Bernardo Arévalo. FOTO: Reuters
StoryEditor

Súd v Guatemale v deň nástupu nového prezidenta pozastavil činnosť jeho strany ​

14.01.2024, 23:11
Autor:
ČTKČTK

Bernardo Arévalo už niekoľko mesiacov čelí snahe prokuratúry zabrániť mu v nástupe do úradu.

Guatemala má mať odo dneška nového prezidenta, šesťdesiatpäťročného bývalého diplomata Bernarda Arévala, ktorý vlani v auguste prekvapivo vyhral voľby, a to najmä vďaka sľubu odstrániť korupciu zo štátnej správy.

Podkopávanie demokracie

Arévalo, ktorý je synom prvého demokratického prezidenta Guatemaly, ale už niekoľko mesiacov čelí snahe prokuratúry zabrániť mu v nástupe do úradu. Práve dnes tiež ústavný súd potvrdil pozastavenie fungovania Arévalovej sociálnodemokratickej strany Semilla (Semienko), uviedla agentúra EFE.

Pozastavenie fungovania prezidentovej strany znamená, že nebude mať zastúpenie vo vedení parlamentu a jej poslanci v ňom budú musieť pôsobiť ako nezávislí.

 

Verdikt súdu súvisí s rozhodnutím sudcu Fredyho Orellany z vlaňajšieho júla, ktoré vydal po prvom kole prezidentských volieb kvôli údajnému falšovaniu podpisov pri zakladaní strany Semilla v roku 2018. Spojené štáty vlani zaradili Orellanu na svoj zoznam skorumpovaných a demokraciu podkopávajúcich osôb.

"Arévalove problémy neskončili, budú mu brániť presadzovať zákony a bude mať veľa problémov pri vládnutí," citovala agentúra Reuters politológa Roberta Alejosa ešte predtým, než ústavný súd oznámil verdikt ohľadom prezidentovej strany. Tá má v jednokomorovom 160-člennom parlamente len 23 poslancov.

Chudoba, korupcia i kriminalita

Okrem korupcie bude musieť nová vláda riešiť aj chudobu zhruba polovice obyvateľov tejto 17-miliónovej stredoamerickej krajiny, rastúce životné náklady Guatemalcov a tiež vysokú kriminalitu.

"Sme tu, napriek všetkým pokusom týchto skorumpovaných kľučiek zabrániť rešpektovaniu vôle ľudu," povedal dnes Arévalo pred oficiálnou inauguráciou.

Na tú dorazilo niekoľko juhoamerických prezidentov, španielsky kráľ Felipe VI. a tiež šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell či zástupcovia americkej vlády. Slávnostný ceremoniál však má oneskorenie kvôli sporom a obštrukciám v parlamente, pred ktorého budovou sa medzitým konajú demonštrácie.

Spojené štáty aj EÚ Arévala podporili v posledných mesiacoch, keď sa ho generálna prokurátorka Consuelo Porrasová a niektorí ďalší predstavitelia justície snažili odstaviť od nástupu k moci. Niektorí z nich, vrátane Porrasovej, sú na americkom zozname korupčníkov.

Mal výrazný náskok

Arévalo v auguste porazil s výraznou prevahou, asi o 20 percentuálnych bodov, bývalú prvú dámu Guatemaly Sandru Torresovú a najvyšší volebný súd volebné výsledky potvrdil.

Generálna prokuratúra sa ich ale snažila zneplatniť s odkazom na administratívne nezrovnalosti a požadovala anulovanie prezidentských i parlamentných volieb.

Najvyšší volebný súd však vyhlásil, že výsledky sú v poriadku. Arévalo označil snahy Porrasovej a ďalších za pokus o puč a už uviedol, že hneď v pondelok ju vyzve, aby podala demisiu.

Prekvapivé Arévalovo víťazstvo vo voľbách, s ktorým predvolebné prieskumy nepočítali, pripisujú analytici práve nespokojnosti Guatemalcov s rozsiahlou korupciou v štátnej správe.

Nový guatemalský prezident už skôr oznámil, že plánuje zlepšiť vzťahy s Čínou, ale naďalej tiež udržiavať diplomatické vzťahy s Taiwanom.

01 - Modified: 2024-04-10 19:49:33 - Feat.: - Title: Guatemalu trápia lesné požiare, prezident vyhlásil stav prírodnej katastrofy 02 - Modified: 2024-01-27 10:41:21 - Feat.: - Title: Juh Guatemaly zasiahlo zemetrasenie, otrasy pocítili aj v susednej krajine 03 - Modified: 2024-01-23 09:00:00 - Feat.: - Title: Drogový boss sa postaral o krvavý masaker. 13 rokov bol na úteku, teraz ho odsúdili na 808 rokov za mrežami 04 - Modified: 2024-01-23 07:32:32 - Feat.: - Title: Guatemalského drogového bossa odsúdili na 808 rokov vo väzení za masaker 05 - Modified: 2024-01-11 08:51:19 - Feat.: - Title: V Guatemale objavili mesto staré tisícky rokov. Obydlia mayskej civilizácie objavili Slováci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:19