Talianske Benátky. FOTO: Reuters
StoryEditor

Boj proti masovému turizmu: Benátky od júna obmedzia počet návštevníkov v skupinách

30.12.2023, 23:27
Autor:
TASRTASR

Turistické výpravy sa nebudú môcť zastavovať v úzkych uličkách, na mostoch či iných miestach, kde by mohli brániť pohybu osôb.

Benátky v sobotu oznámili nové obmedzenie maximálnej veľkosti turistických skupín. Opatrenie ma za cieľ znížiť nápor masového turizmu na túto obľúbenú turistickú destináciu, uvádzajú agentúry AP a DPA.

Skupiny turistov v Benátkach budú môcť mať od 1. júna najviac 25 členov, čo je približne polovica kapacity autobusu.

Zároveň budú v takýchto skupinách zakázané hlasové zosilňovače, aké zvyknú používať turistickí sprievodcovia, pretože takéto zariadenia môžu "spôsobovať zmätok a rušiť (okolie)," uvádza vyhlásenie vydané mestom.

image

Pokuty a zákaz pobytu. Benátky potrestali aktivistov za zafarbenie vody nazeleno

Turistické výpravy sa okrem toho nebudú môcť zastavovať v úzkych uličkách, na mostoch či iných miestach, kde by mohli brániť pohybu osôb.

Rozhodnutie o zavedení reštrikcií padlo na poslednom tohtoročnom zasadnutí benátskej mestskej rady.

Cieľom opatrení je zlepšiť pohyb turistických skupín po historickom centre Benátok a ostrovoch Murano, Burano a Torcello, a tiež chrániť chrániť miestnych obyvateľov pred hlukom a ďalšími rušivými dôsledkami masového turizmu.

image

Turisti sa už do Benátok nedostanú len tak. Mesto otestuje vstupné a obmedzenie počtu návštevníkov

Mesto už v priebehu tohto roka ohlásilo plán skúšobne zaviesť denné vstupné pre návštevníkov mesta. Poplatok vo výške päť eur sa bude vyberať počas 29 najvyťaženejších dní od apríla do polovice júna vrátane väčšiny víkendov. Vstupné má znížiť počet návštevníkov mesta, podnietiť ich k dlhším pobytom a zlepšiť kvalitu života Benátčanov.

Negatívne dôsledky masového turizmu spôsobili, že UNESCO v posledných rokoch už dvakrát zvažovalo zaradenie Benátok na Zoznam lokalít Svetového dedičstva v ohrození.

Prvýkrát sa to podarilo odvrátiť obmedzením plavby veľkých výletných lodí cez kanál Giudecca a druhý raz ohlásením rozhodnutia o vyberaní denného vstupného, ktoré malo byť zavedené už skôr, ale oneskorilo sa pre pandémiu ochorenia COVID-19.

 

01 - Modified: 2024-04-22 14:02:30 - Feat.: - Title: Šimkovičová hovorí o protislovenských aktivitách v Benátkach, riaditeľke SNG hrozí stopnutím peňazí 02 - Modified: 2024-04-19 19:40:57 - Feat.: - Title: Do Canal Grande v Benátkach vyliali aktivisti zelenú a červenú farbu 03 - Modified: 2024-04-04 20:00:49 - Feat.: - Title: Koniec bezplatného turizmu v Benátkach. Poplatok za návštevu platí od 25. apríla 04 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 05 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:40