Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

"Len osídlenie prinesie bezpečnosť." Tisíce aktivistov v Izraeli sa pripravujú na povojnový presun do Gazy

26.01.2024, 06:48
Autor:
ČTKČTK

Aktivisti rozdeľujú úlohy a do máp rozširujú prvé osady, ktoré v Pásme Gazy plánujú založiť. Na nedeľu usporiadali na túto tému veľkú konferenciu.

Dobytie Pásma Gazy a opätovné zakladanie izraelských osád na tomto území už nie je pre mnohých priaznivcov izraelskej pravice obyčajným snom: ministri vlády, poprední poslanci Knesetu, verejné osoby a tisíce aktivistov na tomto pláne intenzívne pracujú už od 7. októbra, keď vypukla vojna medzi Izraelom a Hamasom, a v posledných týždňoch svoje úsilie stupňujú.

Aktivisti rozdeľujú úlohy a do máp rozširujú prvé osady, ktoré v Pásme Gazy plánujú založiť. Na nedeľu usporiadali na túto tému veľkú konferenciu, ktorá sa uskutoční v medzinárodnom kongresovom centre v Jeruzaleme a kde sa očakáva účasť viac ako 3000 ľudí vrátane členov vlády. Píše o tom spravodajský web The Times of Israel.

Podpora z vlády

Na konferencii pod názvom "Len osídlenie prinesie bezpečnosť" vystúpi minister kultúry a športu Miki Zohar a minister cestovného ruchu Chaim Kac z hlavnej vládnej strany Likud, ktorý vyhlásil, že "zastupujú väčšinu ľudu". Akcie sa zrejme zúčastnia aj ďalší ministri tejto strany premiéra Benjamina Netanjahua.

Budú tam tiež všetci traja ministri krajne pravicovej strany Židovská sila Itamara Ben Gvira a je pravdepodobné, že ani žiadny z troch ministrov krajne pravicového Náboženského sionizmu Becalela Smotriča si nenechá ujsť príležitosť objaviť sa pred tromi tisíckami potenciálnych voličov. Účasť prisľúbili aj viacerí členovia Knesetu vrátane siedmich poslancov Likudu.

image

Izrael v Gaze zabil 20 ľudí čakajúcich na humanitárnu pomoc

Podujatie organizujú medzi inými šéf regionálnej rady Samaria Jossi Dagan a predsedníčka hnutia Nachala Daniella Weissová. Tá sa veľmi aktívne podieľa na plánovaní a rozvoji nelegálnych židovských osád na Západnom brehu Jordánu.

"Musíme si túto oblasť zobrať späť a založiť v Gaze osadu," hovorí Dagan. "Musíme začať na severe Pásma Gazy. Tam, kde sa predtým nachádzali (osady) Elej Sinaj, Nisanit a Dugit... Je to blízko Sderotu a práve tam budú postavené prvé osady, "dodáva. Sderot je najväčšie izraelské mesto v blízkosti hraníc s Pásmom Gazy.

Ukončená okupácia

Izrael ukončil niekdajšiu okupáciu Pásma Gazy v roku 2005, keď zrušil osady, stiahol armádu a územie ponechal v rukách palestínskej samosprávy.

V roku 2007 sa tu násilím ujalo moci radikálne hnutie Hamas a odvtedy sa na tomto území nekonali voľby. Vlani 7. októbra teroristi z Hamasu vpadli do južného Izraela, kde povraždili na 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a 253 osôb odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Izrael reagoval rozsiahlym bombardovaním a pozemnou ofenzívou v Gaze s cieľom Hamas zničiť, odstaviť ho od moci a oslobodiť rukojemníkov.

Čelní izraelskí politici myšlienku obnovenia osád v Pásme Gazy opakovane odmietli. Jednoznačne proti je aj medzinárodné spoločenstvo, najmä hlavný spojenec Izraela, Spojené štáty. Napriek tomu vojenské ťaženie za zvrhnutie Hamasu vzbudzuje nádeje medzi zarytými stúpencami osadníckeho hnutia.

Weissová z hnutia Nachala tento týždeň povedala, že plánované osady už majú aj svoje mená a existuje tiež akčná stratégia. "Odozva je obrovská - uvidíte na konferencii," hovorí. "Podarilo sa nám zaregistrovať 400 rodín do siedmich základných osádskych skupín po celej Gaze. Základné skupiny máme na severnej hranici... aj v samotnom meste Gaza, "dodáva.

