Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Albánsky parlament schválil dohodu s Talianskom o prijímaní migrantov

22.02.2024, 11:51
Autor:
ČTKČTK

Proti dohode v oboch krajinách vystupovali opoziční zákonodarcovia a ochrancovia ľudských práv.

Albánsky parlament dnes schválil dohodu medzi Tiranou a Rímom, ktorá umožní presunúť do Albánska časť migrantov žiadajúcich o azyl v Taliansku. Tá dohodu ratifikovala už skôr.

Podľa dohovoru migranti zachránení Talianskom na mori môžu byť počas vybavovania svojich žiadostí o azyl umiestnení v centrách na území Albánska, napísala agentúra AP. Proti dohode v oboch krajinách vystupovali opoziční zákonodarcovia a ochrancovia ľudských práv.

Za dohodu dnes hlasovalo 77 poslancov v 140-člennom jednokomorovom albánskom parlamente, píše agentúra Reuters. Pakt podľa nej predtým napadli na albánskom ústavnom súde zákonodarcovia z opozičnej Demokratickej strany s argumentom, že porušuje ústavu tým, že prenáša štátnu moc jednej krajiny do iného štátu. Na konci januára Ústavný súd ich sťažnosť zamietol.

image

Taliansky parlament schválil dohodu, ktorá umožní presunúť migrantov do Albánska

Dohovor vlani v novembri podpísali v Ríme albánsky premiér Edi Rama a predsedníčka talianskej vlády Giorgia Meloniová. V polovici februára ju ratifikoval taliansky senát, predtým tak urobila dolná komora talianskeho parlamentu. V Albánsku bude posledným krokom ratifikácia vydania prezidentského dekrétu, podotkla AP.

Dohoda predpokladá, že v Albánsku vzniknú dve strediská s kapacitou až 3000 ľudí, kam bude možné umiestniť migrantov, ktorých lode talianskej pobrežnej stráže a námorníctva vyzdvihnú počas záchranných akcií na mori.

Strediská by mali byť pod talianskou jurisdikciou, hliadkovať by v nich mala talianska polícia a pôsobiť tam majú talianski imigrační úradníci. Albánska polícia bude hliadkovať v okolí stredísk. Náklady na vybudovanie a prevádzku centier bude hradiť Taliansko.

image

Problém s množstvom migrantov treba riešiť ráznejšie, zhodli sa Sunak a Meloniová

Meloniová predtým uviedla, že očakáva ich sprevádzkovanie do jari 2024. Taliansko sa potýka s veľkým počtom migrantov, ktorí k jej brehom mieria nelegálnou cestou cez Stredozemné more. Vlani tam takto doplávalo na 158-tisíc ľudí, čo je o polovicu viac ako v roku 2022. Kým Taliansko je členom EÚ, Albánsko na členstvo ašpiruje.

01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 03 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 04 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 05 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:43