Prezidentka Švajčiarska Viola Amherd and ukrajinský prezident Volodymyr Zelenkskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Švajčiarsko na žiadosť Zelenského usporiada mierovú konferenciu o Ukrajine

15.01.2024, 19:17
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident zároveň vyjadril želanie, aby sa vrcholnej schôdzky zúčastnila aj Čína a krajiny takzvaného globálneho Juhu.

Švajčiarsko usporiada mierovú konferenciu o Ukrajine na najvyššej úrovni, uviedla dnes prezidentka alpskej krajiny Viola Amherdová. Podľa nej sa tak stane na základe žiadosti hlavy ukrajinského štátu Volodymyra Zelenského, ktorý dnes pricestoval do Švajčiarska. Informovali o tom svetové agentúry.

Zelenkskyj žiada účasť Číny

"Na mierovom summite sme otvorení všetkým krajinám, ktoré rešpektujú našu zvrchovanosť a územnú celistvosť," citovala agentúra Reuters z vyjadrenia Zelenského po rokovaní s Amherdovou v Berne.

Podľa agentúry DPA tým Zelenskyj vylúčil možnosť, že by sa rokovaní zúčastnilo aj Rusko, ktoré na Ukrajinu pred bezmála dvoma rokmi vojensky zaútočilo a zabralo rozsiahle územia na juhu a východe krajiny. Ukrajinský prezident zároveň vyjadril želanie, aby sa vrcholnej schôdzky zúčastnila aj Čína a krajiny takzvaného globálneho Juhu.

Amherdová neuviedla, kedy by sa konferencia mala konať. Povedala však, že prípravy na ňu začnú švajčiarski a ukrajinskí diplomati už v nasledujúcich dňoch.

image

Zelenskyj dúfa, že Ukrajina uzavrie bezpečnostné dohody s inými krajinami

"Tento summit by mal byť impulzom pre to, čo sme už dosiahli. Mal by tiež konštatovať, že koniec vojny môže byť iba spravodlivý, a že obnovenie platnosti medzinárodného práva musí byť skutočne úplné," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.

V príspevku tiež poďakoval neutrálnemu Švajčiarsku za to, že Ukrajine poskytuje humanitárnu pomoc, dlhodobú finančnú a politickú podporu a tiež že sa pridalo k protiruským sankciám.

Desaťbodový mierový plán

Amherdová na túto tému podľa denníka Neue Zürcher Zeitung uviedla, že Švajčiarsko pripravuje ďalší balík pomoci Ukrajine v hodnote 1,5 miliardy frankov.

Formát summitu vo Švajčiarsku má podľa DPA nadviazať na štyri konferencie o ukrajinskom mierovom pláne, ktoré sa doteraz konali v Dánsku, Saudskej Arábii, na Malte a v nedeľu vo švajčiarskom Davose.

V Davose sa stretnutia na nižšej úrovni zúčastnilo 83 krajín a medzinárodných organizácií, nie však Čína. Plán vymenúva základné predpoklady pre mier, ktoré Kyjev sformuloval do desiatich bodov. Patrí medzi ne stiahnutie Ruska zo všetkých častí krajiny, tresty pre ruských vojnových zločincov a reparácie.

image

Na ukončenie vojny na Ukrajine treba získať Čínu, povedal šéf švajčiarskej diplomacie

Po rokovaní s vedúcimi predstaviteľmi Švajčiarska sa Zelenskyj prvýkrát osobne zúčastní Svetového ekonomického fóra v Davose, na ktorom by mali byť prítomní zástupcovia ôsmich desiatok štátov vrátane krajín skupiny G7, členov Európskej únie a mnohých mimoeurópskych krajín.

Švajčiarsky minister zahraničia Ignazio Cassis v nedeľu uviedol, že do spoločného úsilia o ukončenie vojny na Ukrajine je potrebné zapojiť Čínu. Dôležitú úlohu by podľa neho mohli zohrať aj krajiny ako Brazília, India alebo Juhoafrická republika, ktoré s Ruskom udržujú dialóg a ktoré sa na rokovaniach v Davose zúčastňujú.

01 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:48