Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina je v najťažšej kríze, morálka klesla ku dnu, píšu západné médiá

11.02.2024, 21:24
Autor:
rvrv
  • Agentúra Bloomberg varuje pred ľahkomyseľnosťou mnohých Američanov, ktorým nedochádza, čo by znamenalo, keby Spojené štáty nechali Ukrajinu padnúť.
  • Bild zasa poukazuje na to, že sami okupanti sú vyčerpaní, majú obrovské straty, niekedy až tisíc ľudí denne.
  • Napriek tomu na fronte postupujú meter po metri vpred.
  • Podľa The Sunday Times klesla po dvoch rokoch vojny morálka vojsk na najnižšiu úroveň vôbec.

V súčasnosti zažíva Ukrajina najhoršiu vojenskú krízu od ruského pokusu o dobytie Kyjeva na začiatku vojny v roku 2022, domnieva sa nemecký denník Bild. Podľa denníka The Sunday Times klesla v čase výmeny špičiek ukrajinskej armády morálka vojakov na najnižšiu úroveň.

Agentúra Bloomberg zasa varuje pred ľahkomyseľnosťou mnohých Američanov, ktorým nedochádza, čo by znamenalo, keby Spojené štáty nechali Ukrajinu padnúť.

Ukrajine chýbajú zbrane aj vojaci

Bild poukazuje na to, že sami okupanti sú vyčerpaní, majú obrovské straty –​ niekedy až tisíc ľudí denne. Napriek tomu na fronte postupujú meter po metri vpred.

"Ako reportér na Ukrajine som nevidel takú náladu od vpádu v roku 2022. Otázkou je, či celú drámu vo Washingtone, Berlíne a Paríži pochopili," podotkol zástupca šéfredaktora Bildu Paul Ronzheimer, ktorý nedávno navštívil front pri Bachmute.

VIDEO: Zelenskyj náhle vymenil najvyššieho generála Ukrajiny v riskantnom kroku.

Ronzheimer pripomenul, že cieľom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je „získať späť všetky regióny zabrané Ruskom“. Teraz už bývalý najvyšší veliteľ Valerij Zalužnyj už dávno pochopil, že v dnešných podmienkach to „nie je možné zrealizovať“ a verejnosť by s tým mala byť oboznámená.

Ukrajine chýbajú „zbrane, vojaci, technológie a hlavne – spoľahlivá podpora zo strany Spojených štátov“. Kongres stále váha s tým, aby odsúhlasil ďalšiu pomoc v hodnote mnohých miliárd dolárov.

image

Zelenskyj verí, že Kongres USA napokon poskytne Ukrajine potrebnú pomoc

Cesta z Kyjeva do mesta Slovjansk na východe Ukrajiny je podľa nemeckého novinára ako cesta do inej krajiny. Zatiaľ čo Kyjevčania si môžu aspoň do zákazu vychádzania znovu užívať život v reštauráciách, na Donbase nikto nevie, ktoré mesto môže padnúť nabudúce.

Pred rokom sa odohrala bitka o Bachmut, pri ktorej zomreli desiatky tisíc ľudí. Dnes sa vedú bitky o obce Časiv Jar a hlavne Avdijivku. „Jedna vec je jasná: Rusi majú výhodu. Hoci sami ruskí vojaci sú vyčerpaní, stále postupujú meter po metri,“ napísal Ronzheimer s tým, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi na jeho vojakoch nezáleží a chce len víťazstvo. Špekuluje sa, že potrebuje významnú vojnovú trofej kvôli prezidentským voľbám v marci.

Prudký pád morálky

Podľa The Sunday Times klesla po dvoch rokoch vojny morálka vojsk na najnižšiu úroveň vôbec. Veľa vojakov sa už potrebuje prestriedať. Odchod najvyššieho veliteľa Valerija Zalužného podľa nedeľníka privodil zároveň obavy z jeho nástupcu Oleksandra Syrskeho.

„Treba poznamenať, že nádej, ktorú kedysi priniesli činy vynikajúcich ukrajinských obrancov, zomiera v pozičnej vojne známej ako ‚mlynček na mäso‘,“ komentoval denník. Putinovo úplné víťazstvo je síce podľa neho nepravdepodobné. Je však možné, že sa Rusko pripravuje na intervenciu v pobaltských štátoch, Moldavsku a dokonca aj v Poľsku. „Strategicky sú Veľká Británia a zvyšok Európy ohrozené,“ doplnili britské noviny.

