Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné, ktorý v tejto funkcii vystriedal Catherine Colonnovú. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Macronov úrad predstavil novú vládu, diplomaciu povedie europoslanec Séjourné

11.01.2024, 21:39
Autor:
ČTKČTK

Emmanuel Macron k obmene vlády prikročil v čase, keď sa doterajšia premiérka Élisabeth Borneová potýkala s poklesom popularity.

Úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona dnes večer oznámil mená členov novej vlády, na čele ktorej stane premiér Gabriel Attal. Novým ministrom zahraničia a európskych záležitostí bude doterajší šéf liberálnej frakcie europoslancov Stéphane Séjourné, ktorý nahradí Catherine Colonnaovú.

Svoje posty si udržia šéfovia niektorých kľúčových ministerstiev: Bruno Le Maire zostane ministrom hospodárstva, Gérald Darmanin ministrom vnútra a Éric Dupond-Moretti ministrom spravodlivosti. Rezort obrany ďalej povedie Sébastien Lecornu. Attal bude mať nanovo v kabinete tiež dve ministerky, ktoré patria ku konzervatívnej pravici a nie k Macronovmu liberálnemu hnutiu.

Pokles popularity

Macron k obmene vlády prikročil v čase, keď sa doterajšia premiérka Élisabeth Borneová potýkala s poklesom popularity. Prezident chcel nájsť jej nástupcu, ktorý dokáže udržať jednotu vládneho bloku rozštiepeného okrem iného pre nezhody okolo zákona o prisťahovalectve.

Štyridsaťtriročný Attal ako najmladší premiér v histórii krajiny s prezidentom dnes rokoval o zložení kabinetu, ktoré podľa francúzskych komentátorov neprinieslo žiadne veľké prekvapenia.

image

Novým francúzskym premiérom bude minister školstva Attal

Zrejme najdiskutovanejším menom je Séjourné, doterajší šéf europoslancov klubu, ktorému dominuje Macronovo hnutie. V osemdesiatich rokoch najmladší doterajší šéf rezortu zahraničia bol životným partnerom Attala, o čom francúzske bulvárne médiá v súvislosti so skladaním nového kabinetu hojne informujú.

Podľa portálu Politico ich vzťah už skončil, hoci obaja politici rozchod doteraz verejne nepotvrdili. Séjourné má veľmi blízko k Macronovi, ktorému pred svojím nástupom do europarlamentu robil poradcu.

Konzervatívna pravica

Elysejský palác dnes predstavil mená 11 ministrov, z ktorých osem si udržalo svoje doterajšie funkcie. Medzi trojicu nových tvárí patrí popri Séjournéa ministerka kultúry Rachida Datiová a ministerka práce, zdravia a solidarity Catherine Vautrinová. Obe sú predstaviteľkami konzervatívnej pravice, ktoré mali blízko k bývalému prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu.

Meno Datiovej médiá skloňujú aj v súvislosti s tým, že ju úrady vyšetrujú kvôli údajnej korupcii. Attal po oznámení jej novej funkcie v televízii TF1 vyhlásil, že ctí prezumpciu neviny a že si cení jej "angažovanie a energie".

Bývalá Sarkozyho ministerka spravodlivosti a súčasná starostka siedmeho parížskeho obvodu bola krátko po zverejnení nového postu vylúčená zo strany Republikánov s vysvetlením, že konzervatívci sú v opozícii proti Macronovi.

Cieľom vládnych zmien je okrem iného nájsť spojencov na dosiahnutie väčšiny v parlamente, ktorú vládny tábor v súčasnosti nemá.

Macron sa podľa francúzskych komentátorov výmenou členov vlády snaží tiež získať novú energiu pre svoj druhý päťročný mandát, do ktorého konca zostávajú ešte tri roky v čase, keď sa na jeho obľube negatívne prejavujú nepopulárne reformy. Chce tiež získať sympatie voličov pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu, kde je jeho strana vedúcou formáciou liberálnej frakcie.

Popri 11 ministroch budú Attalovu vládu tvoriť traja ministri - splnomocnenci, ktorí budú podliehať priamo premiérovmu úradu. Zvyšných členov kabinetu, medzi ktorých by malo podľa médií patriť niekoľko ďalších splnomocnencov a štátnych tajomníkov, predstaví premiér v najbližších dňoch. Prvé zasadnutie vlády je na programe v piatok.

01 - Modified: 2024-01-09 15:09:49 - Feat.: 1 - Title: Šéf liberálov v europarlamente varuje pred dôsledkami vzostupu krajnej pravice 02 - Modified: 2024-01-09 11:50:16 - Feat.: 1 - Title: Novým francúzskym premiérom bude minister školstva Attal 03 - Modified: 2024-01-08 20:18:13 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko bude mať nového premiéra, Macron by ho mal vymenovať v utorok
01 - Modified: 2024-04-27 19:38:59 - Feat.: - Title: Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane. Ráta aj s jadrovými zbraňami 02 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 03 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 04 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 05 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:10