Záchranné práce po ruskom vzdušnom útoku v Záporoží. FOTO: Reuters
StoryEditor

Najväčší vzdušný útok celej vojny: Rusi udreli na ukrajinské mestá všetkými prostriedkami, počet obetí stúpa

29.12.2023, 08:51
29.12.2023, 13:36
Autor:
chochoČTKČTK
  • Ukrajina hlási po masívnom ruskom útoku najmenej 19 zabitých a sto zranených.
  • Protivzdušná obrana podľa Valerija Zalužného zlikvidovala 27 bezpilotných lietadiel a 87 riadených striel.
  • "Na údery teroristov určite odpovieme," reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko v noci na dnešok a ráno podniklo ďalší rozsiahly vzdušný útok na Ukrajinu. Invázna armáda vypálila približne 110 striel, uviedol na platforme Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Veliteľ ozbrojených síl Valerij Zalužnyj informoval o 114 zlikvidovaných dronoch a strelách z celkových 158.

Agentúra AP ruský vzdušný úder vyhodnotila ako najväčší počas celej invázie, čo potvrdil aj Zalužnyj, ktorý informoval, že išlo o najväčší vzdušný útok od začiatku vojny pred takmer dvomi rokmi.

Úrady hlásia obete a škody v Kyjeve, Dnipre, Charkove, Ľvove, Odese alebo Záporoží. Počet obetí postupne stúpa. Aktuálna bilancia je najmenej 19 mŕtvych a sto zranených. 

Útoky prišli vo viacerých vlnách a z rôznych smerov na viacerých miestach Ukrajiny. Ruské ozbrojené sily použili na odpálenie striel s plochou dráhou letu strategické bombardéry. Ukrajinské úrady vydali varovania pred vzdušnými útokmi na celom území krajiny.

Moskva reaguje, že zasiahla určené ciele. "V období od 23. do 29. decembra podnikli ozbrojené sily Ruskej federácie 50 skupinových úderov a jeden masívny úder vysoko presnými zbraňami a bezpilotnými lietadlami," uviedlo na platforme Telegram ruské ministerstvo. Dodalo, že "všetky určené objekty boli zasiahnuté".

image

Zasiahli sme určené ciele, vyhlásila Moskva po dnešných masívnych náletoch na Ukrajinu. O obetiach mlčí

Vo svojom dnešnom vyhlásení ruské ministerstvo hovorí o náletoch na objekty vojenského priemyslu, infraštruktúru armádnych letísk, arzenály, sklady munície a paliva a tiež na rozmiestnenie ukrajinských jednotiek, "nacionalistických zoskupení" a "zahraničných žoldnierov". O civilných obetiach sa nezmieňuje.

Všetko okrem rakiet Kalibr

Rusko dnes na Ukrajinu zaútočilo všetkými prostriedkami: dronmi, strelami balistickými, s plochou drahou letu aj hypersonickými, povedal podľa portálu Ukrajinska pravda hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

"V skutočnosti letelo všetko... akurát Kalibry neboli," uviedol Ihnat v televíznom vysielaní s odkazom na ruské strely. Inak Rusi podľa neho použili hypersonické strely Kindžal, strely balistické aj tie s plochou dráhou letu, protilietadlové strely S-300 upravené na útoky na pozemné ciele aj útočné bezpilotné drony Šáhed. Invázna armáda podľa Ihnata vypustila na Ukrajinu najprv drony a potom strely rôznych typov.

image

Vojna potrvá päť rokov, povedal Putin čínskemu prezidentovi. Ich aliancia proti USA sa utužuje

Zalužnyj na telegrame oznámil, že Rusi vyslali na Ukrajinu celkom 158 zbraní útočiacich zo vzduchu - okrem rôznych typov striel aj útočné drony. Protivzdušná obrana podľa neho zlikvidovala 27 bezpilotných lietadiel a 87 riadených striel. Predstavuje to 70-percentnú úspešnosť.

"Napadnuté boli objekty kritickej infraštruktúry, priemyselné a vojenské objekty. Bohužiaľ sú mŕtvi a zranení," dodal Zalužnyj.

Masívny ruský úder nasleduje po zničení výsadkovej lode Novočerkassk v krymskom prístave Feodosija.

Ukrajinské úrady informujú o obetiach, zranených aj škodách. Niekde sú hlásené škody kvôli pádom trosiek zostrelených rakiet alebo dronov. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal podľa agentúry Reuters uviedol, že invázna armáda sa zamerala na sociálnu a kriticky dôležitú infraštruktúru.

Poškodili pôrodnicu v Dnipre

"Pôrodnica, vzdelávacie inštitúcie, nákupné centrum, viacpodlažné a súkromné budovy, komerčné sklady, parkoviská. Kyjev, Ľvov, Odesa, Dnipro, Charkov, Záporožie a ďalšie mestá," napísal na telegrame Zelenskyj, podľa ktorého Rusko použilo takmer všetky typy striel, ktoré má vo svojom arzenáli. "Na údery teroristov určite odpovieme," dodal prezident.

