Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Podľa poľského ústavného súdu nemôže minister odvolať šéfa prokuratúry, spustila sa naň vlna kritky

15.01.2024, 21:16
Autor:
ČTKČTK

Ústavný súd je podľa kritikov spolitizovaný a naklonený bývalej vládnej a teraz opozičnej strane Právo a spravodlivosť.

Poľský ústavný súd dnes odkázal ministerstvu spravodlivosti a generálnemu prokurátorovi v jednej osobe, že nemôže odvolať šéfa najvyššieho štátneho zastupiteľstva. Informovali o tom agentúry PAP a Reuters.

V rozpore s predpismi

Nový šéf rezortu Adam Bodnar minulý týždeň odvolal z vedenia prokuratúry Dariusza Barského, ktorý podľa neho dostal funkciu v rozpore s predpismi. Ústavný súd je podľa kritikov spolitizovaný a naklonený bývalej vládnej a teraz opozičnej strane Právo a spravodlivosť (PiS).

image

Duda a Tusk sa nezhodli v otázkach právneho štátu, rokovali aj o bezpečnosti

"Ústavný súd vydal predbežné rozhodnutie, v ktorom nariadil generálnemu prokurátorovi a všetkým orgánom verejnej moci, aby sa zdržali príslušných krokov, ktoré bránili Dariuszovi Barskému vo výkone funkcie štátneho prokurátora," povedal tribunál, ktorý zároveň informoval, že pozastavil ministerské rozhodnutie menovať úradujúcim šéfom najvyššieho štátneho zastupiteľstva Jacka Bilewicza.

Bodnar ako dôvod pre odvolanie Barského uviedol, že sa do úradu dostal v marci 2022 v rozpore s vtedy platnými predpismi, podľa ktorých túto funkciu nemôže niekto zastávať ten, kto už bol penzionovaný. Poľké médiá o Barskom písali ako o človeku blízkemu Zbigniewovi Ziobrovi, ministrovi spravodlivosti z čias vlády PiS, a tiež predsedovi tejto národnokonzervatívnej strany Jaroslawovi Kaczyńskému.

Protiprávne kroky

Bodnarovo rozhodnutie skôr počas dňa kritizoval šéf prezidentovej kancelárie Marcin Mastalerek, ktorý jeho kroky označil za protiprávne. Samotná hlava štátu Andrzej Duda po rokovaní s premiérom Donaldom Tuskom povedal, "odvolanie šéfa najvyššieho prokuratúry je možné iba po konzultácii premiéra s prezidentom... a prezidentov písomný súhlas."

Prezidentská kancelária medzitým uviedla, že Duda žiadal ústavný súd, aby vyriešil tento "kompetenčný spor" medzi ním a vládou. Premiér Donald Tusk naopak povedal, že Bodnar má jeho plnú podporu v snahe o to, aby sa prokuratúra stala nezávislou.

image

Duda chce znova udeliť milosť odsúdeným exposlancom

Podľa kritikov boli ústavný súd aj najvyššie štátne zastupiteľstvo počas vlády PiS v rokoch 2015 až 2023 spolitizované, podotkol PAP. Podľa niektorých členov súčasného kabinetu získal Barski zvláštnu právomoc v poslednom roku vlády PiS, aby mohol brániť stíhaniu politikov tejto strany.

Reuters pripomenul, že počas vlády PiS sa niektorí prokurátori sťažovali, že pretrvávajú nepatričnému politickému vplyvu. Tí, ktorí konali podľa želania strany, boli povyšovaní, odporcovia PiS poukazovali na to, že sú trestaní.

Zmrazené eurofondy

V prípade ústavného súdu agentúry upozorňujú, že čelia obvineniam zo spolitizovania počas vlády PiS. PAP pripomína, že sa skladá prevažne zo sudcov menovaných PiS, a Reuters, že Kaczyński označil predsedníčku tribunálu Juliu Przylembskú za svoju "blízku priateľku".

Reuters spor okolo Barského označuje ako doteraz poslednú bitku, ktorá vzrástla medzi novou vládou vedenou Tuskom a spojencami starej administratívy PiS vrátane prezidenta Dudu. Poukazuje na problémy, ktorým kabinet zostáva pri vykonávaní zmien potrebných na získanie finančných prostriedkov z Európskej únie.

image

Bývalý poľský minister vnútra drží vo väzení hladovku, svoje odsúdenie považuje za akt politickej pomsty

Podľa kritikov reformy PiS zvýšili politický vplyv na súdoch a Brusel kvôli obavám o dodržiavanie zásad právneho štátu zmrazil miliardy eur určenej pre Poľsko. Tuskova vláda sľúbila vykonať zmeny a financie odblokovať, ale komplikuje to skutočnosť, že Duda je spojencom PiS a stúpencov tejto strany zanikajú vplyvné pozície v súdoch a regulačných orgánoch, podotkla agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-05-07 07:36:48 - Feat.: - Title: V dejisku výjazdného rokovania poľskej vlády sa našlo odpočúvacie zariadenie 02 - Modified: 2024-05-06 19:52:05 - Feat.: - Title: Poľská prokuratúra vyšetruje špionáž v prípade úteku sudcu do Bieloruska 03 - Modified: 2024-05-06 10:53:45 - Feat.: - Title: Právny štát v Poľsku už nie je ohrozený, uvádza eurokomisia. Chce uzavrieť konanie voči Varšave 04 - Modified: 2024-05-04 10:14:41 - Feat.: - Title: Po Nemecku a Česku hlási aj Poľsko, že sa stalo terčom ruských kyberútokov 05 - Modified: 2024-05-02 16:22:33 - Feat.: - Title: Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, tvrdí poľský expremiér Morawiecki
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 10:42