Pohľad na zámok Marienburg pred zaplavenými poliami na rieke Leine v nemeckom meste Pattensen. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nemecko zasiahli povodne, evakuovali stovky ľudí

26.12.2023, 07:45
Autor:
TASRTASR

Voda v niektorých oblastiach stúpla až do výšky jedného metra, podľa miestnych predstaviteľov bola situácia kritická.

Nemecká meteorologická služba (DWD) opätovne varovala pred hrozbou povodní v niektorých častiach krajiny v dôsledku pretrvávajúceho dažďa, informovala v pondelok agentúra DPA.

V spolkovej krajine Durínsko v strednej časti Nemecka museli na Prvý sviatok Vianočný kvôli záplavám v okolí dediny Windehausen evakuovať približne 500 obyvateľov jedného okresu.

V oblasti nebola elektrina, nefungovala pevná linka a prístupové cesty boli zaplavené. Voda v niektorých oblastiach stúpla až do výšky jedného metra; podľa miestnych predstaviteľov bola situácia kritická.

Durínsky premiér Bodo Ramelov vyjadril nádej, že sa evakuovaní obyvatelia čoskoro môžu vrátiť do svojich domovov, zároveň však dodal, že situácia v okolí Windenhausenu môže pretrvávať aj niekoľko dní.

V dôsledku záplav bola prerušená aj vlaková doprava medzi mestami Hannover a Magdeburg. Očakáva sa, že obmedzenie bude pretrvávať do stredy.

Varovanie pred búrlivým prílivom vydali aj pre rieku Labe v Hamburgu, kde môže úroveň vody stúpnuť až na 1,5 metra nad priemerom, píše DPA. Nárast hladiny vody predpovedali aj pre rieku Weser i všeobecne pre oblasti pozdĺž pobrežia Severného mora.

Rieky a vodné toky v spolkovej krajine Dolné Sasko zostali na vysokých úrovniach. V meste Celle museli preventívne evakuovať domov pre seniorov. Mesto Oldenburg vydalo zákaz pohybu osôb na hrádzach a v ich okolí.

Povodňami boli obzvlášť závažne postihnuté oblasti Franska a východného Bavorska; situácia v Bavorsku sa však v pondelok vo večerných hladinách začala upokojovať, píše DPA.

Meteorologický úrad však predpovedal pretrvávajúci dážď pre viacero oblastí Nemecka, najmä pre vysočiny na západe krajiny a pre pohorie Harz v jej strednej časti.

01 - Modified: 2024-04-28 13:00:18 - Feat.: - Title: Nemecká ministerka vyzvala univerzity, aby prehodnotili väzby s Čínou 02 - Modified: 2024-04-28 12:22:20 - Feat.: - Title: Pre zrejme nevybuchnutú muníciu evakuovali dedinu na severe Nemecka 03 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 04 - Modified: 2024-04-28 08:40:00 - Feat.: - Title: V Nemecku začne proces so skupinou, ktorá čelí obvineniam z prípravy puču 05 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 01:39