StoryEditor

V poľskom prezidentskom paláci zadržali odsúdených exposlancov, chvíľu predtým ich prijal Duda

09.01.2024, 20:45
Autor:
TASRTASR

Obaja politici sa zúčastnili na akte menovania nových prezidentových poradcov. Stalo sa tak napriek tomu, že okresný súd vo Varšave poslal polícii príkazy na ich prevoz do väzenia.

Príslušníci poľskej polície v utorok večer vstúpili do prezidentského paláca vo Varšave a zadržali dvoch odsúdených exposlancov bývalej vládnucej strany Právo a spravodlivosť Mariusza Kamiňského a Macieja Wąsika. Oboch predtým prijal prezident Andrzej Duda. Informoval o tom portál Onet.pl a televízia TVN 24.

"Zadržaní v súlade s príkazom súdu," oznámil štátny tajomník ministerstva vnútra Czeslaw Mroczek.

Kamiňského aj Wasika krátko predtým prijal poľský prezident Andrzej Duda. Obaja politici sa zúčastnili na akte menovania nových Dudových poradcov. Stalo sa tak napriek tomu, že okresný súd vo Varšave poslal polícii príkazy na ich prevoz do väzenia.

Po akte vymenovania poradcov však obaja zostali v priestoroch paláca. V jeho bezprostrednom okolí hliadkovalo podľa reportéra TVN24 najmenej 13 policajných áut, ktorých posádky kontrolovali niektoré autá vychádzajúce z paláca.

image

Putinovo víťazstvo by bolo katastrofou aj pre susedov Ukrajiny, varuje poľský minister

Ten okolo 18.00 h opustila kolóna vozidiel. Kto sa v nej nachádzal, nie je známe, portál Onet.pl špekuluje, že v nej mohol byť aj Duda.

Polícia v utorok potvrdila, že dostala súdny príkaz na prevoz oboch politikov do väzenia. Keď však prišla na miesta ich trvalého bydliska, už ich tam nezastihla.

Premiér Donald Tusk pred zadržaním exposlancov naznačil, že Duda pravdepodobne porušuje zákon tým, že sa zdržiavajú v jeho sídle. Citoval článok 239 poľského Trestného zákonníka, v ktorom sa okrem iného píše, že kto marí trestné stíhanie alebo napomáha páchateľovi trestného činu vyhýbať sa trestnej zodpovednosti, môže byť v prípade dokázania viny odsúdený na trest odňatia slobody od troch mesiacov do päť rokov.

"Tento článok z Trestného zákonníka čítam nie preto, aby som rozdúchal tento politický spor, ale preto, aby si prezident uvedomil, do čoho sa zaplietol, do akej situácie ho dostal predseda (strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw) Kaczyňski, do akej situácie sa dostal poľský štát," povedal Tusk na tlačovej konferencii.

Podľa Tuska ide o "zjavné zneužitie situácie, v ktorej nikto nepoužije silu proti inštitúcii, akou je prezident Poľskej republiky".

"Poviem to na rovinu: Dnes máme do činenia s pokusom vytvoriť druhé centrum moci, do ktorého sú zapojené najdôležitejšie štátne inštitúcie. Ide o zjavnú sabotáž," konštatoval Tusk.

image

Zelenskyj usporiadal poradu vrchného velenia armády, rokoval tiež s prezidentmi Poľska a Rumunska

Utorňajší zásah je vyvrcholením sporu siahajúceho do novembra 2015, keď Duda hneď po nástupe PiS k moci omilostil Kamiňského a Wasika, ktorých súd prvého stupňa odsúdil na tri roky väzenia za zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Dôvodom odsúdenia bola aféra odhalená v roku 2007, v ktorej mal protikorupčný úrad vtedy riadený Kamiňskim, úmyselne zdiskreditovať vtedajšieho ministra poľnohospodárstva Andrzeja Leppera. Kamiňski, ktorý je zároveň niekdajším ministrom vnútra, a Wasik sa proti verdiktu odvolali.

Najvyšší súd vlani v júni zrušil omilostenie Kamiňského a Wasika. Zdôvodnil to tým, že omilostení môžu byť len ľudia, u ktorých bola právoplatným rozsudkom preukázaná vina. Obaja museli opäť čeliť súdnemu procesu. Varšavský okresný súd ich koncom decembra odsúdil na dva roky väzenia. Súd tiež nariadil, že obaja politici PiS nebudú môcť päť rokov zastávať verejnú funkciu a prídu o poslanecký mandát.

Duda v pondelok opäť zdôraznil, že podľa neho je milosť z roku 2015 stále platná.

01 - Modified: 2024-04-27 10:56:54 - Feat.: - Title: Poľský jadrový program napreduje smerom k fáze výstavby elektrární, hlási medzinárodná atómová agentúra 02 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 04 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 05 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:59