Poľskí farmári protestujú v poľskom meste Poznaň. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Poľský minister Siekierski sa ospravedlnil za vysypanie ukrajinského obilia

13.02.2024, 14:45
Autor:
TASRTASR

Poľnohospodári na poľskej strane hraničného priechodu pri Dorohusku zastavili tri nákladné autá, otvorili návesy a obilie z nich vysypali na cestu.

Poľský minister poľnohospodárstva Czeslaw Siekierski sa ospravedlnil za incident, ku ktorému došlo v nedeľu na proteste poľnohospodárov na hraniciach s Ukrajinou. Protestujúci vysypali obilie z ukrajinských nákladných áut na cesty, čím vyvolali napätie medzi týmito dvoma štátmi. Informuje o tom agentúra AFP.

Poľskí poľnohospodári minulý týždeň zablokovali tri hraničné priechody na protest proti neférovej hospodárskej súťaži v podobe dovozu ukrajinského obilia do EÚ. V nedeľu poľnohospodári na poľskej strane hraničného priechodu pri Dorohusku zastavili tri nákladné autá, otvorili návesy a obilie z nich vysypali na cestu.

image

Poľskí poľnohospodári vysypali ukrajinské obilie. Hanebné a nízke, zúria Ukrajinci

Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva v pondelok odsúdilo úmyselné ničenie obilia z Ukrajiny.

Poľský minister poľnohospodárstva Czeslaw Siekierski v pondelok neskoro večer vo svojom vyhlásení incident taktiež odsúdil. Zároveň zdôraznil ťažkú situáciu poľnohospodárov. "V mene poľských poľnohospodárov sa ospravedlňujem za takýto akt zúfalstva a žiadam o pochopenie ich mimoriadne náročnej situácie," povedal Siekierski.

V pondelok poľské úrady začali s vyšetrovaním tvrdení, že poľnohospodári porušili colné bezpečnostné predpisy a zničili majetok, čo sú trestné činy, za ktoré hrozí do päť rokov väzenia.

"Toto nie je správna forma protestu, ale je často využívaná poľnohospodármi v rôznych krajinách," uviedol Siekierski.

image

Dvojtýždňové protesty nestačili. Belgickí farmári požadujú primerané ceny za svoje výrobky

Najnovšie protesty znamenajú podľa AFP ďalšiu ranu pre vzťahy medzi Ukrajinou a jej spojencom Poľskom. Spory súvisiace s obilím sa medzi týmito dvoma krajinami začali vlani, keď Poľsko zaviedlo jednostranný zákaz dovozu obilia z Ukrajiny. Podľa ukrajinskej pohraničnej stráže najnovšia vlna protestov narušila nákladnú dopravu na piatich hraničných priechodoch.

"K dnešnému ránu stálo v radoch na všetkých týchto hraničných priechodoch približne 1250 nákladných vozidiel," povedal hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže pre tlačovú agentúru Interfax-Ukrajina.

01 - Modified: 2024-04-29 08:58:26 - Feat.: - Title: Bývalého námestníka starostu Gdaňsku odsúdili za zneužívanie mladistvého 02 - Modified: 2024-04-29 10:50:16 - Feat.: - Title: História V4: spoločný postup aj rozkol v otázkach Ukrajiny a migrácie 03 - Modified: 2024-04-28 19:02:39 - Feat.: - Title: Novú kuchyňu charitatívnej organizácie v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi 04 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 13:37