Francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: Reuters
StoryEditor

Macron vyzval Izrael, aby sa zdržal zvýšenia napätia v Libanone

03.01.2024, 06:38
Autor:
ČTKČTK

Počas telefonátu s izraelským ministrom a členom vojnového kabinetu Bennym Gancom Macron podporil snahu dosiahnuť trvalé prímerie medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Izrael, aby sa zdržal krokov, ktoré by viedli k zvýšeniu napätia v Libanone. Macron to podľa agentúry AFP povedal v telefonáte, ktorý mal v utorok neskoro večer s izraelským ministrom a členom vojnového kabinetu Bennym Gancom.

Podobnú výzvu podľa Macrona Francúzsko adresuje aj ďalším aktérom v regióne. Francúzsky prezident hovoril s izraelským ministrom po údere v Bejrúte, pri ktorom zomrel zástupca šéfa politického krídla hnutia Hamas Sálih Arúrí. Úder je pripisovaný Izraelu, ktorý sa však k nemu neprihlásil.

V rozhovore s izraelským ministrom a členom vojnového kabinetu Gancom Macron podľa vyhlásenia Elyzejského paláca zdôraznil, že "je zásadné vyhnúť sa všetkým prístupom vedúcim k rastu napätia, a to najmä v Libanone". Podľa vyhlásenia "Francúzsko bude vysielať tento odkaz všetkým aktérom zapojeným priamo alebo nepriamo (do diania) v regióne".

Počas telefonátu Macron podporil snahu dosiahnuť trvalé prímerie medzi Izraelom a Palestínčanmi. V rozhovore tiež vyjadril svoje znepokojenie ohľadom vysokého počtu mŕtvych civilistov v Pásme Gazy a závažnej humanitárnej situácie na tomto palestínskom území. Zopakoval tiež francúzsku podporu bezpečnosti Izraela.

Macron hovoril s Gancom po utorkovom údere v Bejrúte, pri ktorom zomrel jeden z najvyššie postavených predstaviteľov palestínskeho hnutia Hamas.

Libanonský premiér Nadžíb Miíkátí útok odsúdil ako "ďalší izraelský zločin" a Bejrút plánuje podať sťažnosť na Bezpečnostnú radu OSN.

Podľa agentúry AP by útok mohol vytvoriť podmienky pre ďalšiu eskaláciu konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas a jeho spojencami z radov šiitského hnutia Hizballáh, ktoré pôsobí v Libanone. Hizballáh už uviedol, že nenechá utorkový úder v Bejrúte bez odozvy.

01 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie 02 - Modified: 2024-04-28 10:55:54 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu v pondelok dorazí do Káhiry na rozhovory o prímerí 03 - Modified: 2024-04-28 10:18:44 - Feat.: - Title: Izraelský minister národnej bezpečnosti bol po nehode prepustený z nemocnice 04 - Modified: 2024-04-28 09:11:04 - Feat.: - Title: Izraelská armáda oznámila zásahy desiatok cieľov v Pásme Gazy. Zasiahli vojenskú infraštruktúry 05 - Modified: 2024-04-28 08:24:44 - Feat.: - Title: Francúzsko plánuje predstaviť návrhy na odvrátenie vojny medzi Hizballáhom a Izraelom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 16:17