Ľudia organizujú zhromaždenie na podporu aktivistu Faila Alsynova, ktorý bol obvinený z podnecovania etnickej nenávisti a odsúdený na štyri roky vo väzenskej kolónii. FOTO: Reuters
StoryEditor

V ruskom Povolží vypukli nevídané protesty, demonštrantov rozháňa polícia

17.01.2024, 14:02
Autor:
ČTKČTK

Veľké protesty v Rusku sú mimoriadne zriedkavé kvôli riziku zatknutia na zhromaždeniach, ktoré úrady považujú za nepovolené.

Baškirského aktivistu Faila Alsynova, ktorý bráni miestnej prírode pred ťažbou, odsúdil ruský súd na štyri roky vo väzenskom tábore. Formálne bol uznaný vinným z šírenia nenávisti kvôli vystúpeniu na vlaňajšej demonštrácii proti ťažbe zlata v Baškortskej autonómnej republike v ruskom Povolží, uviedla dnes stanica BBC.

Odsúdenie aktivistu sprevádzal podľa nezávislých médií nevídane mohutný protest, ktorý prerástol do potýčky s políciou.

Policajti použili slzotvorný plyn, demonštrantov bili obuškami

Väzenský voz s odsúdencom doteraz nemohol odísť od budovy súdu, pretože pred súdom sa zhromaždilo niekoľko tisíc ľudí a vypukli potýčky s policajnými ťažkoodenci. Na mieste sú ranení, prišla sanitka opísala stanice BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Policajti použili slzotvorný plyn a bili demonštrantov obuškami, uviedla agentúra Reuters.

Na sociálnych sieťach sa podľa nej šíri video so ženou prosiaca policajtov, aby prestali biť osobu bezvládne ležiacu na zemi. "Slobodu!", "Hanba! "a" Fail, sme s tebou!" skandoval predtým na demonštrácii dav. V mestečku Bajmak, kde sa súd konal a ktoré leží asi 1400 kilometrov na východ od Moskvy, úrady podľa miestnych vypli internet.

Verdikt mal byť pôvodne vynesený už v pondelok, ale ohlásenie rozsudku súd o dva dni odložil po tom, ako už v pondelok prišla protestovať asi tisícka ľudí, poznamenal portál Meduza a dodal, že dnes podľa očitých svedkov dorazilo niekoľkonásobne viac demonštrantov. Miestne úrady podľa BBC ani demonštráciu, ani potýčky s políciou nekomentovali.

Veľké protesty v Rusku sú mimoriadne zriedkavé kvôli riziku zatknutia na zhromaždeniach, ktoré úrady považujú za nepovolené. Za posledné dva roky boli zadržané tisíce ľudí za to, že sa postavili proti vojne na Ukrajine, poznamenala v tejto súvislosti agentúra Reuters.

Dodala, že doba je pre úrady citlivá, pretože sa začína kampaň pred marcovými prezidentskými voľbami, v ktorých sa Vladimir Putin uchádza o ďalších šesť rokov v Kremli. O Putinovom znovuzvolení sa nepochybuje, ale analytici predpokladajú tlak na šéfa autonómnej republiky, aby udržal situáciu v pokoji a nepôsobil Kremľa problémami.

image

Na demokraciu Rusko nie je pripravené, hovorí opozičná politička. Jej kandidatúru proti Putinovi súd zamietol

Na aktivistu sa sťažoval šéf autonómnej republiky

Odsúdený sa pozastavil nad tým, že súd vyniesol prísnejší verdikt, ako aký žiadal prokurátor. Alsynov tiež sľúbil, že sa odvolá.

Na minuloročnom proteste proti nelegálnej ťažbe zlata, ktorá ničí pôdu a spôsobuje znečistenie vôd, Alsynov podľa BBC hovoril o tom, že zatiaľ čo Baškirci bojujú na Ukrajine, vo vlasti im berú ich zem. Arméni, Rusi, Tatári, ktorí ničia ťažbou zlata prírodu, si potom odídu domov, zatiaľ čo následky ťažby pocítia miestni, ktorí sa nemôžu nikam presťahovať, lebo ich vlasť je tu.

Aktivistu začali stíhať po tom, ako sa na neho sťažoval osobne šéf autonómnej republiky Radij Chabirov. Alsynov podľa neho štve miestnych obyvateľov proti predstaviteľom arménskeho, ruského a tatárskeho národa. V tomto duchu potom vyznel aj znalecký posudok.

image

V Rusku teraz nemožno hlasovať slobodne, Putinovi nemôže nikto konkurovať, hovorí tamojší expert

Aktivistovi stúpenci veria, že ho úrady prenasledujú z pomsty za to, že pred rokmi prekazil plánmi na ťažbu z hory Kuštau, vyhlásenej následne za prírodnou rezerváciou. Alsynov sa zúčastnil zrejme všetkých ekologických demonštrácií v republike a tiež sa zasadzoval za zachovanie baškirského jazyka.

Nie je to prvý odsúdený aktivista v autonómnej republike. Vlani v decembri súd v Ufe poslal na päť rokov do väzenského tábora Ramilu Saitovovú za to, že natočila video, v ktorom vyzývala mobilizovaných rezervistov, aby nebojovali proti Ukrajine, dodala BBC.

01 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 02 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 03 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 04 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 05 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 02:32