Stíhačka britských ozbrojených síl Typhoon vzlieta zo základne Kráľovského letectva v Akrotiri pri Limassole na Cypre. Spojené štáty a Británia začali vo štvrtok vykonávať masívne údery proti desiatkam cieľom v Jemene, ktoré sú spojené s tamojšími Iránom podporovanými húsíjskými povstalcami. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Európska únia bude rokovať o zapojení do aliancie USA v Červenom mori, môže vyslať vojenské lode

12.01.2024, 15:36
Autor:
ČTKČTK

Zapojenie Európskej únie do aktivít v Červenom mori by mali prerokúvať veľvyslanci v Bruseli v rámci príprav na zasadnutie šéfov diplomacií.

Ministri zahraničia krajín Európskej únie majú na stretnutí 22. januára rokovať o možnom zapojení Európskej únie do iniciatívy Spojených štátov na zabezpečenie obchodných námorných trás v Červenom mori. Informovala o tom dnes agentúra DPA, podľa ktorej zahraničná služba Európskej únie vypracovala prvé návrhy na začatie nového spoločného vojenského nasadenia európskych krajín.

Predpokladajú okrem iného vyslanie vojnových lodí a systémov včasného varovania, napríklad prieskumných lietadiel, do konfliktnej oblasti. Je možné, že budú ministri návrh predložený šéfom únijnej diplomacie Josepom Borrellom už v januári aj schvaľovať.

Zapojenie Európskej únie

Na budúci týždeň sú podľa diplomatov Únie naplánované ďalšie rokovania. Zapojenie Európskej únie do aktivít v Červenom mori by mali prerokúvať veľvyslanci v Bruseli v rámci príprav na zasadnutie šéfov diplomacií.

Bruselské médiá už vo štvrtok popoludní, teda niekoľko hodín pred americko-britskými údermi na povstalcov v Jemene, informovali o tom, že aj Európska únia chce do oblasti Červeného mora vyslať najmenej tri vojnové lode, ktoré by mali v oblasti chrániť plavidlá pred útokmi šiitských ozbrojencov.

image

Útoky pod vedením USA na husíov boli obrannou akciou na ochranu obchodnej lode, tvrdí NATO

Podľa zdrojov portálu Politico by mala vzniknúť "nová operácia Únie", ktorá by "pôsobila v širšej oblasti od Červeného mora po Perzský záliv" a mohla by sa začať už na konci februára.

Európska únia už predtým zamýšľala, že do oblasti vyšle svoju protipirátsku misiu Atalanta pôsobiacu v Indickom oceáne. Vyslanie sa malo pôvodne schvaľovať už za španielskeho predsedníctva v druhej polovici roka 2023, práve Španielsko s tým ale nesúhlasilo.

Ochrana lodí

Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová dnes už vopred oznámila, že sa Madrid nebude zúčastňovať ani prípadnej novej misie Únie. Dôvodom je podľa nej to, že sa jej krajina už zúčastňuje 17 iných misií.

Operácia Prosperity Guardian, ktorú v decembri iniciovali Spojené štáty, má za cieľ ochrániť lode v Červenom mori pred útokmi jemenských povstaleckých Húsíov podporovaných Iránom. Na operácii sa podieľa asi dvadsať partnerov, niektoré krajiny to ale nechcú oznamovať verejne. Spolu s USA sa do operácie zapojili okrem iného Británia, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Nórsko, Kanada, Bahrajn alebo Seychely.

image

Ohrozujú obchod aj životy. Útoky voči husíom sú v súlade s Chartou OSN, uviedli spojenci

Od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym islamistickým hnutím Hamas, ktoré EÚ aj USA považujú za teroristickú organizáciu, Húsíovci opakovane útočili na lode s údajnou väzbou na Izrael. Niektoré veľké rejdárske spoločnosti sa už tejto vodnej ceste vyhýbajú.

Spojené štáty a Británia v noci na dnes s podporou viacerých ďalších krajín udreli zo vzduchu a z mora proti vojenským pozíciám húsíjskych povstalcov na území Jemenu.

01 - Modified: 2024-01-12 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Blízky východ na hrane explózie. Biden hasí požiar tomahawkami 02 - Modified: 2024-01-12 13:21:42 - Feat.: 1 - Title: Útoky pod vedením USA na husíov boli obrannou akciou na ochranu obchodnej lode, tvrdí NATO 03 - Modified: 2024-01-12 12:58:18 - Feat.: 1 - Title: Chcú z Červeného mora urobiť "krvavé". Erdogan označil americko-britské údery v Jemene za neprimerané
01 - Modified: 2024-05-11 21:14:57 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Česi zdolali Nórov v A-skupine, Nemci nestačili na favorizovaných Američanov 02 - Modified: 2024-05-11 08:59:03 - Feat.: - Title: Spojené štáty hlásia možné porušenia práv pri použití amerických zbraní Izraelom. Dodávky však nezastavili 03 - Modified: 2024-05-10 21:12:29 - Feat.: - Title: MS v Hokeji: Švédi porazili Američanov 5:2. Ďalší zápas ich čaká s Poľskom 04 - Modified: 2024-05-10 19:58:31 - Feat.: - Title: Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy. Kyjevu vyjadril podporu 05 - Modified: 2024-05-10 17:16:18 - Feat.: - Title: Zbrane, munícia, aj obrnené vozidlá. Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 00:56