Navaľnyj. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Navaľného tím ponúka 20-tisíc eur za informácie, ktoré objasnia politikovu smrť

23.02.2024, 18:39
Autor:
TASRTASR

V prípade záujmu ponúkajú informátorovi aj zorganizovanie jeho bezpečného odchodu z Ruska.

Spolupracovníci ruského opozičného politika Alexeja Navaľného ponúkajú odmenu 20-tisíc eur za akékoľvek informácie súvisiace s jeho "vraždou" vo väzenskom tábore IK-3 za polárnym kruhom. V prípade záujmu ponúkajú informátorovi aj zorganizovanie jeho bezpečného odchodu z Ruska.

Podľa britskej stanice BBC sa to uvádza vo výzve, ktorou sa Navaľného spolupracovníci obrátili na príslušníkov ruskej armády, polície, zamestnancov Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) a prokuratúry.

Vo svojom vyhlásení Navaľného tím pripomína, že bez ohľadu na politické názory či spoločenský status toho-ktorého človeka existujú základné univerzálne ľudské princípy, ktoré treba rešpektovať. Medzi ne patrí aj ten, že neslobodno šikanovať matku a vydierať ju telom jej zavraždeného syna.

"Nemôžete a nemali by ste to podporovať. Prejavte ľudskosť, prejavte súcit s matkou, ktorá prišla o syna," napísali Navaľného kolegovia.

Medzičasom spravodajský web Cholod s odvolaním sa na štyri rôzne zdroje uvádza, že zamestnanci väzenského tábora IK-3, známeho ako Polárny vlk, v obci Charp, kde si trest odpykával aj Navaľnyj, sa v roku 2022 pokúsili vydávať za samovraždu aj smrť väzňa, ktorý v skutočnosti zomrel na následky mučenia.

Tento muž menom Bachrombek Šarifov zomrel - podľa tvrdenia citovaných zdrojov - na udusenie po tom, ako mu dozorcovia navliekli kazajku, zavinuli ho do matraca a zvrchu ho oblepili lepiacou páskou.

Väzenská správa vtedy uviedla, že Šarifov sa obesil. Predmety, ktorými bol mučený, boli údajne spálené.

Podľa webu Cholod sa vedenie väznice IK-3 snažilo utajiť  príčiny smrti aj najmenej dvoch ďalších väzňov.

Novinári vypátrali sestru jedného z nich, ktorá uviedla, že spolu s matkou dostali od väznice len 24 hodín na to, aby pricestovali do Jamalskoneneckého autonómneho okruhu a vyzdvihli telo. Podľa jej slov to nestihli. Väznica dala jej brata pochovať v Charpe, pričom na hrob dala uviesť len jeho osobné väzenské číslo.

Kritik Kremľa Navaľnyj zomrel podľa ruskej väzenskej služby v piatok 16. februára v odľahlej trestaneckej kolónii na Sibíri.

Navaľného matke Ľudmile, ktorá na ďaleký sever Ruska odcestovala spolu s advokátom ešte uplynulý víkend, umožnili vidieť synovo telo až v stredu večer. Vydali jej úmrtný list, ale nie telo na pochovanie.

 

01 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 12:13:51 - Feat.: - Title: Desiatky tisíc letov hlásia rušenie signálu GPS. Pobaltské krajiny vinia Rusko, varujú pred katastrofou 05 - Modified: 2024-04-29 13:06:24 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 23:52