Ruské transportné lietadlo Il-76. FOTO: Wikimedia
StoryEditor

Čo vieme o zrútenom ruskom lietadle? Zomrelo 65 ukrajinských zajatcov, dnes mala prebehnúť výmena

24.01.2024, 20:52
Autor:
ČTKČTK

Dnes sa mala konať výmena vojnových zajatcov, čo nepopiera ani Rusko, ani Ukrajina. Z ukrajinskej strany to potvrdila vojenská rozviedka. Z ruskej potom ministerstvo obrany.

Správy o zrútení transportného lietadla Il-76 sa objavili dnes ráno. Známa je len jediná videonahrávka vyhotovená z krajiny. Zachytáva posledné sekundy letu lietadla. Je vidieť, ako Il-76 mieri k zemi, v istej chvíli sa od neho odtrhne veľký kus a potom - zrejme pri ľavom krídle - vyšľahnú plamene.

Potom lietadlo mizne zo záberu a nasleduje veľký výbuch, píše na svojom ruskojazyčnom webe ruská redakcia BBC v rekapitulácii toho, čo sa vie a nevie o tejto udalosti.

Výmena zajatcov

Dnes sa mala konať výmena vojnových zajatcov, čo nepopiera ani Rusko, ani Ukrajina. Z ukrajinskej strany to potvrdila vojenská rozviedka. Z ruskej potom ministerstvo obrany.

Ruská verzia havárie aktuálne znie tak, že ukrajinskí zajatci, ktorých prepravovali k výmene, boli na palube lietadla Il-76, ktoré sa zrútilo. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že lietadlo zostrelila ukrajinská armáda protilietadlovou raketou vypálenou z Charkovskej oblasti. Podľa ministerstva zahynulo šesť členov posádky, 65 ukrajinských zajatcov a traja ruskí vojaci, ktorí zajatcov na výmenu sprevádzali, teda všetci ľudia na palube.

image

Na západe Ruska sa zrútilo vojenské lietadlo, viezlo 65 ukrajinských zajatcov

Ruské ministerstvo trvá na tom, že ukrajinská strana vedela o pláne dopraviť zajatcov do Belgorodu lietadlom. Šéfredaktorka televízie RT Margarita Simonjanová to doplnila zoznamom ukrajinských vojakov, ktorí sa údajne nachádzali na palube.

Nemôžeme potvrdiť, že títo ľudia boli skutočne v lietadle. Ale mená zo zoznamu Simonjanovci skutočne patria Ukrajincom, o ktorých sa uvádzalo, že padli do ruského zajatia.

Ukrajinská strana doteraz nezverejnila svoju verziu udalostí. Po zrútení lietadla vydal generálny štáb obšírne vyhlásenie, podľa ktorého ruské vojenské transportné lietadlá dopravujú do Belgorodskej oblasti rakety používané na ostreľovanie Charkova a ďalších ukrajinských miest, a preto ukrajinské ozbrojené sily budú aj v budúcnosti "prijímať opatrenia na zničenie" týchto lietadiel. O zrútení Il-76 sa vyhlásenie priamo nezmieňuje, ale niektoré médiá ho vyhodnotili ako faktické priznanie, že Il-76 predsa len zostrelili Ukrajinci.

Ukrajina trasu nevedela

V HUR, ktorá má na starosti výmenu zajatcov, vyhlásili, že Ukrajina nevedela nič o trase a spôsobe prepravy zajatcov. Poznamenala, že "pristátie transportného lietadla 30 kilometrov od oblasti bojov nemôže byť bezpečné".

Ukrajinská vojenská rozviedka v súvislosti s leteckou katastrofou obviňuje ruskú stranu z naplánovaného a úmyselného konania s cieľom destabilizovať situáciu na Ukrajine a oslabiť medzinárodnú podporu Kyjeva.

Politické vedenie Ukrajiny sa doteraz nevyjadrilo k tomu, čo sa stalo.

image

Rusko necieli len na Ukrajinu. Tretia svetová sa už začala a Západ to začína chápať, vraví analytik Fiodorov

Naďalej nemáme dôveryhodné informácie o tom, kto bol na palube zrúteného lietadla. Ani Moskva, ani Kyjev oficiálne údaje o tom neposkytli (ani nepotvrdili hodnovernosť zoznamu Margarity Simonjanovej).

Nie je jasné, či mohol Il-76 prepravovať aj niečo ďalšie okrem zajatcov.

Zostrelenie Kyjevom

Portáli Ukrajinska pravda a RBK-Ukrajina s odvolaním sa na svoje zdroje už ráno oznamovali, že lietadlo naozaj zostrelila ukrajinská strana a že údajne prepravovalo rakety S-300, ktorými Rusi ostreľujú Charkovskú oblasť. Neskôr tieto materiály redakcie upravili.

Okrem toho je nepochopiteľné, že na predpokladané vypálenie protilietadlovej rakety nijako nereagovala ruská protivzdušná obrana.

image

Nehodu ruského súkromného lietadla prežili štyria ľudia, žena smerovala na ošetrenie

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení o katastrofe spomenulo, že "rádiolokačné prostriedky vzdušných a kozmických síl Ruska zachytili štart dvoch ukrajinských rakiet". Ale ministerstvo nevysvetlilo, prečo sa ruskí vojaci nepokúsili tieto rakety zostreliť.

Nie sú ani vierohodné podrobnosti o údajnom druhom lietadle so zajatcami. Predseda branného výboru Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, Andrej Kartapolov vyhlásil, že za zostreleným Il-76 letel druhé lietadlo rovnakého typu.

Podľa Kartapolova na jeho palube tiež boli zajatci, asi 80 ľudí. Poslanec tvrdí, že lietadlu sa podarilo otočiť a odletieť. Ale oficiálne existenciu druhého lietadla nekomentovalo ani ruské, ani ukrajinské velenie.

01 - Modified: 2024-01-24 13:39:06 - Feat.: 1 - Title: Na západe Ruska sa zrútilo vojenské lietadlo, viezlo 65 ukrajinských zajatcov 02 - Modified: 2024-01-23 12:17:47 - Feat.: 1 - Title: Rusko necieli len na Ukrajinu. Tretia svetová sa už začala a Západ to začína chápať, vraví analytik Fiodorov 03 - Modified: 2024-01-21 09:44:55 - Feat.: 1 - Title: Ruské úrady hlásia požiar plynového terminálu pri Petrohrade. Môže za ním byť Kyjev
01 - Modified: 2024-05-09 08:24:52 - Feat.: - Title: Veľká prehliadka v Moskve sa začala so snežením. Ruské jadrové sily sú vždy v pohotovosti, hrozil Putin 02 - Modified: 2024-05-09 09:24:16 - Feat.: - Title: Palivá na Slovensku zlacneli, je za tým najnovšia taktika Ruska 03 - Modified: 2024-05-09 07:16:44 - Feat.: - Title: Námestník ruského ministra obrany zostáva vo väzení, čelí obvineniam z úplatkárstva 04 - Modified: 2024-05-09 06:16:59 - Feat.: - Title: Rusko po ukrajinských útokoch hlási zranených a požiar v sklade pohonných hmôt 05 - Modified: 2024-05-09 05:51:31 - Feat.: - Title: Pri náletoch na Charkov utrpeli zranenia najmenej štyri deti. Rusi útočili aj na Odesu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 13:05