Mnister obrany USA Lloyd Austin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Americká armáda útočila na pozície Iránom podporovaných milícií v Iraku

26.12.2023, 08:02
26.12.2023, 13:07
Autor:
TASRTASR

Iracká vláda odsudzuje americké útoky ako "neakceptovateľné porušenie irackej zvrchovanosti“.

Americká armáda podnikla v pondelok útoky na tri zariadenia využívané Iránom podporovanými jednotkami v Iraku po tom, čo v ten istý deň utrpeli pri útoku zranenia traja americkí vojaci, uviedol minister obrany USA Lloyd Austin. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

"Americké vojenské sily podnikli nevyhnutné a primerané údery na tri zariadenia využívané (milíciami) Katáib Hizballáh a (jej) spriaznenými skupinami v Iraku," uviedol vo vyhlásení Austin.

Ako dodal, "tieto presné údery sú reakciou na sériu útokov proti americkému personálu v Iraku a Sýrii zo strany Iránom sponzorovaných milícií" vrátane pondelkového útoku zo strany Iránom podporovaných šiitských milícií Katáib Hizballáh na leteckú základňu Arbíl, cituje AFP.

image

Vojna na Ukrajine i v Izraeli, nová poľská vláda i český prezident. Čo hýbalo svetovým dianím v roku 2023?

Vykonanie odvetného úderu v reakcii na pondelkový dronový útok na amerických vojakov na severe Iraku nariadil Pentagónu americký prezident Joe Biden, píše AP. Zranení americkí vojaci sú v kritickom stave, uviedla hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady Adrienne Watsonová.

Biden, ktorý trávi Vianoce v prezidentskom sídle Camp David v americkom štáte Maryland, bol o pondelkovom útoku na amerických vojakov okamžite informovaný a vzápätí nariadil Pentagónu, aby pripravil možnosti odvetnej reakcie.

Najnovší útok na americké jednotky nasleduje po mesiacoch eskalujúcich hrozieb a akcií proti americkým silám v regióne po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, ktorý vyvolal ničivú vojnu v Gaze.

Iracká vláda odsúdila nočné americké útoky na vojenské pozície v Iraku. Zároveň oznámila, že si vyžiadali život jednej osoby. Zranenia utrpelo ďalších 18 ľudí.

Iracká vláda odsudzuje americké útoky ako "neakceptovateľné porušenie irackej zvrchovanosti“. Takéto útoky nie sú akceptovateľné za nijakých podmienok a z nijakého dôvodu, uviedla iracká vláda. Zároveň odsúdila i útoky ozbrojených skupín na vojenské základe, na ktorých sa nachádzajú vojenskí poradcovia koalície vedenej Spojenými štátmi.

Nemenovaný predstaviteľ irackého ministerstva vnútra uviedol, že jeden z amerických útokov bol zameraný na objekt šiitskej polovojenskej sieti Ľudové mobilizačné sily (Hašd Šaabí) podporovanej Iránom v meste Hilla. Išlo o jedno z dvoch miest, ktoré sa stali terčom útoku v irackom guvernoráte Bábil. Podľa predstaviteľa prišlo k ďalšiemu útoku v guvernoráte Wásit.

01 - Modified: 2024-05-03 10:38:01 - Feat.: - Title: Známu tiktokerku zastrelili v jej aute. Preslávilo ju sympatizovanie s kvír komunitou a otvorené podporovanie ľudských práv 02 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 03 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 04 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 05 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 13:22