Protest proti pravicovo populistickej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD), Nemecko 14. januára 2024. FOTO: Reuters
StoryEditor

„Už nikdy fašizmus“. V Nemecku opäť protestovali tisíce ľudí proti pravicovo populistickej strane AfD

15.01.2024, 20:51
Autor:
ČTKČTK

Podobné demonštrácie vyvolané správou o údajných úvahách krajnej pravice vysťahovať z krajiny milióny ľudí sa konali už cez víkend.

V nemeckých mestách Essen a Lipsko dnes demonštrovalo viac ako 10-tisíc ľudí proti pravicovo populistickej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD), informovala agentúra DPA. Podobné protestné zhromaždenia, vyvolané správou o údajných úvahách krajnej pravice vysťahovať z Nemecka milióny ľudí, sa konali už cez víkend.

Protestného pochodu v Essene v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko sa podľa polície zúčastnilo asi 6 700 demonštrantov.

Ľudia držali transparenty s nápismi "Nenechajte nacistov pochodovať a nepúšťajte ich k moci". V saskom Lipsku na protest namierený aj proti ultrakonzervatívnemu spolku WerteUnion prišlo asi 5-tisíc ľudí. Na transparentoch sa objavovali aj nápisy ako: „Už nikdy fašizmus“ či „AfD = nacistická strana“.

image

V Nemecku sa protestov proti extrémizmu zúčastnili desiatky tisíc ľudí. Nechýbali ani Scholz a Baerbocková

Demonštrácie boli zvolané v reakcii na článok investigatívnej skupiny Correctiv, ktorá minulý týždeň napísala, že vlani v novembri v Postupime na tajnej schôdzke rokovali zástupcovia krajnej pravice o tom, ako z Nemecka vysťahovať milióny ľudí s prisťahovaleckým pôvodom. Stretnutia sa zúčastnili členovia spolku WerteUnion, príslušníci krajne pravicového identitárneho hnutia a tiež členovia AfD.

Už cez víkend na mnohých miestach Nemecka vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí na protest proti pravicovému extrémizmu. Zhromaždenie v Postupime v nedeľu prišli osobne podporiť kancelár Olaf Scholz a ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

AfD, ktorá je teraz v Nemecku podľa prieskumov druhou najsilnejšou stranou, sa od novembrovej schôdzky dištancovala. Uviedla, že členovia jej strany, ktorí sa zúčastnili, tam boli z čisto osobných dôvodov, nie ako zástupcovia strany.

01 - Modified: 2024-05-09 09:44:10 - Feat.: - Title: Dvoch poslancov z AfD v Stuttgarte napadli, sú ľahko zranení 02 - Modified: 2024-05-09 09:15:09 - Feat.: - Title: Spojené štáty predbehli Čínu, stali sa najväčším obchodným partnerom Nemecka. Pomohol tomu aj lokálny predaj 03 - Modified: 2024-05-08 06:07:00 - Feat.: - Title: V Nemecku zaútočili na ďalšieho politika, spolkovú exministerku Giffeyovú 04 - Modified: 2024-05-07 20:16:21 - Feat.: - Title: Ide o obranu demokracie. Nemeckí konzervatívci hlasovali na straníckom zjazde za povinnú vojenskú službu 05 - Modified: 2024-05-07 18:29:23 - Feat.: - Title: Noční vlci navštívili pamätné miesto druhej svetovej vojny pri Berlíne. Fotili sa a pili kávu, hlási polícia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 16:38