Ľudia sa zúčastňujú demonštrácie po odstúpení prezidentky Katalin Novákovej a bývalej ministerky spravodlivosti Judit Vargovej v Budapešti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Desaťtisíce demonštrantov zaplavili ulice Budapešti. Protestovali kvôli škandálu sexuálneho zneužívania

16.02.2024, 21:46
Autor:
ČTKČTK

"Máme toho dosť. Potrebujeme zmenu, táto vláda je preliezaná klamstvom a pokrytectvom," povedal Reuters jeden z účastníkov.

Desiatky tisíc demonštrantov dnes zaplavili ulice Budapešti kvôli udeleniu prezidentskej milosti mužovi, ktorý kryl prípad roky trvajúceho sexuálneho zneužívania detí.

Podľa agentúry Reuters išlo o najväčšiu protivládnu demonštráciu za niekoľko rokov. Protest na budapeštianskom Námestí hrdinov zorganizovalo niekoľko hudobných celebrít a internetových influencerov, takže demonštrácia prilákala aj mnoho mladých ľudí, uviedla agentúra Bloomberg.

Nevôľu verejnosti vyvolalo to, keď sa na začiatku tohto mesiaca objavili v médiách informácie, že Katalin Nováková ako vtedajšia prezidentka vlani v apríli omilostnila zástupcu riaditeľa detského domova, ktorý nadriadenému pomáhal kryť jeho zneužívanie desiatich maloletých chlapcov.

Nováková, spojenkyňa premiéra Viktora Orbána a členka jeho strany Fidesz, v sobotu po kritike oznámila, že abdikuje.

image

Prehovoril vplyvný maďarský právnik: Pár rodinám patrí polovica krajiny, všetko riadi Orbánova šedá eminencia

Súčasná kríza je priamym zásahom do srdca strany Fidesz, ktorá hlása dôležitosť rodinných hodnôt a ochrany detí, napísala agentúra Bloomberg.

Orbánova vláda v Maďarsku sa protestom nemusí cítiť ohrozená vzhľadom na to, že do parlamentných volieb v roku 2026 je ešte ďaleko. Strana Fidesz však dúfa v úspech počas blížiacich sa volieb do Európskeho parlamentu, uviedla agentúra Reuters. V hre je aj júnové hlasovanie o starostovi Budapešti.

"Máme toho dosť. Potrebujeme zmenu, táto vláda je preliezaná klamstvom a pokrytectvom," povedal Reuters jeden z protestujúcich, 64-ročný József Molnár. Dodal, že naposledy bol na demonštrácii v roku 1989, keď sa rútil komunistický režim. Na dnešné protestné zhromaždenie dorazil aj jeho 19-ročný syn.

"Dúfam, že toto hnutie naberie obrátky, prinesie zmeny a vyburcuje Maďarov z apatie," povedala Bloombergu 22-ročná demonštrantka Gabriella Ertingerová.

01 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 02 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 03 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách 04 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 05 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:31