Piazza San Marco v talianskych Benátkach. FOTO: Reuters
StoryEditor

Benátky spustili predaj vstupeniek pre jednodňových návštevníkov

16.01.2024, 20:35
Autor:
TASRTASR

V roku 2022 v historickom centre Benátok podľa oficiálnych údajov prenocovalo na jednu noc približne 3,2 milióna turistov.

V utorok sa začal predaj vstupeniek na jednodňovú návštevu Benátok. Ide o súčasť snahy obmedziť negatívne dôsledky masového turizmom v celosvetovo známom talianskom meste. Informuje o tom agentúra AFP.

Počas najrušnejších dní medzi 25. aprílom a 14. júlom si musia návštevníci pre vstup do centra mesta kúpiť päťeurový lístok. Od utorka na to slúži webová stránka https://cda.ve.it/en/ v angličtine aj v taliančine.

Vstupenky budú musieť mať zo začiatku návštevníci medzi 15. aprílom a 5. májom a potom počas deviatich po sebe nasledujúcich víkendov v máji, júni a júli.

image

Boj proti masovému turizmu: Benátky od júna obmedzia počet návštevníkov v skupinách

Obyvatelia Benátok alebo ľudia, ktorí sa v ňom narodili, majú výnimku a na vstup do mesta im stačí občiansky preukaz. Výnimka sa vzťahuje aj na deti do 14 rokov, ľudí dochádzajúcich do mesta za prácou, či blízkych príbuzných Benátčanov.

Vstupné pre návštevníkov schválilo mestské zastupiteľstvo vlani, nový systém zatiaľ neobmedzuje počet vstupov. Talianske úrady dlhodobo zvažovali spôsoby na reguláciu miliónov turistov v Benátkach, preslávených scénickými vodnými kanálmi.

Zavedenie denného vstupného sa opakovane odkladalo pre obavy z poklesu príjmov z turizmu a obmedzenia slobody pohybu. Všetko urýchlilo varovanie Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), že Benátky sa môže dostať na zoznam ohrozeného svetového dedičstva.

UNESCO zaradila Benátky na zoznam Svetového dedičstva v roku 1987 pre jeho výnimočnú architektúru. Opakovane varovala, že v meste sa musí lepšie manažovať turizmus.

image

Turizmus sužuje Atény počas celého roka. Byty sú vykúpené na prenájmy

"Benátky sú prvé mesto na svete, ktoré predstavilo takýto systém," uviedol benátsky starosta Luigi Brugnaro. Dodal, že by to mohlo inšpirovať aj iné "krehké" mestá, ktoré potrebujú ochranu. Brugnaro vstupné označil len za prvý krok v sérii zmien pre lepšie fungovanie mesta.

V roku 2022 v historickom centre Benátok podľa oficiálnych údajov prenocovalo na jednu noc približne 3,2 milióna turistov. Medzi nich neboli započítaní návštevníci, ktorí boli v meste iba počas dňa, upozorňuje AFP.

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 02 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 03 - Modified: 2024-04-22 14:02:30 - Feat.: - Title: Šimkovičová hovorí o protislovenských aktivitách v Benátkach, riaditeľke SNG hrozí stopnutím peňazí 04 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 05 - Modified: 2024-04-19 19:40:57 - Feat.: - Title: Do Canal Grande v Benátkach vyliali aktivisti zelenú a červenú farbu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:36