"Mesto Gaza bude židovské," tvrdí. "Na severe Pásma Gazy nemáme právny problém, pretože sme to skúmali a zistili, že to územie nikdy nebolo pod egyptskou zvrchovanosťou," uviedla Weissová.

image

Úrad pre utečencov uviedol, že Izrael pred úderom v Pásme Gazy vyzval na evakuáciu. Zahynulo 12 ľudí

Izrael získal Gazu v šesťdňovej vojne v roku 1967 na úkor Egypta, ktorý toto územie obsadil v roku 1948 počas prvej izraelsko-arabskej vojny, ktorá sprevádzala vznik štátu Izrael.

Krok za krokom

"Zostavili sme seriózne tímy, zhromaždili dary," pokračuje Weissová. "Čiastočne budeme postupovať podľa rovnakej stratégie, akú sme použili v Judei a Samárii: Najprv sa usadíme v armádnych táboroch. Krok za krokom, "povedala s odvolaním sa na biblický názov Západného brehu Jordánu.

Naráža na typickú stratégiu, ktorú osadníci roky uplatňujú na Západnom brehu: najprv sa usadia v malých skupinkách na okupovanom území, najlepšie blízko armádnych postov, zatiaľ čo vláda a armáda privierajú oči; potom využijú konexiou a politického tlaku v Knesete i v kuloároch moci; načo organizujú masové podujatia, demonštrácie a konferencie, kde presadzujú agendu nových osád.

"Zbožňujem túto organizačnú fázu," zveruje sa Weissová. "Máme všetko: Nábožensko-sekulárne jadro, ultraortodoxné jadro, tímy, ktoré už nejaký čas pracujú samostatne. V meste Chán Júnis vznikne židovské mesto a nazveme ho Hanut Jona, "uzatvára.

Väčšina ministrov a poslancov, ktorí osídľovanie Gazy propagujú, podporuje tiež dobrovoľnú emigráciu obyvateľov Gazy počas vojny aj po nej. Táto vízia sa stretáva s tvrdým medzinárodným odporom. Ale aj keď Palestínčania zostanú, aktivisti dúfajú, že tu budú zakladať osady pod trvalou nadvládou Izraela.

image

Izrael spustil operácie v južnej časti Pásma Gazy, kde sa doteraz nebojovalo

Opätovná okupácia Gazy a zakladanie osád však nie je oficiálnou líniou izraelskej vlády pre povojnové usporiadanie. Netanjahu vyhlásil, že Izrael v Pásme Gazy po vojne nezostane a nad územím si ponechá iba bezpečnostnú kontrolu. Zároveň však takmer tretina členov Knesetu a vlády vrátane ministrov za dve ultraortodoxné strany návrat osád do Gazy podporujú. Premiér tak bude čeliť vnútornému tlaku zo všetkých strán svojej predvojnovej vládnej koalície.

"Čakáme na rozhodnutie vlády o založení malej osady, ktorá sa bude opierať o vojenské stanovište alebo niečo také na severe Pásma Gazy," hovorí Dagan, ktorý je jedným z najvýznamnejších aktivistov Likudu. "Bez vlády to nepôjde. Nič proti Netanjahuovi, ale náš postoj je jednoznačný a ja viem, že to pôjde, "dodáva.

01 - Modified: 2024-01-25 19:11:41 - Feat.: 1 - Title: Izrael v Gaze zabil 20 ľudí čakajúcich na humanitárnu pomoc 02 - Modified: 2024-01-25 17:22:05 - Feat.: 1 - Title: Úrad pre utečencov uviedol, že Izrael pred úderom v Pásme Gazy vyzval na evakuáciu. Zahynulo 12 ľudí 03 - Modified: 2024-01-25 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Najťažší deň vojny. Izrael sa po smrti 21 vojakov v zálohe pýta, čo ďalej s Gazou
01 - Modified: 2024-04-28 08:24:44 - Feat.: - Title: Francúzsko plánuje predstaviť návrhy na odvrátenie vojny medzi Hizballáhom a Izraelom 02 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 03 - Modified: 2024-04-27 19:07:39 - Feat.: - Title: Šéf americkej diplomacie Blinken odcestuje do Saudskej Arábie. Čakajú ho rokovania o Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 05 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 10:55