Podľa nich existuje mnoho spôsobov, ako môže vedenie v Kyjeve dosiahnuť svoje vojenské ciele. The Sunday Times však pochybuje, že riešením je práve čistka na čele armády. Zmena najvyššieho veliteľa sa v tejto chvíli zdá armáde zvláštna.

Najnespokojnejší boli vojaci po obrovských stratách pod velením Zalužného nástupcu Syrskeho v Bachmute. Obrana trvajúca 18 mesiacov viedla k obvineniu Syrskeho, že s vojakmi nakladá ako s potravou pre delá. A teraz má veliť úplne všetkému.

image

Rusko musí expandovať. Putinov režim je presvedčený, že je na koni, tvrdí Fialov poradca

Denník však pripomína, že Syrskemu sa zároveň pripisujú hlavné zásluhy za to, že sa mu podarilo ubrániť Kyjev a viesť prekvapivú bleskovú ofenzívu v Charkovskej oblasti.

Jedným z dôvodov odvolania generála Zalužného bola Zelenského túžba zvýšiť technické možnosti armády: „Operácia armády musí byť oveľa ‚technologickejšia“. Generálne velenie sa musí reštartovať,“ vysvetľovala hlava štátu.

Zelenského nepresvedčila žiadosť Zalužného o pol milióna nových vojakov. K tomu by sa muselo tvrdo mobilizovať a politici vedia, že by to bolo nepopulárne.

„Ale romantika ranej tvrdej obrany je na konci. Zelenskyj to musí pochopiť. Na porážku Ruska, ako poznamenal generál Zalužnyj, kým bol zosadený, sú potrební vojaci,“ varoval The Sunday Times.

Bežným Američanom to stále nedochádza

V agentúre Bloomberg sa zamyslel v terajšej situácii na uhol pohľadu zo zámoria komentátor Bloombergu Niall Ferguson. „Na rozdiel od Američanov nie je pre Ukrajincov ťažké si predstaviť, čo by dnes znamenala porážka,“ poznamenal politológ, ktorý pôsobí na Hooverovom inštitúte na Stanfordskej univerzite.

Ak Spojené štáty dovolia svojim protivníkom poraziť Ukrajinu, Izrael alebo Taiwan, prinesie to podľa neho „strašné následky“, „niečo oveľa horšie ako ďalší 11. september“.

image

Ukrajina potrebuje viac vojakov na boj s Ruskom, na pomoc prichádzajú profesionáli z Kolumbie

Ferguson uviedol, že treba alarmovať pred možnou porážkou, aby k nej nakoniec nedošlo.

„Pre Ukrajincov nie je ťažké si predstaviť, čo by dnes znamenala porážka. Videli telá rozhádzané v uliciach Buči po masových popravách v septembri 2022. Vedia, akých hrôz je schopná Putinova koloniálna armáda,“ uviedol.

„Podobne dobre chápe aj väčšina Izraelcov, že víťazstvo Hamasu a jeho priaznivcov by bolo predohrou k druhému holokaustu. Nikdy nezabudnú na hrozné zverstvá spáchané 7. októbra minulého roka,“ pokračoval. „Ale len málo Američanov, ak vôbec niekto, to skutočne chápe,“ uzavrel.

 

01 - Modified: 2024-02-11 09:56:29 - Feat.: 1 - Title: Rusko v noci útočilo na Kyjev a juh Ukrajiny. Jedna osoba je zranená, škody utrpeli budovy aj plynové potrubie 02 - Modified: 2024-02-09 18:47:54 - Feat.: 1 - Title: Rusko zintenzívňuje útoky chemickými látkami, tvrdí Ukrajina. Od začiatku vojny ich použilo takmer 900-krát 03 - Modified: 2024-02-09 10:33:54 - Feat.: 1 - Title: Výmena vo velení ukrajinskej armády priebeh vojny nezmení, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-02-09 09:41:17 - Feat.: 1 - Title: Je nemožné na Ukrajine prehrať, Poľsko či Lotyšsko nás nezaujíma, povedal Putin v rozhovore s Carlsonom
01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 05 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:44