V Dnepropetrovskej oblasti zomreli štyria ľudia, oznámil šéf tamojšej oblastnej správy Serhij Lysak podľa stanice BBC. "Tragické ráno pre oblasť. Nepriateľ útočil raketami. Predbežne - zranených je asi jeden a pol tucta ľudí. Štyria zahynuli," uviedol Lysak na telegrame. V oblastnej metropole Dnipre bola podľa úradov pri ruskom údere poškodená okrem iného pôrodnica a nákupné centrum, kde vypukol požiar.

V Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste, pri ruskom vzdušnom údere zahynul jeden človek a ďalších osem ich je zranených, napísala agentúra Reuters s odkazom na miestne úrady. Podľa starostu Ihora Terechova bola pri ruských úderoch poškodená nemocnica, obytné budovy a priemyselné zariadenia.

Šéf Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj informoval o zásahu obytného domu v Ľvove a bližšie neupresnenom počte zranených. Požiar podľa neho vypukol v miestnom lýceu, zrejme kvôli pádu trosiek rakety zostrelenej protivzdušnou obranou.

image

Spôsobili nedávne vysoké straty ruských lietadiel? Stíhačky F-16 už možno sú na Ukrajine, píše americký portál

V Kyjeve zahynul jeden človek, ďalšie zhruba dve desiatky sú zranené, píše Ukrajinska pravda s odvolaním sa na miestne úrady. Starosta metropoly Vitalij Kličko informoval o poškodení budovy stanice metra, ktorú ľudia využívajú aj ako protiletecký kryt.

V metropole podľa médií horí viacpodlažná obytná budova a sklad, tamojšie úrady informovali o páde trosiek zostrelených rakiet. Niektorí ľudia podľa nich zostávajú v troskách skladu.

Z Odesy na juhu Ukrajiny sú podľa Reuters hlásení dvaja mŕtvi a 15 zranených. V Záporoží zahynula jedna žena a ďalších desať ľudí je zranených, píše portál RBK-Ukrajina. Pod troskami podľa neho môžu byť ďalší ľudia.

Kindžaly odpálili z lietadiel

Podľa ukrajinského monitorovacieho kanála Monitor letela veľká časť ruských riadených striel rôznymi trasami na západ Ukrajiny, píše BBC na svojom ruskojazyčnom webe a dodáva, že ďalšie zdroje hovoria o odpálení hypersonických striel Kindžal z ruských lietadiel.

Ukrajinské úrady už skôr informovali o nálete ruských dronov na rad ukrajinských oblastí. Ľvovský starosta Andrij Sadovyj informoval o požiari bližšie neupresneného zariadenia kritickej infraštruktúry. O útoku informoval aj charkovský starosta Terechov.

image

Mierne poškodenie? Z ruskej vojnovej lode zostali len potopené obhorené trosky

Najrozsiahlejší vzdušný útok

Rusko na Ukrajinu vpadlo vlani 24. februára a napadnutá krajina pravidelne čelí jeho ostreľovaniu a vzdušným úderom. Tie sa výrazne zintenzívnili vlani na jeseň, keď Moskva začala rozsiahle bombardovanie ukrajinskej infraštruktúry a miest, čím v zimných mesiacoch prerušila dodávky energie, tepla či vody. Kyjev už skôr varoval, že k podobnej stratégii Moskva pristúpi aj túto zimu.

Ukrajinské úrady v posledných týždňoch hlásia ruské útoky pomocou dronov, ale aj striel de facto každú noc. Ten dnešný je však výrazne rozsiahlejší. 

Veliteľ vzdušných síl Mykola Oleščuk napísal na svojom oficiálnom kanáli Telegram: „Najmasívnejší letecký útok“ od začiatku ruskej invázie vo februári 2022.

Podľa ukrajinského letectva podniklo Rusko predchádzajúci najväčší vzdušný útok v novembri 2022, keď odpálilo proti Ukrajine 96 rakiet, podotkla AP. Tento rok prišiel najväčší úder 9. marca, keď Rusi vypálili 81 rakiet.

01 - Modified: 2023-12-29 05:58:28 - Feat.: 1 - Title: Ruské sily v noci zaútočili zo vzduchu na ukrajinské územie, v Ľvove horí 02 - Modified: 2023-12-29 05:39:19 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj vymenoval nových gubernátorov Doneckej a Rivnenskej oblasti 03 - Modified: 2023-12-28 23:03:09 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj vyzval slobodný svet, aby spojil sily v boji proti ruskej agresii. Okolo dodávok panuje neistota 04 - Modified: 2023-12-28 22:50:43 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina žiada darcov o rýchle financovanie pre problémy s rozpočtom, blokujú ich vnútorné nezhody Únie a USA 05 - Modified: 2023-12-28 17:07:09 - Feat.: 1 - Title: Kyjev a Budapešť chystajú schôdzku Zelenského s Orbánom, uviedol šéf kancelárie ukrajinskej hlavy
01 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 02 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 03 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 04 - Modified: 2024-04-28 09:46:16 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 05 - Modified: 2024-04-28 05:29:37 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru, zabezpečuje aj tranzit do Únie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:26