Nemecko ochromil masívny protest farmárov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Sľubovali nevídané protesty: Nemecko ochromili masívne blokády, centrum Berlína obsadili stovky traktorov

08.01.2024, 14:34
Autor:
ČTKČTK
  • Blokády nemecké médiá hlásia z celej krajiny, problémy sa nevyhli ani Berlínu. 
  • V Mníchove podľa polície nasadili poľnohospodári do protestov asi 5500 traktorov.
  • Na diaľnici pri Mainzi sa kvôli pomalej jazde traktorov vytvorila asi 20-kilometrová kolóna.

Nemeckí farmári dnes na protest proti chystaným vládnym škrtom v poľnohospodárstve zablokovali po celej krajine množstvo diaľničných nájazdov a ciest. Veľkú blokádu usporiadali poľnohospodári podľa denníka Passauer Neue Presse v bavorskej obci Philippsreut na hraniciach s Českou republikou, hraničný priechod Strážný tak bol dopoludnia do Nemecka neprejazdný.

Poľnohospodári zablokovali aj krušnohorské hraničné priechody so Saskom Boží Dar a Vejprty. Za farmárov sa postavili konzervatívni krajinskí premiéri, okrem iného saský ministerský predseda Michael Kretschmer.

Vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck vo videu na sociálnej sieti X vyhlásil, že je potrebné otvoriť debatu o zmenách v poľnohospodárstve. Povedal, že toto odvetvie trápia štrukturálne problémy, pretože farmári nedokážu určovať ceny a pretože silnie tlak na väčšiu produkciu, aby sa pokryli výrobné náklady.

VIDEO: Protest nespokojných farmárov ochromil Nemecko:

Blokády hlásia z celej krajiny

Protesty v Nemecku doľahli aj na českých vodičov a pendlerov, ktorí do Nemecka denne dochádzajú za prácou. S komplikáciami teda musia počítať aj na diaľnici, ktorá spája Prahu s Drážďanmi. Veľké blokády sú okrem iného v okolí Drážďan, kde poľnohospodári zneprístupnili diaľničné nájazdy. Traktory a ďalšou poľnohospodárskou technikou blokujú aj diaľnice z Drážďan do Kamenice a Lipska.

V bavorskom Freyungu sa skoro ráno poľnohospodári zhromaždili s traktormi na parkovisku jedného zo supermarketov, odkiaľ sa pomalou jazdou vydali na hraničný priechod Philippsreut/Strážný. Na českej strane v smere do Nemecka sa už ráno vytvorila zhruba kilometrová kolóna kamiónov, ktorá sa dopoludnia postupne rozbehla. Na sasko-českom pomedzí sú najväčšie problémy na Božom Dare a vo Vejprtoch, kde česká polícia odkláňa dopravu. Prejsť hranice možno napríklad v Hore Svätého Šebestiána.

Blokády nemecké médiá hlásia z celej krajiny, okrem iného z Hesenska, Saska-Anhaltska, Severného Porýnia-Vestfálska alebo Meklenburska-Predného Pomoranska. Problémy sa nevyhli ani Berlínu, kde sa na cestu do centra mesta vydalo niekoľko stoviek traktorov. V hlavnom meste sa k poľnohospodárom pridali aj vodiči nákladných vozidiel, ktorí zablokovali hlavný ťah pri Brandenburskej bráne v centre metropoly. Polícia varuje pred kolónami na diaľničnom okruhu Berlína, ktorý na niektorých úsekoch poľnohospodári zablokovali pomalou jazdou.

V Mníchove podľa polície nasadili poľnohospodári do protestov asi 5500 traktorov. Na diaľnici pri Mainzi v Porýní-Falcku sa kvôli pomalej jazde traktorov vytvorila asi 20-kilometrová kolóna. Magazín Focus na svojom webe uviedol, že farmári na niektorých miestach v krajine vysypali pred kanceláriami vládnej sociálnej demokracie (SPD), Zelených a liberálnych slobodných demokratov (FDP) hnoj.

Dane, ktoré nemožno ustáť

Šéf Zväzu nemeckých poľnohospodárov (DBV) Joachim Rukwied, ktorý sa dnes zúčastnil rokovania bavorskej vládnej Kresťansko-sociálnej únie (CSU), na tlačovej konferencii vyhlásil, že vláda sociálnodemokratického kancelára Olafa Scholza ohrozuje budúcnosť farmárskych rodín.

"Daňové zaťaženie nemožno ustáť, preto sme dnes vyrazili do ulíc," povedal. Poznamenal, že úsporné opatrenia vlády budú pre poľnohospodárov znamenať záťaž vo výške jednej miliardy eur.

Rukwied v polovici decembra varoval vládu, že pokiaľ neodvolá chystané škrty, rozpútajú farmári od januára také protesty, aké Nemecko ešte nezažilo.

Kabinet im pred týždňom vyšiel v ústrety a oznámil, že poľnohospodárske vozidlá budú naďalej oslobodené od dane a že daňové zvýhodnenie dieselu pre poľnohospodárske stroje bude rušiť postupne v niekoľkých krokoch. DBV ústupok považuje za nedostatočný a požaduje odvolanie všetkých úsporných návrhov.

Saský premiér Kretschmer z Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ktorá je na celoštátnej úrovni v opozícii, v dnešnom rozhovore s verejnoprávnym rozhlasom Deutschlandfunk postoj Scholzovej vládnej koalície kritizoval. Vláda si podľa neho robí, čo chce, a nemá žiadne pochopenie pre rastúcu nespokojnosť nielen poľnohospodárov, ale aj ďalších skupín obyvateľov. Scholza Kretschmer vyzval na dialóg s poľnohospodármi.

Tiež konzervatívny premiér Severného Porýnia-Vestfálska Hendrik Wüst vyhlásil, že protesty chápe, pretože poľnohospodári sú pod obrovským ekonomickým tlakom. V programe verejnoprávnej televízie ZDF však zdôraznil, že je potrebné pri demonštráciách dodržať zákon. Pred týždňom farmári znemožnili Habeckovi vystúpiť z trajektu na pevninu, takže politik sa musel vrátiť na severomorský ostrov Hallig Hooge, odkiaľ sa potom dostal iným trajektom.

Alexander Dobrindt, ktorý je šéfom poslancov bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU), čo je sesterská organizácia celonemeckej CDU, dnes poľnohospodárov tiež podporil. Zároveň vyzval na nové voľby.

Pravicoví radikáli

Médiá, analytici aj politici vopred varovali, že protesty budú chcieť zneužiť pravicoví radikáli. Podobne sa vyjadrili aj predstavitelia tajných služieb, okrem iného šéf durynského úradu pre ochranu ústavy, ktorý plní funkciu regionálnej civilnej kontrarozviedky.

Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová v dnešnom rozhovore s Rheinische Post uviedla, že je zodpovednosťou poľnohospodárov, aby sa k protestom nepripojili radikáli. Zväz DBV sa od extrémistov dištancoval a organizátori demonštrácií v regiónoch uviedli, že radikálov medzi seba nepustia. "Hlásime sa k ústave a demokracii," vyhlásil Rukwied.

01 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 02 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 03 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 04 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 05 - Modified: 2024-04-26 13:46:39 - Feat.: - Title: Novela zákona by farmárom mohla pomôcť s likvidáciou nežiadúcej vegetácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 14:14